Проект за къща-мечта

5/5 - (2 votes)

Голям проект от САЩ спечели награда на CEDIA Electronic Lifestyles® Awards за технически дизайн. Представяме Ви няколко снимки и кратко описание от уникалната къща.

Цел:

Контрол на аудио/видео, осветление, моторизирани щори/завеси, климатизация, охрана, фонтани, отопление на вътрешния двор и басейн/СПА.  Съществената част от системата включва:

  • Система за охрана, която се контролира от тъч-панели на стената (3 броя Crestron TPS-6L) на входовете. Панелите дават обратна вързка, подават звуков сигнал при влизане/излизане и активират защитен режим при активиране на алармата.
  • Системата за осветление е интегрирана с тъч-панели на Crestron и iPad и позволява използването на предварително зададени сцени.
  • Къщата включва 14 видео зони с  MTX-3 Crestron контрол или iPad, като всяка зона може да бъде индивидуално контролирана. Фитнес центъра е оборудван със странично разположение телевизори, дневната на втория етаж има един голям телевизор и 2 по-малки за гледане на спортни предавания. Източниците на съдържание са 2 Apple TV устройства, 4 Blu-ray плеъра, Playstation, CCTV, 3 Crestron докинг станции за iPod, няколко тунера, пиано и т.н. Всички източници са свързани с компоненти на Crestron.
  • Проектора за домашно кино и видео процесореа са програмирани ръчно да преминават в 3D режим когато съдържанието го позволява и да се връщат в 2D когато е необходимо.
  • Трите фонтана и басейна се контролират от таймери и могат да бъдат управляване посредством тъч-панели в къщата.
  • Системата контролира и отоплението за двора.
  • Контролът над 4-зоналната климатизация съшо е автоматизиран.

 

Пространството:

Клиентът иска компонентите да са максимално скрити. Благодарение на доброто сътрудничество между изпълнителите, архитекта и интериорния дизайнер те са почти невидими. Повечето техника е скрита в специализирани ракове, а някои елементи, които изискват достъп кто Blu-ray плеърите са поставени в обзавеждането. Контролните уреди по стените също са сведени до оптимален брой след координация с дизайнера.

 

Автоматизация и интеграция:

Системата за осветление позволява промяна на сцените за да не се налга да намеса на специалист когато трябва да се правят малки промени. Повечето стаи имат режим “Ярко осветление”, “Сцена”, “Приглушено осветление”. Всяка стая може да има отделни сцени, които се запаметяват само с едно задържане на бутона.

Системата за охрана включва набор от сензори, разположение в рамките на собствеността. При активиране на някой сензор веднага се включва камера на съответното място която подава картина до панелите на стените за да покаже дали наистина има заплаха.

До дневната се намира голяма веранда с инфрачервени нагреватели за отопление. В единия край е разположена външна камина с телевизор над нея. Моторизирани скрити панели позволяват пълно затваряне на пространството, като по този начин то става разширение към стаята.

Всички телевизори (включително във вътрешния двор), отоплителни системи и завеси се контролират от Crestron системата.

Резултат:

Изпълнителя на проекта, архитекта и дизайнера работят за първи път съвместно. Въпреки това не са направени никакви компромиси поради лоша комуникация между отговорните страни. Крайния резултат е истинска къща-мечта за клиентите, която може да бъде управлявана удобно и интуитивно.

Снимки: CEDIA®