Окабеляване на къща

Rate this post

Окабеляване на къща: Изграждате/Ремонтирате своя дом, какво окабеляване да предвидите?

Изграждате ли нов дом? Чудите се какво да окабелите предварително? Трябва ли да направите предварително окабеляване на къщата, или просто да използвате безжична връзка?
Обичам аналогията, използвана от Стив Джобс, когато го питат за персонални компютри, лаптопи и таблети. Той каза, че колкото и добри да са колите, винаги ще ни трябват камиони за тежките товари.
Същото важи и когато правите ремонт или изграждате нов дом. Винаги ще има вероятност да ви потрябва жична връзка за по-добро качество или по-бърза връзка. Подгответе дома си за тези случаи като направите предварително окабеляване на къща.
Ето категориите към които препоръчваме да направите предварително окабеляване, при ново строителство или реконструкция:

• Видео – Телевизори, Проектори и Екрани, Видео сигнали
• Съраунд звук – Основен и допълнителен съраунд звук, Мултирум
• Домашна аудио система, Домашно кино, Стерео зона
• Доставчици на услуги – кабелна и/или сателитна телевизия и интернет
• Камери за наблюдение
• Мрежа и Wifi
• Електрически щори и друга техника която може да се управлява дистанционно и/или безжично чрез система „Умен Дом“
• Осветление с ниско напрежение
• Контрол и автоматизация (Умен Дом)

окабеляване на къща 1

Окабеляване на къща за Видео, Съраунд и аудио система

„Окабеляването осигурява най-надеждната връзка между изходното оборудване като телевизори, ресивъри, усилватели, плеъри и други до високоговорителите. Телевизори – В допълнение към RG6 за кабел / сателит, телевизорите се нуждаят от кабел за 3 неща: видео (ако правите видеоразпределение), мрежа и контрол.
Прожектори – Прокарайте гъвкави (гофрирани) тръби към проекторите където е възможно, идеята е да има готово трасе при окабеляване на къщата за прокарване на HDMI кабели и LAN. Когато не е възможно да се пусне гофрирана тръба, може да извършите окабеляване на къща с Cat6 UTP към проектора, този кабел дава възможност да се преобразува в HDMI.
Повечето хора обмислят предварително окабеляване на къщата си за съраунд в основната си медийна стая или кино стая. Също така трябва да помислите за окабеляване на къщата за вторично озвучаване.
Целта тук е просто да се осигури по-голяма сила на звука в по-големи стаи, където телевизорите няма да имат мощност на високоговорителите, за да запълнят стаята.
Приложенията са безкрайни: Хол, Покрита веранда, Градина/Басейн, главна спалня и др. Ако има стая, в която можете да се насладите на повече звук, помислете за предварително окабеляване на къщата или пълен мултирум.

Домашно аудио – Когато аз лично правя окабеляване на къща, действам с пълно окабеляване и полагане на кабели, които да създадат готовност за бъдещо използване, философията на нашата фирма е да предвидим необходимите кабели за следващите 10 години, това е средният приемлив срок в който повечето хора не предприемат мащабни ремонти.
Когато искате домашно аудио, искате повече, а не по-малко.
Ако прекарвате време в една стая, помислете за свързването на тази стая с аудиото.
Не забравяйте своите високоговорители за за фоново озвучаване.
Високоговорителите за фоново озвучаване са проектирани така, че да можете да чувате силата на звука толкова силно, колкото искате, но без да безпокоите съседите.
Ако мислите за озвучаване на двора, трябва да решите колко зони може да пожелаете и да направите предварително окабеляване на къщата до съответните зони.

окабеляване на къща 4

Окабеляване на къща за доставчици на услуги, Кабелна/Сателитна телевизия и интернет, Камери за сигурност

Точка на разграничаване – Това е място от външната страна на дома, където доставчиците на кабелни, телефонни и интернет услуги свързват своите услуги.
Доставчиците на услуги могат да бъдат много конкретни относно проводника, използван за своите услуги. Някои дори ще предоставят собствен кабел, който можете да изтеглите, а някои дори имат одобрени списъци с кабели.
Ако планирате да се свържете предварително, горещо препоръчваме да се свържете с местните доставчици на услуги, за да проверите техните кабелни изисквания за тези приложения. Важно е да предвидите окабеляване на къщата от входната точка за доставка на услуги до сървърното помещение, както и от сървърното помещение до вътрешните точки за дотъп. Помислете за местата на които ще ви е необходим антенен кабел за сателитна или кабелна телевизия, както и за местата където е необходимо да изкарате LAN точка за достъп до интернет чрез кабел.

