Безжичното аудио е с лошо качество. Сигурни ли сте?

5/5 - (1 vote)

WiSA-no-wiresВ съвременния свят почти всички устройства стават безжични. Домашното аудио е една от последните сфери, които използват физическо окабеляване. Стандартното домашно кино изисква около 8 отделни кабела, които трябва да свържат говорителите с източника. Практическите предимства на подмяната на тази мрежа от кабели с безжично решение са повече от ясни за всеки, който е прекарвал кабели през под, таван, стени и т.н. Въпреки това до момента безжичното аудио не успяваше да предостави HD качеството, което клиентите търсят. Това е на път да се промени.

Основаната през 2011 г. асоциация WiSA (Wireless Speaker and Audio) създаде нов стандарт за безжичен пренос на HD аудио в домашни условия, който гарантира високо качество и оперативна съвместимост.

Създаден от група лидери в бранша, основната цел на сдружението е да се удостовери оперативна съвместимост между WiSA-съвместими предаватели като DTV, декодери и Blu-ray плеъри, с приемници и колони за домашно кино от различни марки.

WiSA представя безжична технология, която осигурява високо-надежден HiFi съраунд звук през U-NII честотния спектър за висококачествено HD аудио без смущения. Логото на асоциацията гарантира отлично качество на звука, висока надеждност, лесна настройка, възможност за разрастване на системата и глобална съвместимост без компромиси.

WiSA стандарти

Когато използват кабели потребителите имат прости и реалистични очаквания – звука от говорителите да бъде с най-доброто качество според качествата на системата и вложената инвестиция в оборудване.

Правилно свързаните кабели за колони дават смущения или шум само в  редки случаи на износване. Освен в изключителни ситуации всеки кабел може да свърже оборудване от различни марки. Проблемните кабели се диагностицират лесно като просто се погледнат. Кабелът е концептуално прост.

С въвеждането на безжичните връзки нещата стават доста по-комплексни. Качеството вече зависи от абстрактни величини като bandwidth, sample rate (честота на дискретизация), формат и др.

Надеждността се определя от фактори като мощност, честотни ленти, външни намеси и обработка на грешки. Добавянето на нови говорители е свързано с концепции и протоколи от областта на мрежите.

От друга страна свързването с кабели причинява сериозни неудобства. Често те трябва да се прокарват през пода, под килими, мебели и т.н. В други случаи изискват нежелани пробивания през стени и тавани. Не са редки и случаите, когато при стоежа или ремонта кабелите просто са забравени. Всички тези неудобства изчезват с използването на безжични връзки.

Потребителите искат безжичното аудио да звучи добре, да няма смущения, прекъсвания и шумове, да може системата да се разраства лесно и компоненти от различни марки да си взаимодействат безпроблемно.

Отличен звук

Качеството на кабелите за колони е въпрос на диаметър, основан на мощността, която трябва да се достави на дадена дължина. Дори и да не се спазят всички изисквания резултатите все пак могат да са задоволителни.

Аналоговите безжични връзки страдат от сериозно съскане, шум и накъсвания. Добрите безжични системи до момента бяха по-скоро пожелание за бъдещето. Само цифровите системи успяват да коригират малките грешки при предаването на сигнала, a по-големите проблеми прикриват толкова добре, че ги правят почти незабележими. Затова всички нови безжични системи са цифрови.

След като е ясно, че цифровите данни са правилния подход остава въпроса как да се използват. Използват се честотни лени, всяка от които има регламентирана мощност и лимит на бендуита. Тези ленти споделят трафик и с друг тип данни (WiFi, Bluetooth и т.н.), което допълнително намалява бендуита. По този начин остава малка възможност за пренос на аудио информация. За да се гарантира определено ниво на стабилност, цифровите безжични аудио системи компенсират като намаляват sample rate или компресират информацията.

Намаляването на sample rate (честота на дискретизация) намалява високите честоти, които прави звука заглушен. Компресията влияе на звука по два начина: причинява съскане или тракане и латентност (забавяне).  Колкото по-добра е компресията, толкова нещата стават по-сложни – необходими са повече изчисления за да се компресира и декомпресира сигнала. Това причинява латентност и проблеми със синхронизацията. Ако латентността варира това може да доведе до това сигналът да пристига по различно време до отделните говорители.

Аудио данните имат различни изисквания по отношение на преноса. Информационните мрежи в повечето случаи са проектирани за максимален бендуит, но не винаги гарантират непрекъснатост в доставяне на информацията, което е задължително за звука. Латентността зависи от това, колко дълго трябва да изчака аудио съдържанието преди да бъде пуснато за пренос.

