Система за домашно кино Dolby Atmos 5.1.4

4.3/5 - (3 votes)

Статия от списание Hi-Fi Spot.

 

atmos514-2Системата

В рубриката „Система“ ще Ви представим озвучаване за домашно кино Dolby Atmos. Системата е в конфигурация 5.1.4, с 4 таванни тонколони за триизмерен звук. Системата дава възможност за изграждане на кино от последно поколение в домашни условия. Бюджетът за всички компоненти е в рамките на 10 000 лв. Те са внимателно подбрани с цел максимално качество в средния ценови клас.

Компоненти на системата и цени:

  • Dolby Atmos ресивър Marantz SR 7011 – 3600 лв.
  • Мултимедиен плейър DUNE DUO BASE 4K– 862 лв.
  • Лява и дясна предни тонколони Artsound AS5002 HGB, 175W – 1498 лв.
  • Централна тонколона Artsound AS-C350 HGB – 447 лв.
  • Съраунд тонколони Artsound AS550 HG B – 715 лв.
  • Субуфер Artsound AS-A80 B – 890 лв.
  • Тонколони за вграждане в таван Artsound FL620 – 1098 лв.

Dolby Atmos ресивър Marantz SR7010

Системата е изградена около най-високия модел ресивър от Reference серията на Marantz SR7010 разполага с 9 отделни канала, всеки с мощност 125W ((8Ω, 20 Hz – 20K Hz, THD 0.08%). Устройството работи с до 11.2 канала, има пълна поддръжка на Audyssey DSX, DTS Neo:X 11.1 и това, което е най-важно в случая – Dolby Atmos.

Вградените Wi-Fi и Bluetooth, както и поддръжката на Apple lossless, Gapless, FLAC HD 192/24 и AIFF мрежов стрийминг, дават неограничени възможности за свързване и звук с много високо качество. Популярната услуга Spotify дава възможност да слушате любимата си музика безжично през системата.

В Брой 1 на списанието разгледахме впечатляващия предусилвател за домашно кино Marantz AV8802A, където разгледахме някои от технологиите на Marantz за постигане на перфектен звук и картина. Подобно на AV8802, и SR7009 поддържа последното поколение 4K Ultra HD видео с висока резолюция, заедно с най-новите HDMI спецификации, включително 4K 60Hz pass-through и 4:4:4 Pure Color full color resolution sub-sampling.

sr7009 (2)

Мултимедиен плейър DUNE DUO BASE 4K

DUNE DUO BASE 4K е мултимедиен аудио и видео плеър с пълна поддръжка на 3D – 3D Blue-ray, SBS, Top/Bottom. Предлага върхово качество на звука при Dolby True HD, DTS HD Master Audio, LPCM, FLAC, APE.

Пълноценната поддръжка на HD звук е основната причина да подберем този плейър за нашата Atmos система – bitstream (до 7.1) или декодиране до LPCM (до 7.1).

Съвместимостта с HDMI 1.4 гарантира безпроблемна работа с последните модели телевизори, а Hot Swap функцията дава възможност за използване твърди дискове до 4TB.

dune (1)

Тонколони за домашно кино

Избрали сме тонколони на ArtSound – водеща белгийска марка на високоговорители и системи за мултирум аудио. Предлага интелигентни аудио решения за потребителите и бизнеса, с персонализирани, надеждни продукти на отлична цена. Моделите от системата се предлагат с винилов финиш или висококачествено лаково покритие (посочените цени са за лаково покритие).

Фронталните и съраунд колоните са от серията Genius на марката. Отличават се със съвременен дизайн и много добър балансиран звук.

Предните колони AS5002 е трилентова, като двата 5“ говорителя са разделени за средни и ниски тонове. Туитърът (т.нар. „пищялка“) свири топло и изключително детайлно.

Двойните говорители на център колоната  ASCC350 акцентират върху верните средни тонове, което е особено важно за ясното възпроизвеждане на всички диалози.

Съраунд колоните AS550, които са достатъчно мощни дори за самостоятелна стерео система, се справят безпроблемно като съраунд говорители. Комбинацията от масивен кабинет  и конусовидната форма осигуряват много точно възпроизвеждане на кино ефектите.

За субуфер сме избрали A80, модел с достатъчно мощност в компактен кубичен размер. По спецификация, мощността е достатъчна за помещения до 50м2, а нашите тестове показаха, че субуфера се справя дори с хол от 65м2.

Съвет 

В зависимост от размера и вида на помещението, има вариант системата да бъде изпълнена в конфигурация с два субуфера – 5.2.4. Така ще се получи по-равномерно разпределение на ниските честоти, дори мощността на един суб да е достатъчна. Този вариант е особено препоръчителен за помещения с по-нестандартна форма, повече мебели, колони и т.н.

За да изпълним киното в конфигурация Dolby Atmos, сме подбрали и 4 тонколони за монтаж в тавана – Artsound FL620. Спряхме се на този модел не само заради мощността и отличния звук. FL620 е без борд и изглежда много дискретно на всякаква повърхност. Конструирана е да абсорбира вибрации, което позволява безпроблемен монтаж на окачени тавани от гипсокартон.

Denon_Dolby-Atmos_Explanation_001