Какви аудио кабели са подходящи за Вашата система?

5/5 - (16 votes)

Аудио кабелите пренасят звукови сигнали между компонентите на системата. Правилният избор на аудио кабели е от огромно значение за извличане на максимума от вашето оборудване. Дори най-добрата електроника и най-скъпите тонколони няма да извадят оптималния звук ако кабелите не са подходящо подбрани.

Аудио кабелите са 2 основни категории.

  • Така наречените „интерконект“ аудио кабели предават сигнала от източника до AV ресивър, стерео усилвател или телевизор.
  • Кабелите за тонколони (или „спийкър кабели“) пренасят сигнала от усилвателя или ресивъра до отделните говорители.

В тази статия, без да претендираме за 100% изчерпателност, ще се опитаме да обясним възможните варианти за избор от тези два основни вида кабели. Инвестицията в подходящите кабели често достига до 20% от сумата за цялата система. Затова препоръчваме преди да закупите кабелите за Вашата система да се консултирате с професионалист, който да Ви насочи към оптимален избор за Вашата настояща или бъдеща система. Само така, ще сте сигурни, че извличате максимума от наличното оборудване.

 

Кои фактори да вземете под внимание?

Интерконект кабели – аналогови, цифрови. Съответно за стерео или съраунд звук.

Кабели за тонколони – размер, вид на кабела, вид на конектора

 

Интерконект кабели

Това са кабелите между отделните компоненти електроника на системата.

Интерконект кабелите разделяме основно на две категории:
Аналогови аудио кабели – предават звука като постоянно променящ се електрически сигнал. Те са по-податливи на външни влияния от рода на електромагнитни и радио вълни и не могат да се справят с конфигурации от 6 и повече канала

Цифрови аудио кабели  – предават сигнала като серия от 1-ци и 0-ли подобно на компютрите. Могат да работят с шест или повече аудио канала при конфигурации със съраунд звук. Също така се влияят много по-малко от външни намеси.

* Важно да се отбележи е че всички кабели по своето съшество осигуряват аналогова връзка и пренос. Цифрови ги наричаме, защото свързват компоненти които комуникират на цифров принцип (определи стойности приемат за 1 а други за 0).

Най-добрият вариант е да използвате цифрови аудио връзки ако оборудването го позволява, тъй като те предоставят по-високо качество на звука (по малко грешки). Въпреки това аналоговите кабели също могат да дадат добри резултати дори при системи с цифров източник – Blu-ray, цифрова ТВ и т.н.

Аналогови интерконект аудио кабели

В потребителската Електроника, а също и в голяма част от професионалната най-често се изполват няколко стандарта за аналогови интерконекти, които се използват и в системите за домашно кино, както и стерео системите.

Коаксиален RF кабел – Известен още като коаксиал или „F-ка“. Това е най-базовия аудио/видео кабел. Може да предава двуканален стерео сигнал, както и аналогов видео сигнал. коаксиалните кабели имат определени съпротивление поради структурата си (75 ома, 50 ома и др.)

ТЧП кабел – кабел с подобна на коаксиалния кабел структура, но няма точна стойност на съпротивлението поради гъвкавата си структура.

 

Видове алаогови накрайници:

Двойни RCA кабели – Стандартната опция за аналогово аудио. RCA кабелите са известни още като „чинч“ или „phono. Обикновено са на чифт и оцветени в червено (за канала на дясна конона) и бяло (за канала на лява колона). RCA кабелите се използват и за композитен видео кабел, като се добавя още един (най-често жълт) кабел за пренос на видео сигнал.

rca-connectorМногоканални RCA връзки – Някои компоненти от системата и някои AV ресивъри имат шест или повече RCA връзки, което позволява използването на RCA за пренос на повече от два аудио канала. Това е стандартния подход за пренос на звук от DVA-Audio и Super Audio CD (SACD). Многоканалните RCA кабели могат да се използват и за съраунд системи, но в този случай най-често се прибягва до употребата на цифрови аудио кабели.

Xlr-connectorsXLR кабели – XLR са основния стълб в професионалното аудио оборудване. Това е най-честия избор за пренос на стерео звук. В системи за домашно кино се използват за свързване на ресивъри към предусилватели или крайни стъпъла.

За оптимално качество на звука при използване на аналогови кабели се препоръчва да се вземе под внимание материала, от който са изработени проводниците, обшивката (изолацията) и конекторите. Ако не сте 100% сигурни за какво трябва да внимавате при покупката, съветът е да се консултирате със специалист.

Цифрови интерконект аудио кабели

 

Коаксиален цифров кабел с RCA или BNC – не бива да се бърка с коаксиален RF кабел. Коаксиалния цифров кабел може да пренася до шест аудио канала, което го прави отличен избор за 5.1 конфигурации. Конекторите на двата вида кабел изглеждат по един и същи начин, но самия кабел е съвършено различен. Често коаксиалния цифров кабел се оцветява в оранжево за да се различава от RF коаксиала.

