Davis Acoustics – една френска легенда

5/5 - (6 votes)

mayaweb1

Очаквах да попадна в бизнес квартала на Троа, Франция, но се оказа, че Davis Acoustics се намира в самия център на града. Скромната сграда на компанията се намира зад редица високи дървета, на тиха, малка уличка. Именно тук през последните близо 30 години Davis Acoustics произвеждат своите тонколони и говорители.

Оливие Визан и неговата майка, г-жа Визам, вече очакваха своите гости на вратата. Разменят се неформални поздрави, оформят се малки групи и хората се запознават помежду си. В този ден хора от цял свят – Франция, Холандия, Полша, Германия, Англия, Канда, Турция идват да посетят фабриката и да се запознаят с новите продукти.

DSCF0439

Още с влизането в огромното работно пространство попадаме лице в лице с рафтовете отрупани жълти мембрани от кевлар. В Davis всички мембрани се произвеждат ръчно, всяка една е продукт на сложна и прецизна работа, извършвана от опитни женски ръце. След това мембраните се монтират заедно с останалите компоненти, като магнитите например, в конуса на говорителя. Управителят на Davis, Оливие Визан, споменава, че всеки говорител преминава през специален качествен контрол преди да влезе в кутията на тонколоната. Компанията дори е проектирала собствено устройство, което прави магнити – машината изпраща електрически ток през парчетата метал за да ги намагнетизира. Магнитие имат ключова роля в “задвижването” на тонколоната, тяхната задача е да трансформират електрическия сигнал с механично движение, създавайки вибрации във въздуха около мембраната и по този начин да създадат звук.

Демонстрация на работата на говорителя на честоти между 200 и 6000 Hz

Въпреки, че човешкото ухо не може да чуе нищо под 25 Hz, мебраната все пак реагира

DSCF0466

Работилницата също така служи като огромно складово пространство. Трябва да си проправим път между планините от картонени кашони за да стигнем до другата страна на работилницата където се сглобяват всички механични компоненти (филтри и др.), свързват се вътрешните кабели и т.н. Кутиите на тонколоните не се произвеждат във Франция. Почти няма френски производители, които сами да произвеждат сами кутиите си. Оливие Визан обяснява, че предпочитат вместо да извършват дърводелска дейност  да се фокусират върху това, което разбират – говорителите. Всички азиатски доставчици минават през стриктен контрол и следва да покрият строго определени изисквания.

 

DSCF0421

Оливие Визан показва устройство за анализ на честоти (Bruel & Kjaer 2604), стара но изключително надеждна машина, която измерва работата на говорителите. Всеки говорител задължително преминава през тази машина като част от качествения контрол.

Наследството на един изключителен човек

Невъзможно е да говорим за Davis Acoustics без да споменем Мишел Визан, основателят на компанията, който почина преди няколко години. Това беше човек, който остави ярка следа на френската HiFi сцена. Мишел беше експерт по електроакустика. Започва кариерата си през 60-те, когато е нает от Audax. След това в продължение на 22 години работи за Siare преди да основе Davis Acousitcs през 1986 г.

DSCF048520 DE8

Мишел Визан посвещава живота си на проектирането на говорители. През 2011, малко преди да ни напусне създаде full range говорителя20 DE8, изключителен продукт, който получава високо одобрение от всички световни специалисти. Говорителя 20 DE8 се използва в най-високия модел на Davis – MV One. Всичко от най-дълбокия бас до най-високите честоти може да бъде въпроизведено от само един говорител – 20 DE8, монтиран на MV One. По мое мнение MV One е една от най-добрите тонколони, произвеждана във Франция.

mvone03Davis MV One

Мишел Визан предаде наследството на двамата си сина – Оливие и Давид и изглежда, че то няма да бъде пропиляно. След 30 години на пазара Davis все още продължава да се фокусира върху простите акустични качества на продуктите си, вместо да разчита на агресивни рекламни кампании и безсмислени технологични нововъведения.

Автор: Michel Aublanc, The State Of Sound