Dolby Atmos – чуйте цялата картина

5/5 - (15 votes)

Какво е Dolby Atmos?

Наричат Dolby Atmos “най-значимото постижение във филмовия звук след въвеждането на многоканалната система”. Всички водещи филмови заглавия вече се представят в Dolby Atmos. Технологията позволява на режисьорите да създават безпрецедентен реализъм и дава пълна свобода на въображението. Dolby Atmos разполага с по-голям брой озвучителни тела и осигурява по-плавно движение на звука. Звуковият ефект следва движението на камерата и създава естествена и близка до реалния живот среда.

atmos-logo

Досегашните звукови формати Dolby Digital, DTS и техните производни са разработени на channel-based концепция. Dolby Atmos e базирана на object-based концепция. Това означава коренно нов подход при представянето на пространствените звукови ефекти. При Dolby Atmos режисьорът и звукорежисьорът имат свободата да миксират звуковите ефекти във филма по начин, който позволява всеки звук да бъде възпроизведен точно там, където трябва в 360 градусовата панорама. По-простичко казано вече имаме възможност да чуваме звуци и обектни ефекти навсякъде в помещението – над нас, до нас, пред нас, зад нас, под нас, в нас дори. При Dolby Atmos озвучителните тела вече не играят ролята на традиционни канали – ляв, център, десен, сърраунд,  а на източници на нелокализируем спрямо източника пространствен ефект. В основата си Dolby Atmos представлява традиционна 5.1 или 7.1 или 9.1 система за многоканален звук, допълнена от таванни говорители.  Самата система позволявадо 64 дискретни канала, възпроизведени от до 128 отделни говорителя и самостоятелни суббасови канали за съраунд каналите. Това, разбира се, е кино варианта на системата.

На следния ЛИНК можете да гледате кратка презентация на Dolby Atmos от Стюарт Боулинг, технически маркетинг мениджър на Dolby.

Traumpalast_Backnang_Atmos

Обозначения на новите конфигурации

С дебюта на Dolby Atmos беше създаден и нов метод за обозначаване на различните конфигурации от тонколони. Към познатите вече наименования стерео, 5.1, 7.1 се добавя още една цифра, която показва броя на таванните колони в системата. Стандартно Dolby Atmos генерира само един сигнал за ниските честоти (LFE), което означава само един субуфер. Така новите означения вече са в следния формат – 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, 7.1.4, 9.1.2.

Dobly Atmos 7.1.4

Dolby Atmos технологията вече е достъпна и за домашно ползване. Какво Ви е необходимо?

1.  Източник, който може да възпроизвежда Dolby Atmos съдържание. Повечето съвременни плеъри имат тази опция – blu-ray плеъри, мрежови плеъри, гейм конзори и др.
2.  Ресивър или процесор за домашно кино, който подържа декодиране и възпроизвеждане на Dolby Atmos. Водещите марки на пазара вече пускат ъдпейти на фърмуеъра за най-добруте си модели, чрез които ще е възможно възпроизвеждане на новия звуков формат.
3.  Колони за монтаж на таван.
4.  Класически колони за възпроизвеждане на звук на нивото на слушане.

SR7009
Dobly Atmos съвместим ресивър за домашно кино

Какво е важно да се вземе под внимание при създаването на Dolby Atmos система?

Настройка на ресивъра за домашно кино (AVR)

Повечето Dolby Atmos ресивъри разполагат с озходи, обозначени “HEIGHT”. Някои модели не разполагат с подобни изходи, но имат възможност чрез настройки да бъдат зададени определени терминали като такива за таванни колони.

atmos-height

Натройка и разположение на колоните на нивото на слушане

Всички колони от познатите конфигурации 5.1, 7.1, ако са правилно разположени следва да свирят на нивото на ушите на слушателя. Те трябва да са в една равнина, или ако това не е възможно задните трябва да са на по-високо, но в определени граници.

Настройка и разположение на таванните колони

Това е един от най-важните моменти в проектирането на системата. Таванните колони трябва да са съобразени като характеристика с колоните на нивото на слушане. От голямо значение е и правилното поставяне от гледна точка на разположение и височина спрямо мястото за слушане. Моделите колони на пазара са много и с най-различни характеристики, а всяко помещение е различно. От естетична или техническа гледна точка монтирането на таванни колони често е затруднено или невъзможно. Затова е препоръчително да се консултирате със специалист преди да инвестирате в техника или скъпи ремонти. Има различни варианти за алтернативи на таванните колони, хибридни системи и други решения всеки вид помещение.

Atmos Layout

 

Contact usСвържете се с нас за всякакви въпроси относно вашата настояща или бъдеща аудио/видео система –  Dolby Atmos системи, THX системи , 4K телевизори, домашно кино, стерео системи, окабеляване, автоматизация, монтаж, поддръжка.
Екипът ни може изготви за Вас решение, с което а имате Dolby Atmos преживяване и атмосфера съобразено с интериорния дизайн на вашият апартамент, всекидневна, къща, зала за домашно кино. С набор от продукти системата може напълно да се интегрира в дизайна и същевременно да Ви предостави перфектното изживяване и емоция, така както режисьорите искат да бъде.

На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.