Система за озвучаване

Rate this post

Как да изберем правилната система за озвучаване?

Може би една от най-честите причини членовете на едно семейство да се събират заедно, освен времето за хранене, е забавлението. Следователно си заслужава да отдадете внимание на това, като изградите добра система за озвучаване, това определено ще Ви донесе много приятни семейни моменти.
В днешно време наличието на надеждна развлекателна система не е лукс а необходимост и е неизменна част от съвремието ни. Наличието на най-добрата система за озвучаване е също толкова важно за по-добро гледане и аудио изживяване. С толкова много възможности за избор на пазара днес, как да изберете най-подходящия? За да разберете повече, съветите по-долу са добра отправна точка.

Каква е основната ви цел при избора на система за озвучаване?

Разбира се, това е да имате добра система за озвучаване, която да разпределите в цялата къща. Но каква точно е вашата цел? Какви са тонколоните които ще заложите в проекта на вашата система за озвучаване? Какви ще са устройствата захранващи системата и носителят от който ще пускате съдържание?
Трябва да запомните, че високоговорителите не са еднотипни устройства, подходящи за всички нужди и цели на системата за озвучаване.
Ако използвате системата за озвучаване за да слушате тиха музика, ще ви свършат работа дори чифт малки високоговорители.
За постигане на оптимален звук от решаващо значение е пространството, Какво е помещението, за какво ще се използва предимно и обема който вашата система за озвучаване трябва да изпълни, както и размера на говорителите. Може би си мислите, че размерът на стаята е право пропорционален на размера на високоговорителя. Макар това да е възможно, не винаги е така.
Най-често не се измерва размерът сам по себе си, а възможният ефект от пространството на помещението или характеристиките върху звука, който високоговорителят ще произвежда. Докато големите високоговорители често се виждат в големи стаи, когато е помещението е препълнено или има преградни стени и няма достатъчно отвор, звукът може да не е толкова страхотен.
Може дори да почувствате вибрации на звуците по стените и тавана. От друга страна, звукът от малък високоговорител може просто да се изгуби в голяма стая, което го прави безполезен.
Самото слушане на музика от добра система за озвучаване, на добри тонколони, създава по-релаксиращ звук и ви позволява да го оцените и в най-малките детайли. Не трябва да се концентрирате само върху текстовете и гласа на изпълнителите, но и върху общата музикалност.
Не всички музикални жанрове обаче биха звучали добре на почти всеки тип високоговорители. Например, ако се интересувате от акустична музика, събуферът може да не е добра идея и дори да е излишен, тъй като обикновено възпроизвежда честоти под 80 Hz. Човешкият глас обикновено се регистрира над 100Hz, докато най-ниската нота на китарата обикновено е на 80Hz.
Ако харесвате рок музика например, ще ви трябва високоговорител, който може да се справи с 60Hz до 8000Hz. От друга страна, класическият жанр ще варира между 40Hz и 12,000Hz.
Точно затова, правилно проектираната и изградена система за озвучаване трябва да бъде съобразена с личните нужди и всяка има своята уникалност.

система за озвучаване

Осигурете медийна съвместимост на вашата система за озвучаване

Ако имате колекция от различни медии у дома, които сте придобили през годините и бихте искали да използвате за надграждане на озвучаването, първо трябва да спрете и да помислите. Трябва предварително да се уверите, че няма да имате проблеми със съвместимостта, които биха направили новите ви високоговорители или електроника безполезни.
Първо, кабелните портове и връзки може да не са еднакви. Също така, не малка част от високоговорителите предлагани на пазара, са базирани на Bluetooth, така че трябва да вземете под внимание и тях. В изграждането на съвремнна система за озвучаване в целия дом, често се използват безжични говорители за по-малките помещения и такива който не се нуждаят от безупречен звук.
Добрата новина е, че в наши дни има различни адаптери, които могат да решат тези проблеми. Най-добрата идея е винаги първо да се посъветвате с ауди специалисти, преди да вземете решение за покупка, за да проверите дали тези носители все още могат да звучат толкова добре, както преди, или дори на ниво с наличните в момента устройства.
Помислете за съраунд система за озвучаване
Едни от най-популярните избори във всеки дом в наши дни са говорителите за съраунд звук, тъй като много хора предпочитат техният звук, разпръсната из къщата. Този вид настройка прави звука по-реалистичен, особено когато гледате филм, спортувате или дори играете видео игра.
Със системата за съраунд звук всяка сцена може да изглежда по-правдоподобна, защото може да я чуете навсякъде около Вас. Те пресъздават всеки удар, всеки кадър или всеки изстрел, сякаш се е случило буквално до вас.

