Как да изберем прожекционен екран?

5/5 - (7 votes)

На пазара се предлагат различни видове прожекционни екрани. При избора на екран е важно да се вземе под внимание, какъв вид прожекционен екран е необходим за вашата инсталация. Ще говорим за екрани с предна прожекция.

Предлагат се преносими екрани. Благодарение на тях, ще можете да правите вашите презентации в различни конферентни зали,хотели, конгресни зали, учебни заведения или домашно кино. Тези екрани се разгъват и монтират лесно, съответно ръчно или механизирано. Желателно е те да бъдат с размери до 2 най- много 3 метра.

Преносим екран на трипод Преносим екран с рамка Преносим екран с разгъване от пода
kauber tripod prenosim ekran s ramka Portable_Floor_pull_up_projection_screen

Видовете екрани за постоянен монтаж са: екран с твърда рамка, моторизиран или ръчен навиващ се при тавана или пода.

 

screen_frame_r2Фиксираните прожекционни екрани се монтира перманентно на стената. Обикновено се използват в отделен салон за домашно кино или зала за презентации. Подобен продукт са интерактивните дъски, които се използват основно в заседателните зали. Важно при избора на екран е да съобразим той да бъде прав или извит (сферични, curv), съвместно калкулирано с размерите и пропорциите на екрана.
sferic kauberCurv екраните се ползват за повишаване на периферното зрително поле. Първоначално curv екрани се използват, за да се следва извивката на лещата на проектора, така лъчите му попадат под един и същи ъгъл в центъра и краищата на екрана. Много често при тези екрани, се използва маскиране за преминаване между форматите 16:9, 21:9 и 4:3, като така не остават бели полета при различен формат и изпълваме максимално екрана с образ. За използване на маскиране трябва проектора да бъде с анаморфна глава.

 

 Фиксиран извит екран

Фиксиран прав екран
kauber sferic prav ekran s ramka

 

floor_up_screen_r1 (1)

Най – високият клас прожекционни екрани, които придават елегантност на помещението са моторизираните. До сега се монтираха на стена или таван, но вече има нова възможност да се монтират в шкаф, ракла или преносима стойка стояща на пода, която може лесно да бъде премествана.

 

 

Материята на прожекционният екран също е много важен елемент. Изборът на повърхността на екрана определя способността му да се справи с проектираните изображения. В зависимост от това дали се използва на домашно кино, презентации или текст изискванията за минимален контраст на отражението е различно. Имайки предвид паразитната светлина, която попада върху екрана от осветление или отражение и възможностите на проектора избираме коефициент на отражение на повърхността обикновено от 0,7 до 1,5. /Gray < 1; White =1; Silver >1/

Matt Gray Matt White SIlver
mat grey matt white Silver p

При пасивно 3D също е необходимо да се използва сива материя, която запазва поляризирането на лъчите. Ако поставяме озвучителни тела зад екрана, той трябва да бъде с акустично прозрачна материя.

materia na ekranite

 

Доelectric_screen_masked_r1бре е прожекционните екрани да имат черни ленти отстрани,това подобрява
качеството на възприемане на проектираната  картина и с илюзия подобрява контраста на образа. Някои от екраните имат широка черна лента отгоре, която с
лужи за понижаване на позицията на картината. Благодарение на тази черна лента, можете да увеличите светлината в стаята, защото тя намалява осветеността отразена в тавана.

 

 

Contact us

Повече за нашите услуги тук.

Свържете се с нас за всякакви въпроси относно вашата настояща или бъдеща аудио/видео система –  4K телевизори, домашно кино, A/V ресивъри, тонколони, окабеляване, автоматизация, монтаж, поддръжка.

На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.

0887 434 333
info@alexaudiovideo.eu