Окабеляване за цифрова телевизия

1/5 - (1 vote)

Окабеляване за цифрова телевизия

Има важни подробности, които трябва да запомните, когато става въпрос за окабеляване за цифрова телевизия, винаги е по-добре да сте подготвени подобаващо що се отнася до изграждането на вашата домашна ентъртеймънт система. Както можете да предположите цифровата телевизионна система Ви предоставя възможността да получите цифров сигнал пренасящ информация от модерни телевизионни станции с доста по-високо качество от това на класическата аналогова телевизия. С завъртането на новият век и изместването на парадигмата, на много от нас ни се налага да премислим за своето окабеляване за цифрова телевизия. Цифровата телевизия наистина предразполага за по-добро изживяване, особено, когато сте инвестирали в любителска или дори сериозна домашна кино система. Цифровият стандарт означава, че ще получете и доста по-добро аудио, освен, че получавате страхотна картина, а може би най-добрата част от всичко е, че много от кабелните компании преминаха изцяло към цифровото предаване на телевизионен сигнал и даже подсигуряват нужните цифрови приемници, както и базови кабели свързани с нужното окабеляване за цифрова телевизия. С модернизирането и появата на цифровата телевизионна технология, крайният потребител наистина получава телевизионно преживяване, което е много по-добро от преди, плюсовете са много, а минуси няма. Най-вероятно, сте запознати с всичко казано до сега, това не значи обаче, че що се отнася до окабеляване за цифрова телевизия на Hi-Fi домашна кино система, ще можете да се разминете с евтин приемник и базови кабели.

Окабеляване за цифрова телевизия

Окабеляване за цифрова телевизия – Защо?

За разлика от най-ранната телевизионна технология, която вкарва в употреба доста по-малко ефикасни аналогови сигнали за пренасяне на съдържанието, цифровата технология използва енкодирани сигнали за създаването на страхотно и качествено преживяване. Скокът в качеството е главната причина да обмислите добро окабеляване за цифрова телевизия. Цифровата технология е следващата стъпка в еволюцията на телевизионното предаване. Цветната телевизия започва да навлиза в домовете на хора в западния свят още през 1950та година, а от тогава насам разработките в предаването на сигнал са малко, цифровата технология е най-голямта стъпка в историята на телевизионния медиум до сега. Може да се каже, че цифровата технология променя доста от правилата свързани с предаване на съдържание. Всъщност, цифровата телевизионна технология променя начина на консумация на съдържание.
Когато си помислите за потенциално окабеляване за цифрова телевизия е добре да разграничите термина ‘HDTV’, който често се подмята заедно с термина дигитална (цифрова) телевизия. Това се две различни технологии, значещи две различни неща. HDTV е изцяло нов формат свързан с дисплей и телевизори и качеството на картината, която те са способни да достигнат, а пък цифровата телевизия се дефинира от начина по които е пренесен телевизионния сигнал. Това обаче не означава, че двата нови технологични стандарта не могат да бъдат комбинирани заедно за създаването на едно невероятно зрително преживяване.

Окабеляване за цифрова телевизия

Окабеляване за цифрова телевизия – Два стандарта.

Добре е да запомните, че HDTV формата разполага с по-добро качество на резолюцията на картина, както и доста по-голяма гъстота на пикселите в сравнение с нормален цифров телевизионен сигнал. Всъщност, когато планирате окабеляване за цифрова телевизия, най-добре е да запомните, че цифровата телевизия може да бъде предавана в два различни формата на качеството. Standart-Definition Televison (SDTV) и вече споменатият High-Definition Television (HDTV). Когато гледате цифрово телевизионно съдържани в HDTV, бързо ще забележите, колко по-жива и качествена е картината на вашия телевизор (стига той да е способен да поддръжка HDTV сигнал). Когато извършвате окабеляване за цифрова телевизия, най-важно е да изберете правилния приемник и да разберете дали той е способен да предава в HDTV формат, освен стандартния цифров SDTV формат. При традиционното аналогово предаване на телевизионен сигнал се ползват кабели, които предават картината на UHF и VHF честоти приети през телевизионна антена. Цифровият сигнал е всъщност електрически импулс, който репрезентира бинарна информация (нули и единици). Цифровият сигнал е доста по-прецизен и точен от аналоговия, при него няма никакво изкривяване, никакви визуални и аудио артефакти или пък, каквото и да е било смущение или замърсяване. А от какъв кабел всъщност се нуждаете за окабеляване за цифрова телевизия, ще разберете в следващата част.

Окабеляване за цифрова телевизия

Окабеляване за цифрова телевизия – ето от какво се нуждаете.

За окабеляване за цифрова телевизия се нуждаете от добър и качествен коаксиален кабел, препоръчваме Ви да не пренебрегвате избора на качествен такъв, защото базовото оборудване, което е предоставено от кабелните оператори обикновено е точно това – базово. То много е най-евтиния вариант, а още по-често се оказва слабото звено в една иначе добра домашна кино система. Качественото окабеляване за цифрова телевизия е наистина важно, особено ако възнамерявате да прекарвате доста време пред вашия нов ‘HDTV’ телевизор.
Един коаксиален кабел представлява кабел с изключително издръжлива обвивка, който може да бъде приложен, както в комерсиално приложение, така и във всеки нормален дом. Коаксиалният кабел, който е перфектен за окабеляване за цифрова телевизия, пренася информация през своят централен кондуктор, а пък защитната обвивка помага за това да предпази пътуващия сигнал от всякакви смущения. Коаксиалните много лесно могат да бъдат разпознати по тяхната обла форма и дебелина (заради добрата изолация). Въпреки, че са лесни за разпознаване спрямо други кабели за пренасяне на информация, всъщност може да се окаже доста трудно да разграничим един вид коаксиален кабел от друг, а видовете са доста, както и приложенията им. Главната разлика между различните видове коаксиални кабели за окабеляване за цифрова телевизия, освен различният коефициент на изолация е разликата в импеданса. Нека се гмурнем по-дълбоко.

Окабеляване за цифрова телевизия

Окабеляване за цифрова телевизия – Правилният коаксиален кабел за Вас.

Най-често срещаните видове коаксиални кабели за окабеляване за цифрова телевизия са RG-06, RG-59 и RG-11. Всеки един от тези видове има различно приложение. Коаксиален кабел RG-06 се използва предимно за свързване на телевизор към сателитна чиния или сателитен приемник. Той също така се ползва и за интернет връзка и цифрово видео. RG-06 кабелите са изградени с различен вид защита и притежават 75 ома импеданс, това ги прави перфектни за пренасянето на GHz тип сигнали.
Коаксиален кабел RG-11 се ползва предимно за висококачествени формати като вече споменатия HDTV, както и HDTVI. RG-11 кабелът е изграден по специален начин, който да предоставя повече от така нареченото въздушно пространство за пренасянето на сигнала, това го прави перфектен пренасянето на HD сигнали при свръхвисоки скорости. Един висококачествен коаксиалният кабел RG-11 е чудесно решение за окабеляване за цифрова телевизия. А що се отнася до друг вид връзка между цифровият приемник и телевизора, можем да препоръчаме употребата на високоскоростен HDMI кабел.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на кабели за окабеляване за цифрова телевизия и избор на системи за развлечение у дома, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

Окабеляване за цифрова телевизия

Окабеляване за цифрова телевизия

Окабеляване за цифрова телевизия – Защо?

Окабеляване за цифрова телевизия – Два стандарта.

Окабеляване за цифрова телевизия – ето от какво се нуждаете.

Окабеляване за цифрова телевизия – Правилният коаксиален кабел за Вас.