USB 4.0 спецификации и предимства

Всичко, което трябва да знаете за новият двойно по-бърз USB 4.0.

USB е един от най-добрите примери за успех и напредък на технологията - универсален стандарт, който вече 20 години е център на кабелни данни и трансфер на енергия.
Но нещата стават малко объркващи през последните години със стандартите USB 3.x, имащи няколко типа кабели.
Това ще бъде поправено с навлизащия USB 4.0, който ще използва един стандартен конектор и ще обедини множество стандарти за свързване заедно.

Какви са новостите в спецификациите на USB4?

Официално известен като USB 4.0, USB 4 почти предстои да стартира. С някои спецификации, които все още ще бъдат потвърдени, ето кратък преглед на всичко, което знаем за най-новия USB стандарт. USB4 кабелите ще използват Type-C конектори, което е плоският, заоблен порт, който се среща на повечето смартфони и лаптопи в наши дни. Виждаме, че този тип конектори е възприет в много индустриални малки бордови компютри. Би трябвало да можете да свържете USB4 кабел в почти всеки USB Type-C порт, но той не винаги ще функционира по същия начин. Например, USB4 кабел ще има спад в скоростта, когато е включен в по-стар порт, докато по-старите USB Type-C кабели, включени в USB  4.0 порт, ще използват най-високата възможна скорост на прехвърляне по подразбиране (но не могат да достигнат същите скорости като USB4 кабел). По същия начин може да ви е необходим и адаптер за използване на USB4 кабели с USB портове Type-A, какъвто е видът, който обикновено виждате на индустриалните компютри.

  (Type C - в ляво, Type A - в дясно)

Любителите на скоростния трансфер ще бъдат възхитени

„Основната цел на USB е да предостави най-доброто потребителско изживяване, комбинирайки данни, дисплей и захранване чрез удобно и надеждно решение за кабели и конектори“, заяви в изявление председателят на групата на USB Promoter Брад Сондърс. Да, удвоена производителност (40Gbps) в сравнение с най-бързата версия на USB 3.x, която предлага 20Gbps. Въпреки това, има малко кисела нота, тъй като е с точно същата скорост като Thunderbolt 3, което означава, че няма да има подобрение за настоящите привърженици на Thunderbolt 3 като стандарт, който вече е на няколко години. Съществуващите USB Type-C кабели ще могат да прехвърлят през две ленти, докато ако имате съвместими сертифицирани кабели, ще можете да прехвърляте до 40 Gbps.

Защо се нарича USB4

Според главния изпълнителен директор на USB Promoter Group Брад Сондърс, марката „USB4“ е избрана, за да се избегне объркване, причинено от постепенното надграждане на предишни USB стандарти, т.е. „USB 3.1“ и „USB 3.2“. Възможно е също така USB4 да бъде ребрандиран или да се извърши по-нататъшно надграждане - това, което иначе би било „USB 4.1“, например, да видим по-окончателни разлики в именуването, въпреки че технически все още е „USB4“.

Кога ще бъде пуснат USB4?

Първите USB4 кабели и устройства се очаква да излязат на пазара към края на 2020 г., но към настоящия момент по-вероятно е това да се случи в началото на 2021 г. Част от това е, че USB4 ще струва повече от по-старите типове USB за производство. И ние сме в средата на глобално спиране на производството / забавяне / което изобщо не помага да се ускори стартирането на USB4

Какво ще се случи с конектора?

USB- Type C конекторът е проектиран да бъде бъдещ единен конектор, за всеки тип устройство. Това означава че той ще остане. Новият стандарт ще бъде обратно съвместим със съществуващите USB 3.2, USB 2.0 и Thunderbolt 3 портове, въпреки че ако нямат USB- Type C конектори, ще им трябва адаптер.

Терминът „smart interface“ със сигурност е приложим тук. Очаква се Версия 4 да бъде много по-ефективна при разпределяне на честотна лента за едновременно предаване на данни и видео. Ако един монитор използва 20 процента от наличната честотна лента за видео, останалите 80 процента могат да бъдат използвани за данни. И нова функция, USB Power Delivery, е интелигентен протокол за зареждане.