XLR кабели за AES/EBU – XLR са основния стълб в професионалното аудио оборудване. Това е най-добрият избор за пренос на стерео цифров звук, поради високата скорост на пренос, висока честота и намалени външни интерференции.

toslink-connectionОптичен кабел – наричан още Toslink (тъй като е разработка на Toshiba), оптичния кабел може да работи с до шест аудио канала. Предава цифровия аудио сигнал като светлинни импулси, което осигурява високо качество на сигнала и издръжливост на интерференции.

hdmi-cableHigh-Definition Multimedia Interface (HDMI) кабел – Най-добрият избор за аудио кабел. Може да доставя до 8 аудио канала, некомпресирани, плюс видео сигнал, както и сигнали за контрол (CEC). Повече информация за възможностите на най-новия HDMI 2.0 стандарт можете да прочетете в друга статия на нашия сайт тук.

Повече за HDMI стандарта можете да намерите тук.

Форматите, които трябвада покрива HDMI кабел са:

LPCMDolby DigitalDTSDVD-AudioSuper Audio CDDolby Digital PlusDolby TrueHD,DTS-HD High Resolution AudioDTS-HD Master Audio, MPCM, DSDDST.

Като цяло цифровите кабели не са толкова податливи на външни влияния, както аналоговите. Поради това резултатите които постигат от гледна точна на качество на предавания сигнал са сходни.

Аудио формати при видовете цифрови кабели

Основната разлика между различните видове интерконект кабели е възможността да пренасят различни видове аудио формати, тъй като различните аудио формати варират според броя на аудио канали:

  • Повечето компакт дискове (CD) са стерео, което означава, че има два аудио канала кодирани на диска.
  • Повечето DVD дискове са кодирани с цифров съраунд звук, което означава шест или повече отделни аудио канала

Форматите за съраунд звук, както повечето от Вас знаят, се означават по следния начин – 2.1, 5.1 и 7.2 т.н.

Първата цифра индикира броя на високоговорителите, които са свързани към системата напр. 5.1 означава, че има 5 говорителя (2 предни, 2 съраунд и център). Втората цифра обозначава допълнителен канал за нискочестотни ефекти (LFE – low frequency effects) и се използва от субуфера за допълнителен бас.

За да възпроизведете определен звуков формат са ви необходими следните компоненти, които можем да открием както като отделни компоненти, така и по-често се използват интегрирани в AV ресийвъри за домашно кино с цен намаляване на цената на системата:

Аудио източник –  плеър, който генерира сигнала в съответния формат (CD плеър, DVD, Blu-ray  и т.н.).

Аудио Процесор – обработващ, декодиращ и разпределящ сигнала за съответните канали, често в тази част има времеви и честотни корекции на аудио сигнала.

DAC (когато имаме цифров сигнал (при CD плеърите често е интегриран в плеъра) – цифрово аналогов преобразувател, който преобразува цифровия сигнал от процесора и го изпраяа в аналогов вид към предусилвателя.

Предусилвател – Подготвя сигнала за усилвателя и регулира нивото на сигнала.

Усилвател – тук сигнала се усилва и се захранва колонота

Набор от говорители според конфигурацията на системата. За моно и стерео са достатъчни 2 говорителя. За форматите за съраунд звук (домашно кино) са необходими AV ресивър, който да възпроизвежда формата и определен набор говорители – 5, 7 и т.н.

Интерконект каели, проектирани да предават формата между източника и ресивъра (при система за домашно кино). Разбира се, за да използвате определен вид кабел следва да имате съответните входове/изходи на компонентите.

Кабели за тонколони

Стандартния спийкър кабел се състои от чифт метални проводници, обвити в  изолация. При избора на този вид кабели следва да се вземат под внимание следните характеристики – размер, вид на кабела, вид на конектора.

Темата за избор на кабел за колони е изключително обширна. Дължината, размера (диаметъра на кабела) и вида на кабела зависят от спецификациите на Вашата система. Също така съществуват специални видео кабели в зависимост от монтажа (ако кабела минава през вода, през стени и т.н.).

Основните видове конектори за свързване на спийкър кабели са пет:

Bare-WiresОголване на кабела. Това е най-простия и най-често използван метод за включване. Недостатък е, че при често изваждане на кабела той се разплита, което може да доведе до евентуални проблеми.

Pin-Connectors

Пин конектори.

 

Banana-plugs

Банани – популярен избор, осигуряват отлично свързване

 

 

Dual-Banana-plug

Двойни банани

 

 

Spade-Connectors

Spade конектори

 

 

 

helpЗа повече информация и консултация относно най-добрите кабели за Вашата настояща или бъдеща система, можете да се свържете с нас. На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.