Избор на външни тонколони

5/5 - (3 votes)

Artsound SnowmanВъншните пространства предлагат различна среда за слушане в сравнение с обикновената стая, в която сте свикнали да се наслаждавате на любимата си музика. Във вътрешните пространства стените подсилват ниските честоти, а също така рефлектират и поглъщат звука. Навън, разбира се, нещата са по-различни. На първо място има много повече паразитен шум – вятър, уличен шум или дори лаещото куче на съседа. Какво следва да имате предвид, когато избирате колони за своя двор или градина.

Имат ли достатъчно бас?

Earthquake ROCK-ON: GRANITE-10D SUBWOOFERПо-специфичните условия на откритите пространства могат да направят звука по-тънък и разводнен. За да имате топъл и плътен звук избирайте високоговорители с добра нискочестотна характеристика – 60Hz или по-ниско. Също така е добре да помислите и за външен субуфер, който ще гарантира отличен звук в ниските честоти.

Могат ли да издържат на природните стихии?ArtSound ASW35

Важно е да се вземе под внимание и издръжливостта на външните говорители. Всички те по правило са водоустойчиви, но различните модели се различават като качество. Повечето производители препоръчват все пак те да се монтират на защитено място, под някакъв вид покрив. Това ще гарантира по-дългия им живот.

Някои модели са достатъчно издръжливи за да работят и на изцяло открити пространства. За да се уверите, че можете да оставите вашите външни колони на изцяло открито пространство е най-добре да се консултирате със специалист.

Съвети за позициониране

Ето и няколко съвета за правилното поставяне на външни тонколони:

  • По правило колкото по-високо поставите говорителите, толкова по-пространствен звук ще получите. Все пак не бива те да бъдат на повече от 3 метра височина. Следва да се вземе под внимание и разстоянието между говорителите, както и разстоянието между тях и точките, където най-често ще се слуша.
  • Поставянето в близост до стена или друга твърда повърхност подобрява баса. Все пак следва да се вземе под внимание конструкцията на конкретния говорител. За най-добри резултати прочетете внимателно характеристиките на говорителя или се доверете на професионалист.
  • Ако монтирате 4 колони на квадратно пространство важно значение има правилното поставяне на леви и десни за да не се загуби стерео ефекта.

Монтаж на външни колони

ArtSound ASW 55След намиране на точното място идва време и за самия монтаж. Важно е да се уверите, че те са закрепени достатъчно стабилно. Някои материали не са подходящи за прикрепяне на колони за тях от гледна точна на сигурността, както и на качеството а звука.

Окабеляване

Едно от предизвикателствата при монтирането на външни колони е прокарването на кабел от усилвателя до самите говорители.

  • Препоръчително е кабелите да минават през стена, а не през вратите.
  • Трябва да се определи пътя на кабела
  • Оптимизирането на дължината също е важно с цел постигане на добър звук
  • От значение са също така вида и дебелината на кабела.
  • Добре е да се вземе предвид и инсталирането на устройство за контрол на звука

 Захранване на говорителите

Един от най-използваните начини за захранване на външни говорители е чрез многозонов ресивър. Той позволява изпращането на аудио сигнали от различни източници към различни помещения. Така можете да се наслаждавате на приятна музика докато готвите в кухнята, а децата да гледат любимото си детско предаване в другата стая. Повечето многозонови ресивъри могат да захранят едновременно външните говорители и съраунд колоните на домашното ви кино. Други модели се нуждаят от отделен усилвател за всеки чифт говорители. За да направите оптимален избор за вашия дом е препоръчително да се консултирате със специалист.

 

Заедно с Вас можем да изберем най-добрите решения, независимо от производителя на оборудване. Наша мисия е да Ви предложим решение базирано на Вашите нужди, без да се ограничаваме от общоприетите ограничения. В резултат предлагаме уникални решения за всеки от Вас.

На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.