Какво е интерактивна дъска?

4.8/5 - (5 votes)

Използването на интерактивни дъски става все по-популярно в бизнеса, образованието и много други сфери. Всъщност първите такива дъски се появяват на пазара още преди 15 години, но в България придобиха по-широка популярност едва през последните години.

Принципите на работа, както и моделите вече са изключително разнообразни. Затова и изборът на подходящата дъска може да бъде сложна задача с оглед на многото възможности.

Алекс Аудио Видео има редица успешно реализирани проекти, включващи такъв тип дъски. Ние можем да Ви консултираме в избора на подходящата интерактивна дъска за Вашия бизнес от гледна точка на модел, размер, начин на монтаж и т.н. Това ще оптимизира разходите за покупка и ще гарантира възможно най-удобна работа спрямо Вашите нужди.

Какво представляват интерактивните дъски накратко?

IWB1Интерактивната дъска всъщност е съвкупност от 3 основни компонента – дъска, проектор и компютър. Самата дъска  е голям интерактивен дисплей, който се свързва с компютър. Информацията от компютъра се проектира на дъската чрез проектор, а презентиращият контролира компютъра по различни начини – с ръце, стилус, специални писалки или друго устройство. Самата дъска обикновено се монтира на стена или статив.

Интерактивните дъски имат различно приложение – за всички нива на обучение, за бизнес цели, за спорт, в медийни студиа и др.

Интерактивните дъски обикновено включват следните компоненти:

  • Софтуер със съдържанието, който е зареден на компютъра и се проектира на дъската. Може да бъде обикновен уеб браузър или специфична бизнес програма например.
  • Софтуер за писане на бележки от презентиращия към съдържанието.
  • OCR софтуер за оптично разпознаване на ръчно написани символи, с помощта на който презентиращия може да изписва текст на дъската, който се конвертира в компютърен текст.
  • Система за комуникация с аудиторията, чрез която присъстващите на презентацията могат да вземат активно участие в нея.

Видове интерактивни дъски:

По-голямата част от интерактивните дъски продавани в световен мащаб работят по една от следните форми на взаимодействие между потребителя и съдържанието.

  • Инфраред (IR) сканиране

IWB2Инфрачервената интерактивна бяла дъска е голям интерактивен дисплей, който се свързва към компютър и проектор. Монтира се на стената или на стойка. Потребителя взаимодейства с дъската чрез пръст, специална писалка или друго устройство. Движението се улавя чрез инфрачервена светлина на повърхността на дъската. Когато повърхността е натисната, софтуер засича местоположението на маркера или писалката. Инфрачервените дъски се произвеждат от различни материали. Изтриването на съдържанието е лесно и интуитивно и става по софтуерен път.

  • Резистивна повърхност, чувствителна на допир с ръка

IWB3При чувствителните на допир дъски от значение е материала, от който са изработени. Най-често срещаната резистивна повърхност представлява вид мембрана, която се разпъва върху повърхността на дъската. Тази мембрана се деформира под натиск и осъществява контакт със задната пластина. Мястото на допир се определя по електронен път и се регистрира на принципа на работа на компютърната мишка. Този тип дъски са изключително удобни за работа ако са изработени и инсталирани качествено.

  •  Електромагнитна писалка

Дъските, които работят с електромагнитна писалка имат сложна конструкция, която включва система от кабели зад повърхността на дъската. Те взаимодействат с върха на стилуса, който използва потребителя и определят хоризонталните и вертикални координати на писалката. Самата писалка обикновено е пасивна т.е. не използва батерии или друг източник на електричество, само взаимодейства с електрическите сигнали от самата дъска. Ако писалката де доближи до стената движението се регистрира и позволява “mouse-over“ движения по дъската. Ако се натисне по дъската се постига ефект на клик с мишка. Други жестове позволяват симулиране на клик с десен бутон на мишка и т.н. Предимството на този тип дъски е много точното отчитане на мястото на допир на писалката. Също така работата на дъската не се влияе по никакъв начин от позицията на потребителя спрямо дъската. Всичко това ги прави предпочитани за работа от много дизайнери, архитекти, артисти и др.

  • Ултразвукова писалкаIWB4

Този тип дъски използва инфрачервена светлина и технология за ултразвуково позициониране. Предимствата на този тип технология е възможността за използване на различни повърхности – от специални дъски, до обикновена бяла стена и черна училищна дъска. Този тип дъски се произвеждат и в по-малки размери с цел мобилност.

 

  • Виртуална дъска чрез интерактивен проектор

IWB5При този случай се използва проектор с CMOS сензор, който едновременно проектира изображението на дъската и улавя позицията на писалката с активна инфрачервена светлина.