Ревю на Aurelia XO Cerica

5/5 - (10 votes)

Ако тази година прочете само едно от моите ревюта, нека бъде точно това.

XO Cerica на Aurelia е една от най-необичайно изглеждащите тонколони, за които съм писал. Също така е и една от най-добрите! Цена от  8 000 за чифт букшелф колони (с включени стойки, вградени в дизайна) може да ви се стори прекалено висока. Но точно тези колони звучат по-добре от почти всичко, което съм слушал в този ценови диапазон. Прочетете статията до края за да разберете как Aurelia предизвиква правилата за дизайн на говорители и вдига летвата изключително високо в редица отношения.

Описание

Aurelia XO Cerica

Aurelia е създадена във Финландия през 2006 г. от Анти Луивара (Antti Louhivaara), чието CV е впечатляващо: той е бившия главен дизайнер на световно известните Amphion Loudspeakers. Когато Анти ми спомена това по време на посещението ми на изложението в Мюнхен тази година очите ми светнаха – спомних си за Amphion Argon2, която е една от любимите ми тонколони за всички времена.

Имайки предвид историята, не е чудно, че има много сходства между Amphion и Aurelia, предимно в използването на звукови канали (тип waveguide), които се появяват във всички модели на двете компании. Но Cerica и Graphica – двата модела от по-високата XO серия имат нещо, което не съм виждал никъде – три 1-инчови tweeter-а (високочестотни говорители, т.нар. “пищялки”), разположени в един звуков канал. Това е най-малкото странно. Зад тази лудост, обаче, има определена логика. Основния принцип при дизайна на Aurelia е акустичното решение, а не просто частите, които се влагат. С други думи как се използват говорителите, а не от какво са направени.

Най-общо, трите tweeter-а на Cerica са проектирани да имат оганичено вертикално, но много добро хоризонтално разпръскване. Звуковия канал би имал същата цел ако съдържаше само 1 tweeter – да оформя хоризонталното разпръскване на високочестотния tweeter, така че да пасва на звученето на двата 5.5-инчови средночестотни woofer-a с цел максимално добър кросоувър, който при Cerica e около 1500Hz. Тък като дизайна на звуковите канали е близък до рупорния дизайн (този на хорните), разполагаме със значителен gain – около 10dB около кросоувъра, според Луивара. Този gain изобщо не е малък – той означава по-добра производителност и по-малко изкривявания. Тук се появява и един пробем – т.нар. comb filtering. При най-високите честоти, където дължината на вълната е най-малка има интерференции между трите tweeter-а, тъй като те възпроизвеждат еднакви честоти. Луивара се е преборил с това, като е поставил трите tweeter-а много близо един до друг.

Въпреки, че Луивара влага усилия най-вече в акустичния дизайн, използваните материали също имат голямо значение. Високочестотните говорители са изработени от титаний, средночестотните са от TPX (полиметилпропилен) – вид пластмаса, която е създадена на принципа, на който се оплитат кевлара и карбона. Една от ключовите технологии при средночестотния woofer се нарича Dynamic Damping Control (DDC), която значително подобрява затихването на системата. Cerica разполага и с допълнителен порт се отваря в задната част на говорителя за да засили производителността в ниските честоти.

Aurelia XO Cerica

Друг интересен детаил е копчето “Presence” на гърба на колоната, което има две положения- Hi и Low. Lo е нормалното положение, а Hi засилва производителността във високите честоти с около 1dB. Hi е подходящо за лампов усилвател, докато стандартното Lo се използва с транзисторните усилватели.

Идеята за поставяне на един средночестотен woofer над и един под tweeter-ите е да се ограничи вериткалното разпръскване и оттам да намали отразяването на звука в пода и тавана. Този дизайн (т.нар. MTM) не е нещо ново, но Луивара казва, че варианта с 3 tweeter-а (MTTTM) звучи коренно различно. При класическия MTM дизайн високочестотния tweeter работи като точков източник (point source), а средночестотните woofer-и като линеен източник (line source). Производителността на точковия източник намалява с 6dB на единица дистанция т.е. ако на метър разстояние имаме  90dB, на 2 метра те ще са 84dB, на 4 метра 78dB и т.н. Това води до леки разминавания между високите и средните честоти. При линейните източници производителността намалява само с 3dB. Според Луивара при MTTTM конфигурацята високочестотните говорители работят по-скоро като линеен източник, като по този начин по-точно пасват на производителността на средночестотните woofer-и.

Всички говорители са последователно свързани, което прави импеданса (съпротивлението) при Cerica доста по-голямо отколкото ако бяха паралелно свързани. В резултат на това нормалния импеданс е 8 ома, а чувствителността 87dB/2.83V/m. Това означава, че дори по-слаби лампови усилватели нямат проблем сс захранването на Cerica.

Aurelia XO Cerica

Качеството на изработка на Cerica е добро. Хареса ми, че когато е закрепена на стойката колоната стои солидно въпреки, че тежи само около 18 килограма, което пък я прави лесна за преместване. Говорителите не са покрити с решетки, а леко заобленото тяло и цилиндричната стойка придават модерен изглед на Cerica.

Звук

Aurelia XO Cerica

Нямах никава идея какво да очаквам от колона с 3 tweeter-а разположени в един звуков канал и между два средночестотни woofer-а. Но каквито и идеи да съм имал, всички те бяха пометени от ефекта, който предизвика Cerica, когато ми я чух. Сцената беше толкова шокиращо добра и точна по отношение на ширина и дълбочина, че промени представите ми за това колко реалистично може да бъде възпроизведен истински концерт чрез две тонколони. Например гласа на Шаде от Soldier of Love (16-bit/44.1kHz FLAC, Epic) беше толкова фокусиран, осезателен и триизмерен, че нямаше аналог с никоя друга колона, която чух на цялото изложение независимо от цената. Когато чух Long Hard Road имах чувството, че просто виждам гласа.

Често използвам Everest на Ани ДиФранко  (16/44.1 FLAC, Righteous Babe) за да тествам колони. Обръщам внимание на това откъде идва гласът и и как китарата е разположена дълбоко в ляво на сцената и на известно разстояние зад линията, която оформят двата говорителя. Много тонколони са се справяли с възпроизвеждането с различна стенеп на успех, но никога не съм чувал песента да звучи както със Cerica. Никоя колона дори не се е доближавала до Cerica. Независимо дали слушах мъжки или дамски вокали, реакцията ми беше една и съща – УАУ!

Cerica разполага с достъчно бас (40Hz-20kHz) за да не се нуждаете от допълнителен суб. Ниските звучат плътно и приятно без да има изкривявания дори при доста усилен звук. Ниските и средните честоти са изключително чисти поради факта, че 3 високочестотни говорителя си поделят работата, която обичайно извършва само 1 tweeter. Независимо колко усилен е усилвателя, Cerica възпоризвежда с лекота и забележитела точност, без изкривявания, без да украсява и промнея звука.

Заключения

Работата на Анти Луивара с фокус върху акустичните решения е направила XO Cerica не само да изглежда различно от всичко друго на пазара, но и да звучи по-добре от почти всичко на пазара. Cerica притежава невероятна сцена, детайлност и неутралност в сравнение в много по-скъпи модели колони.

XO Cerica е скъпа за букшелф колона. Но е толкова добра, че заслужава вниманието на всеки, който желае безкомпромисен звук и различен дизайн.

Reviewers' Choice

Автор: Дъг Шнайдер, Sound Stage HiFi

Превод: AlexAudioVideo