Усилвател стъпало – Базова и полезна информация

Rate this post

Усилвател стъпало – Базова и полезна информация.

Не всеки човек има добри познания по електроника, както и не всеки има достатъчно добри познания що се отнася до висококачествени аудио електроники. Усилвател стъпало, е може би термин, който сте чували много пъти, може би знаете, колко важна част от една Hi-Fi аудио система един усилвател стъпало всъщност може да бъде. Има много важни други детайли обаче, които може да не са ви изключително ясни и това е нормално, най-големият проблем обаче е, че когато искате да надградите вашата Hi-Fi аудио система или пък искате да започнете с изграждането на такава, трябва да направите правилния избор на усилвател стъпало, а факторите са многo, информацията онлайн понякога може да се окаже трудно смилаема и объркваща, а контрастиращо се различните мнения и вкусове спрямо избора на добър усилвател стъпало, може да ви подействат демотивиращо и даже да ви откажат от това ново и иначе доста интересно начинание. Важното е да не се притеснявате, защото ние от Alex Audio Video сме тук за да ви помогнем да изградите най-добрата аудио система за вашия дом. Както споменахме факторите са много, както и продуктите на пазара, но в тази статия ще се опитаме да се фокусираме главно върху техническият аспект на един усилвател стъпало, надяваме се тази статия да ви бъде полезна.

усилвател стъпало

Усилвател стъпало – въведение.

Много различни видове аудио електроники на теория могат да бъдат наречени усилвател стъпало, всъщност самата технология има своето приложение в няколко различни „аудио“ индустрии. Можете да намерите усилвател стъпало в едно малко слухово апаратче, устройство което прави живота на милиони хора по света по-добър. Също така можете да намерите усилвател стъпало във всяко радио, както и устройството което захранва вашите висококачествени Hi-Fi тонколони. Какво всъщност представлява един усилвател стъпало, нека погледнем технологията по-отблизо.

Усилвател стъпало (най-често наричан само усилвател, или пък само стъпало) е електромагнетичен или пък електронен компонент, който усилва електрически поток. Ако ви се налага да носите слухово апаратче, тогава може би знаете, че то се възползва от специален микрофон, които има за цел да хваща звукът около вас, а след това да го превръща във променлив електрически сигнал който постоянно варира в своята мощност и сила. Един усилвател стъпало, който е базиран на транзисторна технология поема този сигнал и го усилва много пъти преди той в крайна сметка да стигне малкият високоговорител поставен в ушния ви канал. Благодарение на тази методика на технологията на усилване на сигнала вие можете да чуете добре първо източните звуци. Един усилвател стъпало би извършвал същата функция, когато е част от вашата Hi-Fi аудио система.

усилвател стъпало

Усилвател стъпало – Нека продължим

До тук добре, разбрахме, че един усилвател стъпало всъщност извършва дейността, която може би името му загатва, че извършва. Истината, обаче е, че при висококачествените Hi-Fi усилватели има много други различни процеси, които се случват на заден план за да можете вие да се наслаждавате на любимата си музика или на новите блокбъстър филми в домашният ви surround sound киносалон.
Най-трудната задача на един усилвател стъпало всъщност обаче е да запази с най-голяма автентичност първоначалният сигнал, който той поема без да се случва каквото и да е било изкривяване при усилването и разпределянето на пътуващият сигнал по електрическата верига. Трудността на тази задача е доста голяма, защото пътуващият сигнал през един усилвател стъпало постоянно варира, както в своята честота така и в своята амплитуда.
Един усилвател стъпало може да работи по-добре при определени честоти на сигнала отколкото при други, всеки усилвател има определен честотен диапазон в който работи, този обсег се определя от много неща и сред главните фактори, които трябва да премислите, когато закупувате нов усилвател стъпало. Истина е, че повечето нови и качествени продукти на пазара се справят добре в това отношение. В идеален свят един усилвател стъпало би бил способен да възпроизвежда и усилва сигнал по много неутрален начин, без да акцентира определени честотни диапазони.

усилвател стъпало

Усилвател стъпало – Нека продължим 2.

Трябва да запомните също, че един усилвател стъпало също трябва да бъде способен да работи с много голям диапазон от амплитуди (амплитудата обикновено също може да бъде разбрана като силата на звука) което също води до проблем. Когато амплитудата на един пътуващ сигнал бива увеличена то тогава един усилвател стъпало може да започне да се затруднява с това да усили сигнала по адекватен начин без да въвежда изкривяване на звука, това се случва защото има определен лимит на мощността която той може да разпредели по електрическата верига. Още един проблем, който един усилвател стъпало трябва да разреши е така наречената “циклистична микфорфония” на сигнала.
Нека погледнем компонентите, които изграждат един усилвател стъпало, още по-отблизо. Ако искате да получите непроменлив волтаж от електричество то тогава ще се нуждаете от специален компонент наречен трансформатор. Повечето от нас притежават къщи пълни с трансформаторни устройства без дори да го осъзнават. Трансформаторната технология се използва във всички устройства, през който минава нисък волтаж, като например телевизори, компютри, хладилници и други устройства. Трансформатори също биват използвани в по-голям мащаб например при различните типове електроцентрали. Усилвател стъпало върши цялата работа ако искате да усилите аудио сигнал в радио, телевизор, или пък слуховото апаратче от по-рано, но той я върши благодарение на транзистори.

усилвател стъпало

 

Усилвател стъпало – Още подробности.

Употребата на качествени транзистори е много важен елемент от изграждането на добър усилвател стъпало. Запомнете, че един транзистор е изцяло друг компонент от един трансформатор.
Както казахме по-рано задачата на един усилвател стъпало е да усили сигнала без да го замърсява. Понякога за тази цел се изграждат усилватели, които всъщност включват няколко различни усилвателя в себе си, тези устройства се наричат multistage усилватели. Това етапно разпределяне на сигнала от едно стъпало в друго помага да се запази чистотата му.
Има и аудио оборудване, което се възползва от така наречените предусилватели, както и от усилвател стъпало. Един предусилвател усилва приетият сигнал до нужния минимум който един усилвател стъпало може да поеме и в последствие разпредели към тонколони например. Грамофонът е устройство, което задължително се нуждае от предусилвател.
Няма перфектен усилвател стъпало за всяко приложение. Когато избирате усилвател вие винаги трябва да сте готови да направите компромис, и за това е важно да знаете точно от какъв усилвател стъпало се нуждаете. Освен, че усилвателите се класифицират спрямо техните волтажи, мощност и честотни диапазони, те могат да бъдат маркирани и с различни символи от латинската азбука (обикновено от A до D), тези буквички подсказват за линейността и ефикастността не един усилвател стъпало.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на усилвател стъпало и избор на системи за развлечение у дома, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

усилвател стъпало

Усилвател стъпало – Базова и полезна информация.

Усилвател стъпало – въведение.

Усилвател стъпало – Нека продължим

Усилвател стъпало – Нека продължим2.

Усилвател стъпало – Още подробности.