Какво е 4K UHD?

4.7/5 - (15 votes)

В последно време все повече се споменава за 4K UHD. Какво точно представлява новата резолюция и имате ли нужда от нея?

 

Ultra High Definition, каквото е официалното име на 4k резолюцията е събирателен термин, който обхваща резолюциите (повече пиксели) по-високи от досега познатата HDTV. UHD се свързва и с по-реалистични цветове и по-голям брой кадри в секунда. В последно време това е почти единственото подобрение в съществуващите екрани, затова ще му обърнем малко повече внимание. Както стана ясно на посленото изложение CES 2014 производителите хвърлят всички усилия в насока развитие на новата резолюция, както и производството на извити телевизори.

Отново ставаме свидетели на ситуацията от излизането на пазара на 3D и HD – хардуера се пуска на пазара преди софтуера. Повече от 15 месеца след появата на пърите 4K телевизори все още няма потребителско съдържание – няма телевизионни канали, Blu-ray дискове, само няколко специализирани видео плеъра, YouTube и малко на брой демонстрационни клипове с променливо качество.

Въпреки това преминаването от 1080p към 4K UHD е неминуемо. Тази година 4K телевизорите ще изместят най-добрите HD модели като най-добро предложение на пзара, макар това да няма нищо общо с по-високата резолюция.

Името? ‘4K’ срещу ‘UHD’

 

През август 2012 Consumer Electronics Association въведе термина Ultra High Definition, описан като резолюция с “поне 3840 x 2160 пиксела”. Идеята беше да замести понятието 4K. Името просъществува точно един ден, тъй като на следващия ден Sony обяви, че ще нарича технологията “4K Ultra High Definition”.  Днес това е използваното название от повечето производители на телевизори. На практика UHD и 4K се използват с един и същи смисъл. Повечето големи медии предпочитат “4K”, което се приема добре от аудиторията.

Различните резолюции

 

4K замества 1080p като сигнала с най-висока резолюция за за домашно кино и телевизия. С пристигането на 4K четирите основни резолюции са: standard definition (480p/540p) , high definition (720p), full high definition (1080i/p) и ultra high definition (2160p).

4K телевизор Sharp

 

4K/UHD ознзчава минимална резолюция 3840 пиксела по ширина и 2160 пиксела по височина, което е развно н 2 пъти 1080p. Тази резолюция първоначално се наричаше “Quad HD” и се използва във всеки 4К телевизор.

Друга резолюция понзата като 4Kx2K (4,096×2,160 пиксела), се използва от накои проектори и много от професионалните камери. Тя също попада в понятието 4K/UHD. Съществуват и други 4K резолюции за професионални нужди според използваната камера.

Сравнение на четирите резолюции: standard definition; full high definition; и двата вида UHD (Quad HD and 4Kx2K).

Докато 4К е относително нова, то high definition (HD) съществува от около десетилетие и е формата, който се използва за Blu-ray филми и HD предавания. Съществуват 3 основни версии на HD: HD: full high definition 1080p (progressive), 1080i (interlaced), и 720p (наричан просто “high definition”).

Въпреки съществуването на HD и 4К, много телевизионни програми, онлайн видеа, DVD дискова все още са в SD (standard definition) или грубо казано 480 линии. SD започва своето съществуване когато NTSC TV предаванията започнаха цифрово предаване с въвеждането на ATSC през 2007.

Началото на цифровото кино и 4K

 

Въпреки, че с появата на HEVC H.256 кодека новата резолюция започва да се лансира масово на потребителския пазар, нейните корени са в кино салона.

Когато Джордж Лукас подготвяше новите епизоди на Междузвездни Войни през 90-те, той експериментираше с нови цифрови формати, които да зместят кино лентите. Съхранението и дистрибуцията на филмовите ленти струват доста скъпо. С оглед на нарастващата конкуренция от кабелни оператори, които предлагат “on-demand”, “pay-per-view” и други услуги за гледане на филми от вкъщи кино индустрията се стреми да оптимизира всички разходи. Цифровия формат предлага именно това с възможността кината просто да свалят цифрово копие на филма.

