HDMI кабел 5 метра – Що е то?

Rate this post

HDMI кабел 5 метра – Що е то?

Има моменти, в които просто не успявате да свържете заедно две устройства заради дължината на Вашият HDMI кабел, на всички ни се е случвало. Ако, не сте подготвени с поне един HDMI кабел 5 метра то тогава много лесно може да изгубите много нерви, финанси и най-ценното, времето си.
Ние постоянно правим аудио инсталации и проектираме Hi-Fi аудио системи и домашни кина, и освен, че имаме доста варианти HDMI кабел 5 метра подръка, доста често ни се налага да сме добре подготвени що се отнася до дължината на всички кабели, от които се нуждаем. Както се казва – три пъти мери, веднъж режи, или както е в нашият случай връзвай.
HDMI кабел 5 метра, е класификация спрямо дължината на кабела. H.D.M.I, е технически акроним, който означава High Definition Multimedia Interface, комбиниран аудио и видео стандарт за пренасяне на цифров сигнал по кабел, предимно ползван за ентъртеймънт системи и телевизори. През последните години окачения монтаж на телевизори, пана и домашни кино прожектори набра страшна популярност, със този вид монтаж идва и момента в който трябва да се помисли за няколко компонента, един от тези компоненти са по-дългите видове HDMI кабели, като например HDMI кабел 5 метра. Понякога се налага един HDMI кабел да се промъкне през стена, или окачен таван, или даже да се прекара до отделно помещение.

hdmi 5 метра кабел

HDMI кабел 5 метра – Каква дистанция е възможна с един HDMI кабел?

Първата HDMI категория, по-често срещана под терминологията „Standart HDM”I кабел без проблем, може да пренесе информация на дистанция от 5 метра (HDMI кабел 5 метра). Този стандартен HDMI кабел дори би бил способен в перфектни условия да пренесе информация на разтояние до 20 метра. Важно е да запомните, че преди да пуснете вашият HDMI кабел 5 метра през стена или окачен таван, първо изпробвайте Вашта система в пълната възможна конфигурация. Така, ще се уверите, че кабелът е достатъчно мощен и няма да Ви се налага да правите излишни движения, които да повтаряте няколко пъти. Ако сметките Ви са точни обикновенно една инсталация на кабел винаги е достатъчна. Съветваме Ви винаги да бъдете добре подготвени.
А, ако имате нужда да пренесете кодиран видео сигнал чрез формата HDMI на повече от 5-10 метра тогава е ясно, че HDMI кабел 5 метра няма да Ви свърши работа. Ще се нуждаете от кабел, който да попадне в категория 2 – Високоскоростен HDMI кабел. Препоръчваме Ви да закупите високоскоростен HDMI кабел, а не да закупте стандартен кабел (HDMI кабел 5 метра), защото той би бил способен да пренесе информация на разтояние от 15-20 метра, както и може да поддържа 4K, UHD и 3Д енкодирани видео сигнали.

hdmi 5 метра кабел

HDMI кабел 5 метра – “Каква дистанция е възможна с един HDMI кабел?“ – В детайли.

Много трудно би било, да не кажем даже невъзможно, да определим със сигърнст, каква е максималната възможна дистанция за всяка категория HDMI кабели. (Тук е момента да Ви напомним, че освен тази статия за HDMI кабел 5 метра, ние сме написали доста статии по темата HDMI кабели и ако искате да се информирате допълнително за всеки стандарт, можете да го направите на нашия уебсайт.)
Трудно би било да определим максималната дистанция, защото има изключително много фактори, които са способни да влиаят на качеството на сигнала на един HDMI кабел 5 метра. Качеството на производството, също е голям фактор, както и резолюцията (също и размера на честотната лента) на сигнлът, който пренасяте. Външни фактори, като смущения и топлина, също могат да имат въздействие върху възможното разтояние на пренасяне.
От официалните разработчици на HDMI стандарта, обаче, ни е дадена примерна информация, която може да ни просветли малко. Тя е както следва:
Стандартен HDMI кабел (Категория 1) – До 20 метра.
Високоскоростен HDMI кабел (Категория 2) – До 20 метра.
Премиум HDMI кабел – Над 10 метра.
Активен HDMI кабел – До 20 метра.
HDMI през Cat кабел – до 40 метра.
HDBaseT (lite) – Над 60 метра.
HDBaseT (5play) – До 100 метра.
SDVoE (през Fiber или Ethernet) – Над 30 километра.

hdmi 5 метра кабел

HDMI кабел 5 метра – Цената има ли значение.

Ние сме част от индсутрия, в която качеството на продуктите и устройствата много често варира спрямо цената, която сте готови да заплатите за тях, това правило може да важи дори и за набелазаният от Вас HDMI кабел 5 метра. Добре е да запомните, обаче, че що се отнася до стандарта HDMI (High Definition Multimedia Interface) информацията, която се прехвърля по един HDMI кабел 5 метра е цифрова, става въпрос за нули и единици. На теория това значи, че един цифров сигнал или ще пристигне здрав и непокътнат до дестинацията си, или няма да пристигне въобще, не би трябвало да има междинен вариант (на практика обаче понякога се срещат аномалии и трябва да сте готови за такива при закупуването на Вашият HDMI кабел 5 метра). Често един сигнал може да бъде замърсен и да стане жертва на брой фактори. Има вероятност Вашият HDMI кабел 5 метра да е по-евтин като цена и да е произведен от бюджетни и некачествени материали и всъщност да сте закупили HDMI кабел 5 метра, но да сте получили кабел, който не е способен да свърши работата, както трябва. Както вече споменахме освен качеството на производство на един HDMI кабел 5 метра , има фактори, като размера на разолюцията, възможни външни смущения и топлинни условия, които трябва да се имат в предвид. Съветваме Ви да не сте пестеливи що се отнася до закупуването на по-дълги HDMI кабели.

hdmi 5 метра кабел

HDMI кабел 5 метра – Определяне на нужната дължина.

Може да се окаже, че един HDMI кабел 5 метра не е най-правилният кабел, от който се нуждаете. Важно е да прецените дали въощбе се нуждаете от толкова дълъг кабел или има как вашата система да бъде свързана по по-практичен и удобен за Вас начин. В повечето случай бихме Ви предложили все пак да сте подготвени с повече разтояние кабел, защото ще ви бъде по-лесно да скриете не нужната дължина на един HDMI кабел 5 метра или да я прикриете, отколкото да я създадете от нищото. Има устройства, който са способни да прехвърлят сигнал, чрез стандарт HDMI бежично от едно устройство на друго. Това също е опция различна от HDMI кабел 5 метра, която може да обмислите, ако целите да създадете изчистена Hi-fi или домашна кино система без висящи кабели и прочие. Много хора намират висящите стърчащите кабели за набиващи се на очи, за това при нашите инсталции ние отдаваме много внимание на тези важни детайли.

При интерес от Ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на HDMI кабел 5 метра, както и цялостен избор на системи за развлечение, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

hdmi 5 метра кабел

HDMI кабел 5 метра – Що е то?

HDMI кабел 5 метра – Каква дистанция е възможна с един HDMI кабел?

HDMI кабел 5 метра – “Каква дистанция е възможна с един HDMI кабел?“ – В детайли.

HDMI кабел 5 метра – Цената има ли значение.

HDMI кабел 5 метра – Определяне на нужната дължина.