Камери за наблюдение
Камерите за наблюдение трябва да бъдат предварително свързани. Много клиенти питат за безжични камери, но с малки изключения безжичните камери все още се нуждаят от захранване.
Ако все пак ще пуснете кабел за захранване, има смисъл да пуснете Cat6.

окабеляване на къща

Окабеляване на къща за Мрежа и WiFi, Контрол и автоматизация (Умен Дом)

Безжичната мрежа – WiFi е чудесно решение, но все пак искате да свържете жично определени компоненти, особено тези с висок трафик на данни, където стабилната връзка е от огромно значение. Електрониката която е стационарна, като телевизор, Blu-Ray, Apple TV, принтер и др., Е най-добре да се свърже към мрежата. Особено телевизора, тъй като модерните телевизори имат огромен трафик на данни, използват се за различен стрийминг на съдържание от мрежата и тн, важно е да предвидите окабеляване на къщата до тези точки.
Wifi Hotspots – научих, че е най-добре да си оставите опции за Wifi Hotspots. Обикновено обвързвам повече места, отколкото всъщност вярвам, че имам нужда. Това ми дава възможност да преместя Hot Spots по-късно и да намеря оптималното покритие, така че когато правите предварителното окабеляване на къща, предвидете допълнителни точки с LAN изводи, така ще имате опция за разширяване и подобряване на мрежата.

Първите 8 категории, които свързваме в почти всеки дом. Артикулите тук са по-незадължителни и варират от дом до дом. Затова ги групирам в различни, но това не ги прави по-малко важни.

iPad Mounts – Станциите за зареждане на вашите iPad устройства са много популярни.
Сензорни екрани – Системи като Control4, Savant и Crestron имат таблети, които се монтират на стена. Ние обичайно ги свързваме в общите части и киното, но можете да ги свържете навсякъде където прецените че искате да имате контрол над вашия „Умен Дом“.
Домофон – Вярвайте или не, домофоните се завръщат, особено с видео звънеца и сензорните екрани.
Гласов контрол – Има опции за всички решения за гласов контрол, Alexa, Josh. AI, Google, които ви позволяват гласово управление. Ако мислите за Гласов контрол, може би си струва да помислите за предварително окабеляване на къщата си.
Видео звънци – Накарайте електротехника да окабели звънеца на вратата по същия начин, по който винаги се прави. В много случаи за свързване се използва кабел Cat6, други техници предпочитат 22/4 проводник или комбинация от двата.
Камина – Ако имате превключвател за камина, трябва да предвидите окабеляване на къщата с кабел Cat6 от превключвателя на камината към вашия контролер за интелигентен дом. Това ще ви позволи да управлявате камината по-късно.

окабеляване на къща 01

Окабеляване на къща за Щори/Завеси и слаботоково осветление

Напоследък, все повече навлизат системите за „Умен Дом“ които могат да управляват почти всеки един компонент от модерните къщи. Един от тези компоненти са електрическите щори/завеси.
Изискванията се различават много, но каквито и да са, се нуждаят от предварително окабеляване на къщата.

Осветлението с ниско напрежение е сравнително ново в жилищното пространство, но с акцент върху Biophilia и уелнес стаите и възприеманото въздействие на светлината върху цялостното ни състояние, осветлението с ниско напрежение определено има място тук.
Извън ултра луксозните домове не го виждате в цял дом, но все по-често се вижда в избрани стаи.
Подобно на завесите, изискванията на производителите и схемите на проводниците се различават, така че най-добре е да изберете вашите решения за осветление с ниско напрежение предварително, така че да сте сигурни, че се вписвате към характеристиките на дадения производител, важното е да сте избрали въпросното осветление и да помислите предварително за необходимостта от окабеляване на къщата.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора за окабеляване на къща и цялостен избор на системи, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

окабеляване на къща 5

Окабеляване на къща: Изграждате/Ремонтирате своя дом, какво окабеляване да предвидите?

Окабеляване на къща за Видео, Съраунд и аудио система

Окабеляване на къща за доставчици на услуги, Кабелна/Сателитна телевизия и интернет, Камери за сигурност

Окабеляване на къща за Мрежа и WiFi, Контрол и автоматизация (Умен Дом)

Окабеляване на къща за Щори/Завеси и слаботоково осветление