Какви съраунд колони са ни необходими?

5/5 - (1 vote)

Съраунд колони, сърцето на системата за домашно кино!

Задните високоговорители, поставени зад слушателя в система за съраунд звук, се наричат още съраунд колони. Това е така, защото те са отговорни за атмосферата и звуковите ефекти на филм или игра. Със саундтрак, смесен за многоканален съраунд звук, задните съраунд колони възпроизвеждат звуците, които създават сцената: Неясното мърморене на гласове в голяма сграда, звукът на океана, чуруликането на птици и всички онези звуци които допълват сцената и я правят реалистична и заобикаляща зрителя. Поради тази причина съраунд тонколоните понякога се наричат още „ефект“ говорители.

За да постигнете най-добри ефекти и най-реалистична атмосфера, е важно да спазвате определени правила, когато настройвате съраунд колоните. Имайте предвид, че идеалната конфигурация ще се различава от това как са поставени стерео високоговорителите или звуковите ленти спрямо позицията на слушане. Прочетете за да научите повече!

Защо съраунд колоните са толкова важни?

Представете си филмова сцена, която се развива в голям офис. Чуваме гласовете на двама колеги, докато си говорят силно и ясно от централния високоговорител. Чуваме и много повече: Други гласове във фонов режим, леко щракане на пръсти, движещи се над клавиатури, телефонен звън, кашлица и други. Събрани заедно, директният звук на гласовете, говорещи сякаш за нас от централните и предните високоговорители, и съраунд шумовете, ни дават реалистична представа за атмосферата.

Звуковата система може да създаде истински реалистичен ефект само ако шумовете които чуваме, сякаш ни заобикалят а не просто се чуват срещу нас отпред, това ни дава по-добра перспектива и реална обстановка, която ни потапя във филма или играта която играем и неусетно ставаме не просто зрители, ставаме участници в действието което гледаме на екрана. Съраунд колоните са това, което прави доброто домашно кино наистина вълнуващо.

съраунд колони

Съраунд колони: Колко и къде да ги разположим?

Стандартна 5.1 съраунд звукова система има две задни съраунд колони. По-големите 7.1 системи имат четири съраунд колони. Добавянето на две съраунд колони създава по-диференцирана звукова сцена и разширява мястото за слушане, иначе казано „Колкото повече, толкова повече“. Саундтраците в звуковите формати Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio се смесват с тези допълнителни включени канали.

Идеалното разположение на съраунд колоните е на еднакво разстояние от слушателя от двете страни и малко зад позицията на слушане. Между слушателя и високоговорителите трябва да има поне един метър. Тази симетрия трябва да се спазва и при двете допълнителни съраунд колони в система 7.1. Правилната височина на съраунд колоните ще варира в зависимост от системата.
Зависи и от акустиката на помещението. В повечето случаи обаче поставянето над главата на седналия слушател на височина между 1,4 и 1,8 метра е идеално. Това може да се постигне чрез монтиране на високоговорителите на стената или поставянето им на стойки за колони, или поставени на лавица в библиотеката, всичко зависи от интериора и избраните съраунд колони.

съраунд колони

Какви съраунд колони са ни необходими?

Тъй като все повече и повече от моите приятели обмислят най-накрая да добавят съраунд колони в дневните си, започвам да получавам много въпроси. И отговорите не са еднакви … нито са прости. В зависимост от типа стая, която имате, конкретният вид съраунд колони за заобикалящия звук, които може да ви интересуват, всичко ще варира и може да се промени. Мисля че най-добрият начин да обясня това е да преминем през различните видове съраунд колони, а не през различните типове стаи. На първо място, това е така защото дискусията относно жилищно пространство е почти безкрайна и свършва там, където свършва личното виждане и фантазия, докато при съраунд колоните и като цяло тонколоните за домашна употреба нещата опират до налични на пазара модели.
Когато познавате различните типовете съраунд колони, можете по-добре да разберете кой е най-подходящ за вашата стая.

Терминът „съраунд колони“ описва ролята на говорителите, но не казва почти нищо за самия говорител. Какви високоговорители обикновено се използват като задни високоговорители в съраунд звукова система? Има две основни разновидности:
Директни говорители е техническо наименование за най-популярния тип тонколони: Типът, който разпръсква звука директно напред. Всички стандартни стерео, Bluetooth и саундбар високоговорители са директни звукови преобразователи.
Диполните високоговорители, от друга страна са специален тип съраунд колони, които разпръскват звука в две посоки наведнъж. На практика нито едната страна на диполния говорител няма да излъчва директно към слушателите. Вместо това звукът е насочен към стените, така че да се отразява и да създава дифузен ефект, който изпълва стаята. Това е обратното на класическия стерео триъгълник, при който два стерео високоговорителя са под ъгъл директно към слушателя. Този тип съраунд колони, не биха били подходящи за отворени пространства.
След като сте определили конфигурацията на вашите съраунд колони, тогава е просто въпрос на логистика при настройването им. Разбира се, при по-големите системи и настройки (като 9.1.2 и по-нови и разширени) се сблъсквате с препятствия в сферата на захранването и обработката. Уверете се, че вашият ресивър може да поддържа необходимия брой канали както и мощността за колоните, и все пак винаги може да се добави още един усилвател.

Колкото повече канали, толкова по-добре?

В красивата голяма стая добавянето на допълнителни съраунд колони ще има значителен ефект и положително влияние. Ако имате по-малка стая за слушане, бихте могли да помислите за по-малка система като 5.1 но не забравяйте важността и ползите от добавянето на съраунд колони. Много хора поставят диваните си до задната стена. В този случай се препоръчват повече от две съраунд колони, разполагане отзад и отпред просто не е практично. Използвайте повече съраунд колони, които ще ви гарантират че звукът вече не е просто звук а вълнуващо преживяване.

При интерес, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на съраунд колони и цялостен избор на система за озвучаване, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

съраунд колони

Съраунд колони, сърцето на системата за домашно кино!

Защо съраунд колоните са толкова важни?

Съраунд колони: Колко и къде да ги разположим?

Какви съраунд колони са ни необходими?

Колкото повече канали, толкова по-добре?