Съществува ли HDMI кабел 4K?

4.9/5 - (9 votes)

Съществува ли HDMI кабел 4K?

Може би сте си закупили чисто нов 4К телевизор и сега се чудите дали е нужно да закупите и нов специален HDMI кабел 4К за да можете да се възползвате напълно от Вашата Hi-Fi домашна система.
Може би сте ентусиасти на тема цифрови формати и патенти и нямате търпение да прочетете поредната ни информативна статия на тема HDMI кабели, а може би сте търсели нещо конкретно и коренно различно и някак си сте объркали една буквичка в търсачката и сега сте попаднали тук, няма значение, ние сме тук за да Ви помогнем по най-информативния и приятен начин, или поне ще се опитаме.

Разработката на HDMI формата за цифрово пренасяне на информация е започнала през (вече) далечната 2003-та година от Европейски екип от учени. Тази група учени е била отдадена да направи живота на всички ни една идея по-лесен, по-цветен, и като цяло по-приятен за гледане. Още през 2004 година HDMI формата вече попада на пазара, като част от спецификите на различни плоски телевизори и видеокамери. А през 2015-та според официални данни са продадени над 4 милиарда HDMI устройства по целия свят.

Преди да продължим напред. Нека набързо отговорим на въвдеждащият въпрос. Съществува ли HDMI кабел 4K? – И да, и не. Това е преди всичко маркетингова терминология. Техническата терминология е малко по-комплексна, нека се гмурнем в нея.

HDMI кабел 4K

HDMI кабел 4K – HDMI кабели и тяхните специфики.

Както може би вече знаете един HDMI кабел е проводник на цифрова информация между две мултимедийни устройства. Например Вашият чисто нов 4К телевизор и Вашият мултимедиа плеър. Факт е, че има различни видове HDMI кабели, като те главно се различават в това, колко информация са способни да пренесат от точка А до точка Б, и също колко бързо са способни да извършат тази операция.
Когато разградим спецификите на HDMI формата до базови и ключови видео измерения тогава ще разберем, че можем да класифицираме различните HDMI кабели в четири различни категори, тези категории, са както следва:

Standart HDMI – До 720p или 1080i разделителна способност при 30Hz опресняване на кратината.

High Speed HDMI (HDMI кабел 4K) – До 4К разделителна способност (включваща и 1080p) при 30Hz опресняване на кратината.

Premium High Speed HDMI (HDMI кабел 4K) – До 4К разделителна способност с включен високо динамичен обсег (HDR) при 60Hz опресняване на кратината.

Ultra High Speed HDMI (HDMI кабел 4K) – До 10К разделителна способност с включен високо динамичен обсег (HDR) при 120Hz опресняване на картината (4К видео може да бъде опресенено до 240Hz)

Колкото по детайлен сигнал е способен да предостави Вашият кабел толкова по-добре. Тук искаме да вметнем, че в нормалното човешко ежедневие много рядко бихте срещнали Ultra High Speed HDMI кабели, тъй като 8К устройствата тепърва започват да прохождат на пазара и все още няма много достъпно съдаржание за гледане. За сега препоръчваме да се ориентирате към по-семплите варианти HDMI кабел 4K.

HDMI кабел 4K

А нуждаете ли се наистина от HDMI кабел 4K?

Добре е да обмислите точно, какво целите да постигнете с Вашият HDMI кабел 4К. Ако възнамерявате да гледате цифрова кабелна телевизия пренесена чрез HDMI от модем към телевизор, тогава и най-обикновеният HDMI кабел ще ви свърши работа. А, ако искате да гледате HDTV канали, тогава пък най-простият HDMI кабел 4К ще ви е полезен, но ако планирате да изградите гейминг система, която да се възползва от опреснение на кадъра по-високо от 30Hz или пък искате да се насладите напълно на функционалността на вашият нов 4К HDR телевизор, тогава е разумно да се обърнете към по-комплексните варианти HDMI кабел 4К споменати преди малко.
В случай, че решите, че имате нужда от по-мощен кабел, трябва да сте наясно с следните важни специфики:

Честотата на опресняване на картината (измерва се в херцове – Hz), нивото на цветова прецизност ( color depth, измерва се в битове – 8-бита, 10-бита или 12-бита) и нивото на компресия на цветовата информация (color data compression).
Колкото по-високи са честотата на опресняване на картината и нивото на цветовата прецизност, и колкото по-ниско е нивото на компресия на цветовата информация, толкова по-добре.

Отново смятаме, че е нужно да вметнем, че един
Premium High Speed HDMI (HDMI кабел 4K) с До 4К разделителна способност и включен високо динамичен обсег (HDR) при 60Hz опресняване на кратината, би бил добро решение в близките няколко години, това е така поради липсата на 8К съдържание.

HDMI кабел 4K

HDMI кабел 4K – Можете ли да ползвате старият си HDMI кабел?

Както вече споменахме, може би вече имате нужният HDMI кабел подръка, стига да планирате просто да гледате нормални телевизионни канали. Просто включете старият кабел и бъдете сигурни, че сте вкъщи навреме за да гледате мача. Ако нямате изкривяване на картината или някакви визуални артефакти, пожелаваме Ви да си прекарате добре.
Ако все пак планирате да консумирате HDR съдържание или пък да играете игри при 60Hz или искате да използвате телевизора си като монитор и не сте сигурни дали Вашият кабел е HDMI кабел 4К, тогава има два варианта, проверете дали някъде на кабела е изобразена класификацията му (High Speed, Premum High Sped или Ultra High speed) или просто включете кабела в системата и внимателно анализирайте качеството на картината, ако то е лошо и се появяват изкривения и визуални артефакти, имате нужда от нов HDMI кабел 4К.
А, ако сте закачили на стойка на стената новият си 4К телевизор и сега искате да скриете старият си HDMI кабел в стената за да не ви грози картинката, тогава се опасяваме, че също ще се нуждаете от нов кабел. Професионалните инсталатори като нас от Alex Audio Video ползват специални in-wall-rated HDMI кабели за тази цел. Един in-wall-rated HDMI кабел е по-издръжлив, огнеустойчив и при случай на пожар не отделя токсични газове.

HDMI кабел 4K

HDMI кабел 4K – Дистанцията има значение.

Ако източникът на кодираната видео информация е в единия край на стаята а Вашият дисплей е другия край ( например ако ползвате прожектор и екран), или пък ако са в различни стай, тогава със сигурност ще се нуждаете от HDMI кабел 4К с вградена активна електроника, която да се увери, че информацията е непокътната, като усили сигнала пътуващ по кабела. Ще намерите тези кабели на много места класифицирани като „Активни“. Още едно решение би било да закупите отделно устройство, което има за цел да усилва HDMI сигнали.

При интерес от Ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на HDMI кабел 4K, както и цялостен избор на системи за развлечение, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

HDMI кабел 4K

Съществува ли HDMI кабел 4K?

HDMI кабел 4K – HDMI кабели и тяхните специфики.

А нуждаете ли се наистина от HDMI кабел 4K?

HDMI кабел 4K – Можете ли да ползвате старият си HDMI кабел?

HDMI кабел 4K – Дистанцията има значение.