Повече за 8K телевизорите

Rate this post

8K телевизори: Струва ли си инвестицията?

Благодарение на HDR технологията вече не е нужно да превръщате стаята си в пещера, за да се насладите на максимално добро кинематографско съдържание. Тя ви показва подробности, заровени и в най-тъмните или светли сцени. Нищо не остава скрито, а блясъкът на слънчевите лъчи не влияе на качеството на картината.
Широкоекранни, плоскопанелни и извити дисплеи, 3D, HD, Full HD, 4K HDR. Коя е следващата стъпка от еволюцията на телевизорите? Отговорът е ясен, 8K. Но не е ли твърде рано? Ако съдим по пазарния интерес към тези телевизори – не. Анализ, направен от компанията Futuresource Consulting показва, че въпреки високата си цена, 8K телевизорите ще покажат отличен пазарен ръст. По-конкретно, средният годишен темп на растеж за периода от 2019 г. до 2023 г. ще бъде 130%. Очаква се до края на годината да бъдат продадени около 200 хиляди телевизора с 8K резолюция, което съответства на около 0,1% от пазара. Но през 2023 г. 8К телевизорите ще заемат минимум 2% дял.

Един от основните „виновници“ за това е компанията Samsung,
която през последните 13 години се доказа като безспорен лидер и иноватор на пазара за телевизори. И днес техният LCD дисплей Bordeaux от 2006-а е синоним на елегантност и естетика. Именно Samsung представи на света първия въобще 3D LED телевизор, първия, който е снабден с органични светодиоди (OLED), както и първите извити 4К UHD телевизори, а сега е време и за QLED 8K телевизори.

Що е то 8K и какво предлагат 8K телевизорите?

Ако 4K телевизорите разполагат с резолюция от 3840 x 2160 пиксела, то при 8K телевизорите тя скача до впечатляващите 7680 по хоризонталната ос и 4320 по вертикалната. Това прави 16 пъти повече пиксели от Full HD резолюцията (1920×1080) и 4 пъти повече от 4К UHD резолюцията. Т.е. 8K телевизорите имат много повече пиксели на инч (PPI), което означава, че пикселите са по-малки като размер, като са много по-сгъстени и човешкото око трудно може да ги разграничи едни от други. Какво имам предвид? Някога стояли ли сте твърде близо до 4K телевизор? Дори и при техните 8 млн. пиксела пак можете да видите специфичния мрежест ефект. С увеличаване на размера на телевизора те стават дори по-лесно забележими. При 8K телевизорите той е почти изцяло незабележим.

8K телевизорите на Samsung в частност се отличават и с разработената от компанията QLED технология, която, за разлика от OLED, използва “квантови точки”- миниатюрни наночастици, които драматично подобряват цветовете и яркостта на картината.

Повече за 8к телевизори

Но не си мислете, че в случая става дума просто за още пиксели при 8K телевизорите.

Т.нар. висок динамичен обхват (или HDR) също е част от пакета. Благодарение на него вече не е нужно да превръщате стаята си в пещера, за да се насладите на максимално добро кинематографско съдържание. Тази технология, вплетена в 8K телевизори, ви показва подробности, заровени и в най-тъмните или светли сцени. Нищо не остава скрито, а блясъкът на слънчевите лъчи не влияе на качеството на картината.

Нещо повече – QLED 8K телевизори може да възпроизвеждат пикова яркост от 4000 нита – стандарт, който се среща в повечето филмови студия, а благодарение на технологията Direct Full Array Elite получавате по-добър контраст и точно управление на подсветката, както и 100% обем на цветовете, което ви дава възможност да видите милиарди нюанси с най-чиста прецизност.

Повече за 8к телевизори

Все още няма съдържание за 8K телевизори? Не е проблем.

Да, през 2020 г. Летните олимпийски игри в Токио трябваше да бъдат излъчени във величествените 8K, благодарение на японската ТВ компания NHK, която още в края на 2018 г. стартира канал с 8K съдържание, за съжаление нямахме възможност да изпитаме това върховно постижение, но съдържание тепърва ще има. YouTube и Vimeo поддържат тази резолюция отдавна, а Netflix и TV France, както и много други производители на съдържание, включително CBS, вече заснеха своите първи продукции в 8K.

Нещо повече – според тайванското търговско издание Digitimes 8K игрите и конзолите ще стимулират допълнително търсенето на 8K телевизори след 2020г.

Като цяло обаче ще мине известно време, преди 8K резолюцията да стане повсеместна. Нереалистично е да очакваме, че ще бъдем затрупани с подобно съдържание през идните месеци, като се има предвид, че голяма част от холивудските хитове се реализират в 4K.
Затова е напълно логично, че производителите на 8K телевизори се фокусират върху начините, по които могат да подобрят съдържанието, което вече е налично. Именно такъв е подходът на Samsung по отношение на своите 8K телевизори.

Повече за 8к телевизори

Мащабирането е в основата на 8K ерата за 8K телевизори

Както вече стана дума, 8K резолюцията се отличава с в пъти по-голям брой пиксели от предишните стандарти. От всички тези допълнителни точици обаче нямаше да има никакъв смисъл, ако просто се използваха за едно неинтелигентно разтягане на картините с по-ниска резолюция. Всички телевизори от серията използват технологията 8K AI Upscaling, за да анализират и подобряват изображенията с по-ниска резолюция. Цветовете се прецизират, а информацията, която липсва, се запълва на базата на данни от предишните кадри. По-острите ъгли се изглаждат, а назъбените (например около текста) се премахват. Дори качеството на звука става по-добро. Това се осъществява с помощта на т.нар. квантов процесор. Възможно е да се подобрява съдържание от различни източници и с много ниска резолюция.

Повече за 8к телевизори

Бъдещето е днес и то в 8K телевизорите

Няма съмнение, че 8K са едни от най-добрите телевизори, които някога са излизали на пазара. Дори и навлизането на 8K съдържанието да се забави по една или друга причина, невероятната способност на 8K телевизори да мащабират по-ниските резолюции до 8K съдържание, ги прави продукт, в който наистина си струва да инвестирате още сега.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на 8K телевизори, както и цялостен избор на системи за развлечение, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

Повече за 8к телевизори

8K телевизори: Струва ли си инвестицията?

Но не си мислете, че в случая става дума просто за още пиксели при 8K телевизорите.

Все още няма съдържание за 8K телевизори? Не е проблем.

Мащабирането е в основата на 8K ерата за 8K телевизори

Бъдещето е днес и то в 8K телевизорите