След заснемането на “Невидимата заплага” отчасти в HD, Джордж Лукас заснема “Клонираните атакуват” изцяло цифрово в 1080p. Това беше чудесно за Blu-ray изданието на филма, но скоро ставя ясно, че резолюцията не е достатъчна за огромните кино екрани. Качеството на картината е видимо по-лошо ако се стои на предните редове.

Индустрията се нуждае от резолюция, която да е добра за гледане дори зрителите да не са на оптиланото разстояние от екрана (1.5 пъти от височината на екрана). Става ясно, че тази резолюция е по-висока от 1080p.

Първия високобюджете филм на 4К е “Blade Runner: The Final Cut” от 2007 г.,ново издание на класическия шедьовър от 1982г. За съжаление по това време много малко кина по света имат необходимата техника за да го прожектират в пълната му резолюция.

Режисьорът Джеймс Камерън на премиерата на “Avatar”, 16.12.2009г. ROBYN BECK/AFP/Getty Images

Как 3D спомогна за развитието на 4K

 

Спомняте ли си когато гледахте “Avatar 3D” на Джеймс Камерън в кино салона? Филмът за големите сини човечета изиграва ключова роля за навлизането на 4K проекторите на Sony масово в кино салоните по света. Кино студиата се възползваха от огромната популярност на Avatar и започнаха масово да произвеждат 3D филми – премино конвертирани в 3D от 2D, като всичко това спомогна за екпанзията на 4К кината. Но докато 3D бележи спад в популярността, то 4K определено има изгледи да се наложи трайно.

От кино салона до дома

 

Докато 4К резолюцията има голям смисъл за кината, то нейните предимства са много по-слабо забележими вкъщи, на нормална дистанция от екрана.

“Между SD и HD имаше забележимо подобрение в качеството на картината, то разликата между 1080п и 4К e много по-малка.” казва Дейв Лем от 3M Laboratories. Той добавя, че с намаляване размера на екрана прогресивно намалява и ползвата от 4К, като за домашни условия има смисъл само на екрани от 55” нагоре.

Специалистие от CNET правят редовни тестове с най-новите продукти на пазара. Сравненията между 4K и 1080p на телевизори като Samsung UN65F9000 и Panasonic TC-L65WT600 показват, че видимо има едва забележими разлики в качеството на нормална дистанция от екрана.

Важно е да се отбележи, че наличното съдържание на 4K на пазара е твърде ограничено. За момента на 4К могат да се гледат предимно демонстрационни клипове от големите производители на телевизори и проектори. Blu-ray дисковете, на които пише 4K реално са на 1080p, като са масерирани като 4К, което подвежда много потребители.

С излизането на истински 4К филми за домашно ползване ще могат да се направят още по-подробни сравнения и анализи на разликата в качеството между двете резолюции.

Инвестиция в бъдещето?

 

Едно от предимствата на 4К телевизорите е наличието на HDMI портове по новия стандарт 2.0, който позволява много по-бърз трансфер на информация в сравнение с HDMI 1.4. Защо това е важно? За възпроизвеждане на 4К с 60 кадъра в секунда.

Въпреки, че все още няма съдържание, което да се възползва от това (освен някои видео игри), все пак наличието на HDMI 2.0 порт е задължително условие за всеки нов 4K телевизор с оглед на бъдещето.

Заключение

 

Дали по-голямата резолюция ще направи филмите по-добри? Зависи от оригиналния формат. Предвид, че засега почти 100% от съдържанието е скалирано от 1080p към 4К подобрението в качеството е еднва доловимо и в голяма степен зависи от качеството на вградения в телевизора (проектора) scaler. Дори и с оригинално 4K съдържание (reference-quality native 4K) няма да забележите видимото подобрение, което се наблюдава при преход от SD към HD. За да има осезаема разлика трябва да стоите много близо до екрана все едно сте на първите редове в киното.

Независимо дали става въпрос за 4K или 8K можете да сте сигурни, че производителите не са изчерпали маркетинговите си идеи в усилията да предложат следващата “задължителна” функция на своите телевизори.

Contact usСвържете се с нас за всякакви въпроси относно вашата настояща или бъдеща аудио/видео система –  4K телевизори, домашно кино, A/V ресивъри, тонколони, окабеляване, автоматизация, монтаж, поддръжка.

На разположение сме за консултации по телефон, e-mail и посещения на място.

0887 434 333

info@alexaudiovideo.eu