Hi-Fi говорители

Rate this post

Изборът на Hi-Fi говорители зависи от вашата Hi-Fi система

За да възпроизвеждате звука на Hi-Fi система, която е оптимална и еднородна, винаги трябва да гарантирате, че елементите които я съставят, са хармонично свързани. За да изберете своите Hi-Fi високоговорители, трябва да обърнете внимание на Hi-Fi оборудването, което вече притежавате (аудио източник, фоно предусилвател, усилвател и др.).
Въпреки това е вярно, че усилвателят е „двигателят“ на системата. Обхватът му, качеството, мощността и лекотата при „управление“ на Hi-Fi говорителите ще определят избора на тези неща. За максимума от вашият усилвател, той трябва да доставя най-малко 2 х 35 вата за букшелф Hi-Fi говорители (в стая по-малка от 25 m²). Ако предпочитате да използвате високоговорители в стая от минимум 50 m², вашият усилвател трябва да има минимална мощност от 2 х 75 вата.
За да се определи съвместимостта на Hi-Fi говорителите с текущото ви Hi-Fi оборудване, са необходими няколко елемента с информация. Трябва да обърнете специално внимание на номиналната мощност, чувствителността (или ефективността) на високоговорителите, както и импеданса (4, 6, 8 ома и т.н.). Трябва да знаете, че колкото по-висока е ефективността, толкова по-лесно е да се справите със свързването. Счита се например, че чифт високоговорители с ефективност 90 dB могат да бъдат свързани с голямо разнообразие усилватели.

hi-fi говорители

Изборът на Hi-Fi говорители зависи от размера на вашата стая

Според размера на вашата стая за слушане качеството на звука може да бъде различно. Ето защо това е критерий който не бива да се пренебрегва. Като цяло се счита, че 2-канален високоговорител ще даде добри резултати в помещения под 25 m², докато 3-каналните високоговорители могат ясно да изразят себе си в помещения, по-големи от 30 m². Някои модели са предназначени да работят в голям обем, над 70 м² (например Acoustic Energy AE 300 и AE 500 високоговорители). Естествено, тези цифри са субективни и препоръчваме винаги да се позовавате на данните, предоставени от производителя на вашите Hi-Fi говорители.
Изборът на високоговорители също ще бъде тясно свързан с позицията, която заемат в помещението. Според избрания тип високоговорители (букшелф или флорстенд), трябва да осигурите определено пространство между стената и тонколоната. Около десет сантиметра пространство е достатъчно за малък букшелф високоговорител. Това разстояние може да достигне дори метър за колони тип флорстенд. Също така имайте предвид, че трябва да се вземе предвид естеството на стената зад високоговорителите. Например, стена от камък ще изисква много различни позиции поради техния напълно противоположен резонанс.

За да спазвате напълно стерео и звуковата сцена, трябва също да обърнете внимание на разстоянието между двата ви Hi-Fi говорителя, след това между вас и вашата система. Като цяло тези три точки попадат в равнобедрен триъгълник. Например, ако високоговорителите ви са на 2,80 метра един от друг, трябва също да се поставите на 2,80 метра разстояние, обърнати към високоговорителите.

hi-fi говорители

Изборът на Hi-Fi говорители зависи и от очаквания резултат

Очевидно е, че Hi-Fi говорителите също са избрани според музикалния ви вкус и вашите очаквания за качеството на звука. Всички производители използват различни технологии и дизайн, което води до глобално различни резултати. Някои предпочитат неутралността и реализма, други се фокусират върху динамичния обхват или демонстративната страна на произведението. Ще трябва да изберете своята страна!
За да ви помогнат да направите своя избор, нашите специалисти описват качеството на звука на всеки от Hi-Fi говорителите, предложени на нашия интернет сайт. Намерете това описание във всички листове с данни за продуктите на нашите Hi-Fi високоговорители. Alex Audio Video ви предлага богат избор от високоговорители сред най-престижните Hi-Fi марки: Acoustic Energy, Gallo Acoustics, Earthquake Sound, Focal, Monitor Audio …

hi-fi говорители

 

Изберете своите Hi-Fi високоговорители според вида им?

Тъй като бъдещите ви Hi-Fi говорители са предназначени за вашия интериор, външният вид на тези високоговорители със сигурност ще играе роля при вземането на решение. За да отговарят на най-голям брой и да се адаптират към всички вкусове и цветове, има всякакви модели високоговорители с много различен външен вид.

По-специално ще намерите широка гама покрития: гланц, мат, дърво и дори тъкани! По отношение на цветовете естествено намирате класиката: черна или бяла. Някои марки Hi-Fi говорители обаче, като Focal, са заложили на предлагането на ярки цветове като червено или оранжево. Нещо, което да озарява вашия интериор!

Ако търсите оригиналност, можете да изберете и високоговорители със специална форма, като например Gallo Acoustics и техните специално разработени сферични говорители. Всъщност Hi-Fi говорителите често са приемали правоъгълна форма, но някои марки предлагат формати, малко необичайни: като заоблени ръбове (напр. ASA, Q Acoustics), „триъгълни“ (напр. Sonus Faber) и т.н.

За някои формата на високоговорителите, дори се е превърнала в своеобразен художествен подпис… Това важи особено за Focal Hi-Fi говорители, които веднага се разпознават!
Във всички случаи външният вид е въпрос на вкус и пристрастия от страна на марките и всеки индивидуален клиент.

hi-fi говорители

Изборът на Hi-Fi говорители зависи от вашия бюджет?

И да, вашият бюджет също трябва да бъде взет под внимание, за да изберете своите Hi-Fi говорители. Както казахме по-горе, изборът ви трябва да е ориентиран към чифт високоговорители, които да съответстват на останалата част от вашата Hi-Fi система.

Все още само за информация, ако тепърва навлизате в света на Hi-Fi говорителите и имате Hi-Fi система от нисък клас, препоръчваме да отделите бюджет между 600 и 2500лв за закупуване на чифт високоговорители. За Hi-Fi системи от среден клас Hi-Fi говорителите между 2000 и 5000лв са много добър избор. В противен случай, ако имате висок клас системи, заделете бюджет по-голям от 5000лв и нагоре, за да бъдат Hi-Fi говорителите ви в пълно сответствие цялата система.
Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да изберете своя чифт Hi-Fi говорители.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на Hi-Fi говорители и цялостен избор на системи за развлечение у дома, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

hi-fi говорители

Изборът на Hi-Fi говорители зависи от вашата Hi-Fi система

Изборът на Hi-Fi говорители зависи от размера на вашата стая

Изборът на Hi-Fi говорители зависи и от очаквания резултат

Изберете своите Hi-Fi високоговорители според вида им?

Изборът на Hi-Fi говорители зависи от вашия бюджет?