HDMI 2.0 вече е тук. Готови ли сте?

4.5/5 - (4 votes)

Да си го кажем честно – кабелите не са интересна технология за повечето потребители. Затова често нововъведенията в областта остават незабелязани. С HDMI 2.0 нещата обаче са малко по-различни. Когато Panasonic и Sony представиха най-новите си 4K/Ultra HD телевизори на IFA 2013 наред с общото въодушевление възникнаха и някои въпроси. Ще са необходими ли нови кабели? Конекторите същите ли са? Дали настоящите HDMI кабели вече са остарели?

В настоящата статия ще се спрем малко по-подробно на всичко интересно около HDMI 2.0

Мислете в насока 4K Ultra HD

HDMI 2.0HDMI 2.0 е наследник на HDMI 1.4a/b, който повечето от нас използват в днешно време. Но този стандарт работи добре, защо се налага да го сменяме с 2.0? Основната причина е, че за да работят добре 4k Ultra HD телевизорите се нуждаят от значително повече bandwidth (най-просто казано – капацитета на използвания канал). Тъй като 4K резолюцията на практика е четири пъти по-голяма от настоящата Full HD 1080p, то кабелите се нуждаят от значително повече пропускателна способност.

Да, HDMI 1.4 може да поддържа 4K резолюция, но само при 24 или 30 FPS (фрейма в секунда). Това е приемливо за гледане на филми, но много ТВ предавания вече са предвидени за 50 или 60 FPS. Повече фреймове са задължителни и ако телевизора се използва за видео игри. Друг важен момент е, че HDMI 1.4 лимитира 4K Ultra HD съдържанието до 8-битов цвят. HDMI 2.0 позволява 10 или 12-битов цвят, тъй като може да поеме информация до 18 гигабита в секунда. Това е повече от достатъчно за да позволи използването на 12-битова картина при 60 фрейма в секунда. А има и още… HDMI 2.0 поддържа формат 21:9, което следва да ни подскаже, че може да очакваме появата на ultra wide телевизори в скоро време.

Пригответе се за невероятен съраунд

Dolby AtmosHDMI 2.0 може да се справи с 32 канала некомпресирано аудо. И ако това ви звучи като ненужно много, попитайте хората от Dolby. Последната разработка на Dolby – “Atmos” вече използва 64 канален съраунд в някои киносалони. Със скалиране до 32 канала (или по-малко) съвсем скоро ще бъде възможно Atmos да се използва и в домашни условия. Dolby работят усилено над този въпрос.

Не изхвърляйте старите си HDMI кабели

Тук може би си задавате въпроса какво да правите със старите си HDMI кабели. При всички случаи не ги изхвърляйте! При HDMI 2.0 няма никаква промяна по отношение на размера или формата на конектора. Вашите настоящи HDMI 1.4 кабели ще са напълно съвместими с всички нови HDMI 2.0 устройства. Можете без проблем да свържете по-стария си A/V ресивър с най-новия 4K Ultra HD телевизор.

Скоро ще използвате по-малко дистанционни

Както стана ясно, няма да ви се налага все още да изхвърляте кабели в коша за боклук. Може обаче да се отървете от няколко дистанционни. Запознати ли сте с CEC? Това е протокола, който прави възможно да управлявате едно устройство чрез друго, например да включите Blu-ray плеър с дистанционното на телевизора, дори те да с от различни марки. Тази функция досега зависеше от производителя на конкретното устройство – понякога я има, понякога не. Вече няма „понякога“. С HDMI 2.0 има стандарт, който изисква включването на определен набор от функции. Съвсем скоро с едно дистанционно ще можете да контролирате много повече устройства.

Имате 4К телевизор, а той няма HDMI 2.0?

Когато Sony презентира най-новите си 4К на IFA 2013 стана ясно, че вече наличните 4K модели ще могат да бъдат ъпгрейднати за работа с HDMI 2.0 чрез нов firmware.

Накратко, това са новостите около HDMI 2.0. В някоя от следващите статии ще се спрем на друга интересна възможност за пренос на HD съдържание, а именно HDBaseT.

 

За всякакви въпроси относно вашата настояща или бъдеща аудио/видео система (4K телевизори, A/V ресивъри, тонколони, окабеляване, автоматизация, монтаж, поддръжка) можете да се свържете с нас на посочените телефон и e-mail. На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.