Качествени кабели за тонколони

1.7/5 - (23 votes)

Качествени кабели за тонколони – Има ли разлика?

Най-информираните аудиофили от много време са запознати с нуждата от наистина качествени кабели за тонколони. Всъщност даже никак не е рядкост да чуете, някой да твърди, че придобивката на качествени кабели за тонколони е също толкова важна, колкото и качеството на отделните Hi-fi компоненти, които те свързват заедно. Естествено има и други ентусиасти, които избират да спестят от качествени кабели за тонколони, купувайки бюджетни кабели, защото смятат, че няма разлика в качеството на звука. Много хора биха казали, че истината винаги се намира някъде по средата, но въпреки това, когато става въпрос за качествено аудио, ние смятаме, че всеки компромис в закупуването на качествени кабели за тонколони е компромис в звука, има изключения, но те са изключително редки и трябва да сте наистина много добре информирани за да се възползвате напълно от тях. Едни качествени кабели за тонколони са проводникът, използван за електрическите връзки между тонколоните и източниците на аудио сигнал, било то новият ви висококачествен стерео усилвател, или пък някакъв многоканален А/V ресивър. Едни качествени кабели за тонколони притежават три ключови електрически свойства наречени съпротивление, капацитет и индуктивност. Съпротивлението е най-важното свойство, с което трябва да внимавате. Проводникът с ниско съпротивление позволява повече от мощността на източника да премине към бобината на високоговорителя, което означава, че ще получите повече мощност и повече звук.

качествени кабели за тонколони

Качествени кабели за тонколони – Правилното съпротивление.

Най-общо казано, съпротивлението започва да оказва влияние върху работата на тонколоната, когато съпротивлението на едни качествени кабели за тонколони е по-голямо от 5% от импеданса на високоговорителя. Съпротивлението се влияе от два ключови аспекта: дължината на вашите качествени кабели за тонколони и площта на напречното им сечение. Колкото по-къси са дадените качествени кабели за тонколони, толкова по-малко съпротивление ще има. Главният стремеж трябва да бъде в това да минимизирате дължината на проводниците, където и когато е възможно, но все пак да гарантирате, че тонколоните ви са позиционирани правилно спрямо размерите на вашето помещение и спрямо най-добрата позиция за слушане. Също така за да можете да се възползвате напълно от вашите качествени кабели за тонколони, дължината им до всяка от стерео тонколоните трябва да бъде еднаква, така се гарантира, че и двете тонколони ще имат еднакви стойности на импеданса.
Площта на напречното сечение на жицата се отнася до дебелината или габарита на жицата на дадените качествени кабели за тонколони. Колкото по-дебел е проводникът или колкото по-нисък е габаритът, толкова по-малко е съпротивлението. Следователно много е важна комбинацията между импедансa, дължината и габаритите. Както може би сте разбрали от казаното до сега, дори да закупите скъпи, но качествени кабели за тонколони, трябва да знаете точно как да се възползвате най-правилно от тях.

качествени кабели за тонколони

Качествени кабели за тонколони – Телен материал

При всички кабели, дори при по-високият клас качествени кабели за тонколони медта е най-широко използвания и предпочитан материал, често използван поради благоприятните си качества. Въпреки това, медта лесно се окислява, така че трябва да бъде добре покрита и изолирана. Когато е изложена на въздух, чистата мед реагира на създаването на меден оксид, който покрива откритата повърхност; това създава бариера между кабела и високоговорителя/усилвателя, следователно може да отслаби връзките. При наистина по-високият клас качествени кабели за тонколони може да срещнете така наречените OFC проводници от чиста безкислородна мед. Точно поради този фактор и още доста други, всички членове на екипът на Alex Audio Video са огромни фенове на кабелите на марката TruSound.
Що се отнася до по-бутиковите качествени кабели за тонколони, среброто пък, е малко по-малко съпротивително от медта, което означава, че по-тънкият габарит все пак ще предложи по-ниско съпротивление, но както може би се досещате, среброто е скъпо, така че по-дебела медна жица всъщност ще бъде по-евтина за закупуване. Златото обаче не се окислява, така че може да се използва за иначе казано отворени инсталации, но тъй като има по-високо съпротивление, то рядко се използва като телен материал за качествени кабели за тонколони. Както при всички метали, колкото по-чист е използваният проводник, толкова по-висока е цената му (на метър). Налични са много различни нива на чистота на телният материал, но дали това носи значителна полза за качеството на звука или не зависи от личните ви вкусове.
Качествени кабели за тонколони – Всичко е добро, когато свършва добре.

качествени кабели за тонколони

Качествени кабели за тонколони – Бананови тапи и лопатки

Краищата на всички качествени кабели за тонколони можете да свързвате към специфични терминали, за да подпомогнете свързването към източниците на аудио сигналът. Най-популярните опции са странно и дори забавно наречени бананови тапи и лопатки. Основните им предимства са, че могат да се осъществят по-бързo и по-леснo свързване, тъй като те просто се включват в терминалите на тонколоните ви, освен това, когато са монтирани правилно, те осигуряват стабилна и надеждна електрическа връзка, като същевременно минимизират риска от късо съединение поради разклонения на нишката тел, докосващи съседни свързващи стълбове. Добре е да запомните, че едни качествени кабели за тонколони обикновено трябва да бъдат комбинирани със качествени крайни връзки, като споменатите.
Ако ще променяте/модифицирате/премествате части от вашата система редовно, всъщност е много добра идея да използвате тези крайни връзки на вашите качествени кабели за тонколони само за да си улесните процедурата (тя иначе може да стане доста досадна с времето). Ако просто ще включите високоговорителите си веднъж и ще слушате в продължение на години, тогава може и да свържете вашите качествени кабели за тонколони без специални крайни връзки. Ако се страхувате да ползвате крайни връзки, защото просто не ви се е налагало да използвате такива до сега, силно ви препоръчваме да го направите, това е по-добрият начин за свързване на качествени кабели за тонколони.

качествени кабели за тонколони

Качествени кабели за тонколони – Заключение..

В допълнение към тези изброени ключови характеристики на високият клас качествени кабели за тонколони има много други електрически свойства, заявени от производителите на кабели, като например допълнителна изолация и набързо споменатото по-добро пречистване на оксидиращите материали за подобряване на качеството на звука. Много смеят да твърдят, че въпреки това, разликата, която тези характеристики на високият клас качествени кабели за тонколони имат върху крайния резултат, е изключително минимална, а най-важното съображение трябва да бъде, че габаритът на проводника трябва да бъде подходящ за импеданса на вашите тонколони и дължината на вашите качествени кабели за тонколони. Естествено всеки различен слушател има своите различни звукови предпочитания, така че най-добрият начин да разберете дали има разлика при обикновените кабели и високият клас качествени кабели за тонколони, е да слушате внимателно и да прецените сами за себе си. Опитът понякога е най-ценният ресурс с който разполагате, освен ако не разполагате с наистина качествени кабели за тонколони.

За допълнителна помощ, Alex Audio Video е вашият доверен, опитен аудио инсталатор. За да научите повече и да започнете проекта на мечтаният дом, свържете се с нас.
При интерес, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на тонколони за домашно озвучаване, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

качествени кабели за тонколони

Качествени кабели за тонколони – Има ли разлика?

Качествени кабели за тонколони – Правилното съпротивление.

Качествени кабели за тонколони – Телен материал

Качествени кабели за тонколони – Бананови тапи и лопатки

Качествени кабели за тонколони – Заключение