Как можем да свързваме аудио и видео безжични устройства?

4.7/5 - (35 votes)

В една от предишните ни публикации разказахме за основните предимства и недостатъци на  безжичните тонколони. За тези от Вас, които все пак са решили да се отърват от досадните кабели тук продължаваме темата с малко информация за това как се осъществява връзката между аудио и видео безжичните устройства?

BluetoothBluetooth: Това е най-често срещания формат за стриймване на музика безжично до тонколоната. Най-голямото му предимство е изключително широкото разпространение – почти всеки телефон, таблет, лаптоп или настолен компютър може да комуникира безжично чрез Bluetooth. Осъществяването на връзката между устройството и тонколоната е просто и интуитивно. Може да бъде осъществено навсякъде, дори без да имате Wi-Fi мрежа – вкъщи, в колата или на плажа. Единственото ограничение е обхвата – до 10 метра.

Radio WavesРадио вълни: Някои безжични трансмитери и ресийвъри комуникират помежду си с на радио честота (RF). Последните модели работят на по-високи честоти (5.1-57 GHz) за да не пречат на работата на мобилните телефони или безжичните мрежи.

Apple AirPlayAirPlay на Apple: Платформата на Apple изисква изградена безжична мрежа. AirPlay тонколоните могат да възпроизвеждат музика директно от iTunes или други популярни платформи за музика – YouTube, Spotify, Rdio, както и от iOS устройства – iPhone, iPad, iPod. Качеството на звука е на високо ниво когато разполагате с високоскоростна безжична мрежа. Поддържа и функция за пренос на картина, платформата е същата, която Apple TV използва за стриймване на видео от iPad до HDTV.

DLNADLNA (Digital Living Network Alliance): Организацията DLNA беше създадена през 2003. В нея вземат участие всички големи компании на пазара без Apple – Sony, Panasonic, Intel, HP, Mircosoft, Motorola, Samsung, LG. Принципа на работа при устройствата поддържащи DLNA е сходен с Apple AirPlay, но двете технологии не са съвместими. Качеството на звука отново е на добро ниво при наличието на високоскоростна безжична мрежа. Броят на интегрираните аудио устройствата поддържащи DLNA намалява в последните години, тъй като производителите все повече предпочитат Bluetooth и AirPlay, но почти всички телевизори и мрежови плеъри имат DLNA плеъри. Въпреки това на пазара все още се срещат добри предложения, особено от японските производители.

Wi-Fi: чрез безжична свързаност основно се използват два варианта за възпроизвеждане на музика.

Единият е DLNA, който често е ограничен от кодеците, които може да стриймва DLNA сървъра.

Вторият начин е с SMB/NFS протоколи или казано на разбираем език обикновен windows или Linux файлов етернет шеринг. Тук качеството на звука не зависи от преносната безжична среда, понеже потока е цифров и имаме обратна проверка за получаването на пакетите информация. Качеството зависи от декодера на плеъра, както и форматите, които ще можем да възпроизведем. За да не губим удобството от това да си избираме и усилваме музиката от смартфона или таблета производителите предоставят приложения за дистанционно управление на плеърите отново по IP през локаната мрежа.

Какво е качеството на звука при използване на Bluetooth връзка?

Широкоразпространено мнение е, че качеството на звука се влошава значително при безжично стриймване на музика. И това наистина беше така. С навлизането на нови технологии и бурното развитие на смартфоните през последните години обаче този факт започна да се променя. Пример за това е apt-X – съвременен аудио кодек, който набира все по-голяма популярност. apt-X позволява стриймване на музика от смартфон до тонколона без загуба на качество. Повечето съвременни смартфони с операционна система Android поддържат apt-X.

 

helpЗа всякакви въпроси относно вашата настояща или бъдеща аудио/видео система (4K телевизори, A/V ресивъри, тонколони, окабеляване, автоматизация, монтаж, поддръжка) можете да се свържете с нас. На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.