Избор на съраунд система за озвучаване, който да отговаря на вашите нужди

Ако обичате преживяването на съраунд звук в киносалона и искате да го повторите у дома, все още не бързайте да отидете в магазина. Лесно е да бъдете затрупани с множество налични опции. Поради тази причина ще искате да сте запознати с избора си и да стесните кръга с опции, преди да се отправите към касата. Най-добре потърсете специализирана фирма, занимаваща се с A/V интеграция, която да ви консултира и напътства в процеса по изграждане на вашата система за озвучаване.
Важно ограничение е размера на помещенията в които планирате да изградите вашата система за озвучаване. Колкото по-голяма е стаята, толкова повече енергия ще ви трябва. Аудио изходът на ресивъра може да варира от 50 вата (RMS) на канал, което е добре за малка стая, до 150 вата или повече за по-голяма стая. Не забравяйте, че високоговорителите, които купувате, трябва да бъдат предвидени за тази мощност.
Разбира се, вашият бюджет може също да стесни възможностите ви. За да избегнете преразход, определете бюджета за себе си, преди да пазарувате. Докато сме на тема настройка, помислете за разположението, как ще поставяте високоговорители из стаята. Проблемът с прокарването на кабели по стените и подовете може да доведе до разочарование когато не са предвидени навреме. Някои пакети за съраунд звук предлагат безжични опции за задните високоговорители. Те не са наистина безжични, тъй като имат нужда от ток и захранващи кабели, но могат да помогнат за намаляване на броя кабели в които да се спъвате ако не са предварително прокарани, ако ги включите в най-близките контакти.
И така, какво правите ако не знаете много за технологията и нямате прекалено много пари, но сте нетърпеливи да получите съраунд система за озвучаване? Това може да изглежда като невъзможна комбинация, но експертите твърдят, че е възможно да се постигне подобно на кино качество на звука у дома, дори при по-малък бюджет. Експертът по електроника G. Randy Slone казва, че тайната е да започнеш просто. Закупете малка, качествена система за озвучаване и след като се запознаете с технологията и предпочитанията си, постепенно я надграждайте. Уверете се че ресивърът Ви има достатъчно входно / изходни жакове, за да се справи с елементите за надграждане.
Има много повече аспекти на съраунд звука, които трябва да се вземат предвид. Преди да купите, допитайте се до експерти за още няколко съвета.

Система за озвучаване

Финални думи

Добрата система за озвучаване е една от формите на лукс, която всеки заслужава да има у дома. Въпреки че не всеки обича да гледа телевизия и филми или да сърфира в интернет, почти всеки може да оцени добрия, релаксиращ и дори реалистичен звук. Кой знае, може би просто лошото озвучаване ви държи далеч от добър филм или приятната музика.
Независимо дали търсите съраунд система за озвучаване на вашето домашно кино или стерео, идеята е винаги да избирате най-доброто за Вас.
Това би била разликата между доброто преживяване и шумовото замърсяване.
Вече може да имате идея коя система за озвучаване е подходяща за вашия дом. Но за допълнителна помощ, Alex Audio Video е вашият доверен, опитен аудио инсталатор. За да научите повече и да започнете проекта на мечтаният дом, свържете се с нас.
При интерес, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на тонколони за домашно озвучаване, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

Как да изберем правилната система за озвучаване?

Каква е основната ви цел при избора на система за озвучаване?

Осигурете медийна съвместимост на вашата система за озвучаване

Избор на съраунд система за озвучаване, който да отговаря на вашите нужди

Финални думи