За да гарантира наистина качествен звук, предаван безжично WiSA има следните изисквания:

  • 2WiSA-quality4-bit некомпресирано аудио – HD качество на звука, около 50% по-добро от CD
  • Sample rate, който отговаря на съдържанието: 32, 44.1, 48 и 96k – HD качество, реалистичен звук, два пъти по-добър от CD
  • Бързо откриване и коригиране на грешки – плавен звук без прекъсвания
  • 5 милисекунди фиксирана латентност – перфектна синхронизация
  • Под 1600 наносекунди забавяне от колона до колона – звук с качество на киносалон
  • Балансирани усилватели и тонколони, които си пасват перфектно еднакво добър звук от всички компоненти

Интересно е да се отбележи, че безжичното аудио изисква интегриран усилвател. Това означава, че усилвателя и колоните са изравнени и свирят във фаза. При жичните системи (пред)усилвателя трябва да компенсира мощността и честотната характеристика на колоната. Това означава, че дори по-нисък клас безжични колони при определени условия могат да дадат по-добри резултати от класическите колони с кабели.

WiSA съвместимите системи свирят с такова качество, че формата на аудиото не е от толкова голямо значение. Некомпресираното аудио е универсален формат, който не се влияе от това как се възпроизвежда музиката. Звук по мрежа, MP3, Dolby Digital™, DTS™, CD се възпроизвеждат от WiSA системи с най-доброто възможно качество. Некомпресираното аудио не е зависимо от бъдещи технологични въведения, защото кодирането винаги може да бъде конвертирано обратно в некомпресиран формат с истински високо качество.

Стабилно представяне

Докато колоните с кабели са изключително стабилни, то безжичните трябва да се преборят с репутацията си, че произвеждат т.нар. артефакти – прекъсвания, съскания, почуквания и т.н. За да обърнат тази традиция WiSA прави всичко възможно да елиминира тези дефекти.

WiSA съвместимите системи избягват обичайните честоти използвани от WiFi, Bluetooth, микровълнови фурни и др. Вместо това се използва набор от честоти в 5 GHz радио честотната лента (U–NII), които изискват Dynamic Frequency Selection (DFS). Тези честоти доскоро бяха запазени за метеорологични и военни радар устройства, но отскоро бяха разрешени и за по-широка употреба.

WiSA съвместимите трансмитери винаги се опитват да открият изцяло неизползваем канал. А в случай, на интерференции по него дори сканират предварително и подготвят резервен, към който преминават моментално без загуба на сигнал и без загуба на нито един бит аудио информация.

 WiSA-UNII-band

UNII честотната лента

DFS каналите от 52 до 140 са почти неизползвани, което оставя достатъчно възможност за пренос на безжично аудио, както е показано на DFS канал 56.5 GHz. WiFi трафика е по канали 40-48 и 153-161. Трансмитера сканира за следващия DFS канал, който да заеме в случай на интерференции по текущия.

Заради особеностите на 5 GHz радио честота и стриктните DFS изисквания тези канали рядко се ползват, а U-NII честотната лента разполага с общо 24 отделни канала – достатъчно за вас и всичките ви съседи. По този начин се елиминират почти всички проблеми с надеждността на безжичното аудио. Още повече, че WiSA-съвместимите устройства не се намесват в съществуващите мрежи, което гарантира, че няма да намалят ефективността на вашата WiFi домашна мрежа например.

В случай на неминуеми грешки при комуникацията системата разчита на стари и изпитани методи за корекция, подобни на тези, които се използват при компакт-дисковете:

  • Forward error correction – изпраща се допълнителна информация за до 100% коригиране
  • Error concealment – липсващата (или некоригирана) информация се попълва, така че да не се усети при възпроизвеждане
  • Play-out buffer – буфери за по-ефективна корекция на неполучена информация, така че това да не води до накъсване в звука
  • Silence – избягване на паразитни шумове на всяка цена

Всички WiSA-сертифицирани устройства са тествани за да гарантират чиста комуникация в пространства 10х10 м. дори при наличие на интерференции от други устройства. Избора на честота и корекциите трябва да стават бързо и без да оказват влияние върху качеството на звука.

Възможност за ъпгрейд

WiSA-scalabilityWiSA системите гарантират съвместимост между различните марки трансмитери и колони. Това е особено важно по отношение бъдещи ъпгрейди на системата. Потребителят може първоначално да закупи само част от планираната система – например само саундбар към телевизора и по-късно да добави субуфер и/или задни колони. Друго предимство е свободата системата да бъде местена в други помещения, като това не е свързано с ново окабеляване.

Всички устройства с логото на WiSA могат безпроблемно да работят заедно и  гарантират ново ниво на качеството в безжичното аудио.

 

 

help e1364383389408 Как можем да свързваме аудио и видео безжични устройства?За всякакви въпроси относно вашата настояща или бъдеща аудио/видео система (4K телевизори, A/V ресивъри, тонколони, окабеляване, автоматизация, монтаж, поддръжка) можете да се свържете с нас. На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.