Eкран за проектор

5/5 - (21 votes)

Eкран за проектор – Всичко което трябва да знаете

Ако сте решили да замените телевизора си с по-автентична кино конфигурация, тогава сте попаднали на правилното място. Когато решите да закупувате проектор, ще ви трябва и специален екран за проектор. Естествено много зависи и дали търсите базово и просто преносимо проекторно решение или търсите истинската кино тръпка, в първия вариант може и да не се нуждаете от екран за проектор, всяка бяла стена в затъмнено помещение ще ви свърши някаква работа. Естествено качеството на изобразената картината ще бъде изключително лошо. Всъщност във този вариант един бюджетен преносим екран за проектор винаги ще бъде по-добрият избор, а за постоянна инсталация за домашно кино или конферентна дейност, със сигурност ще искате да притежавате специален екран за проектор, за да извлечете абсолютният максимум от вашата система. Както винаги обичаме да казваме, компромис в бюджета е компромис в изживяването, но това никога не означава, че не трябва да обмислите всички възможни варианти. За щастие днес има голям избор от опции за екран за проектор, които варират спрямо цената, функционалността и производителността си, тези фактори ви позволяват да намерите перфектният екран за проектор, който най-добре ще отговаря на вашата проекционна среда, навици за гледане и бюджет. Когато търсите екран за проектор е добре да имате, няколко параметри предвид, в тази статия ще се опитаме да ви направим едно просто въведение за да сте подготвени.

Eкран за проектор

Екран за проектор – Най-срещаният вид

Най-популярният вид екран за проектор е този със стойки с фиксирана рамка, които държат екрана твърд и имат за цел да предотвратяват досадните изкривявания и вълнисти ивици. Този вид екран за проектор може да бъде монтиран на стена или поставен на стойка, така че целият монтаж да може да бъде преносим. Моделът екран за проектор със стойките с фиксирана рамка може да бъде наистина практично решение, ако нямате нищо против екранът да бъде калибриран, настроен и разположен за използване в едно и също помещение без опция за скрит монтаж, както например един екран за проектор би бил използван в специално изградено домашно кино. Традиционният тип екран за проектор с фиксирана рамка има около 15-20 см широка рамка около екранния материал, който е обвит в поглъщащ светлината черен плат, но някои марки вече предлагат модерен дизайн с тънък панел, който имитира днешните модерни телевизори и създава плаващ ефект на изображението в пространството. Ако сте се загледали в определен екран за проектор, но не сте сигурни дали той ще бъде подходящ за вашето помещение, можете да получите добра представа за видовете екрани и опциите за монтаж, като посетите уебсайтовете на различните производителите на екрани. Всъщност това е съвет, който се оказва полезен за всякакъв вид Hi-Fi техника.

Eкран за проектор

Екран за проектор – Различните видове

В допълнение към опциите за екран за проектор с фиксирана рамка, повечето производители имат и модели със специално прибиращи се стойки за екран за проектор, които могат да бъдат закрепени с болтове към стена близо до тавана, към самия таван или дори да бъдат вградени директно в тавана. Предимството на прибиращите се стойки за екран за проектор, разбира се, е, че екранът може да изчезне, когато не се използва, което е чудесен вариант за ежедневни помещения със смесена употреба или дори за специализираните зали за провеждане на конференции. Модерният моторизиран вид екран за проектор може да бъде повдиган и спускан с натискане на един бутон и обикновено се предлага с ръчно дистанционно управление и специални терминали, които могат да бъдат свързани за автоматично разгръщане или съхранение, всеки път когато включите и изключите проектора. Ръчните прибиращи се стойки за екран за проектор обикновено се задвижват с пружинно напрежение. Те са по-евтини и могат да се спускат и повдигат ръчно. Трети тип екран за проектор, който е възможно да видите е комбинация от прибиращ се и преносим екран, този вид екран за проектор обикновено е поместен в пружинен контейнер, който или седи на земята и се издърпва нагоре или се закача за свързана стълбова конструкция, или пък дори седи на предоставена стойка за статив. Този вид екран за проектор може да се съхранява в килер заедно с проекторът ви.

Eкран за проектор

Екран за проектор – Перфектното съотношение

При един екран за проектор съотношението на страните определя връзката между ширината и височината на екрана. В световен мащаб повечето инсталации използват съотношение 16:9 или по-сложно казано 16 единици ширина до 9 единици височина. Това съвпада с HDTV стандарта за видео съдържание, наблюдаван почти навсякъде, това е естественото съотношение на изображенията, намиращо се в повечето проектори за домашно кино.
Не всички избират да закупят екран за проектор с това съотношение, някои любители на филмите, от друга страна, избират съотношение 2,4:1 (или може би 2,35:1), което до голяма степен съвпада с така наречените широкоекранни филми, но обикновено води до появата на черни стълбове отляво и отдясно при гледането на HDTV съдържание със съотношение 16:9. Има много неща, които трябва да имате предвид, преди да планирате инсталацията на екран за проектор със съотношение 2.4:1, но в крайна сметка кинематографичните предимства на широкоекранната инсталация не могат да бъдат отречени. Въпреки това, изборът на екран за проектор със съотношение 16:9 със сигурност ще опрости инсталацията ви и значително ще разшири възможностите на вашия проектор. Също така размерите на вашето помещение също може да са фактор, ако търсите някакъв вид симетрия във вашата домашна кино система. Перфектно съотношение на екрана всъщност няма, за това бихме препоръчали да внимавате с качеството на материала на един екран за проектор.

Eкран за проектор

Екран за проектор – Материал

Последният фактор, който трябва да имате предвид е материята на един екран за проектор. Ще искате да изберете своя екранен материал (както и проектора) въз основа на вашите вече развити навици за гледане на видео съдържание и колко точно околна светлина очаквате да срещнете в помещението. Когато вашият избор, е изключително важно да разберете, че всички проектори функционират най-добре в пълна тъмнина, защото именно при тези условия могат да предоставят най-дълбоките си черни нюанси и най-добрия контраст. Това трябва да е очевидно, след като разберете, че проекторът всъщност не “прожектира” черно върху един екран за проектор; по-скоро се опитва да създаде черно на екрана чрез липсата на светлина. Когато проектира върху един екран за проектор, проекторът просто изключва светлината (до колкото е възможно) при пикселите, които би искал да покаже като черни. Така че, ако имате някаква околна светлина в стаята, която попада върху вашият екран за проектор, това повишава основното черно ниво и го прави по-сив. Това може да накара изображението да изглежда измито.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на екран за проектор, както и цялостен избор на системи за развлечение, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

Eкран за проектор

Eкран за проектор – Всичко което трябва да знаете

Eкран за проектор – Всичко което трябва да знаете

Екран за проектор – Различните видове

Екран за проектор – Перфектното съотношение

Екран за проектор – Материал