Кабел за колони – Задачата е проста

4.5/5 - (4 votes)

Кабел за колони – Технически поглед.

Доста често биваме разпитвани, за важните подробности около един кабел за колони, а те всъщност са доста и понякога е трудно да разкажем за тях само в няколко изречения. Появата на интернета, дари целият свят със свободен достъп до важна информация, но когато става въпрос за закупуването на правилния кабел за колони, има доста информация, която може да бъде много объркваща. Но, ако трябва да бъдем, честни изборът на правилния габарит на един кабел за колони, който да балансира производителността с финансовият бюджет, всъщност не се налага да е чак е толкова труден. В тази статия ще се опитаме бързо да ви доставим, няколко важни точки, които да обмислите преди закупуването на кабел за колони. Истината е, че всеки може да използва един от нашите методи, за да избере правилния габарит на кабела, който ще осигури безопасна работа на AV оборудването с най-добрата му възможна прецизност без прекомерни и разточителни разходи. Преди дори да започнете да мислите за кабел за колони, вероятно ще започнете да проучвате внимателно по-голямите елементи от вашата система за домашно кино, като например тонколоните и ресийвъра, накратко, вашият бюджет на този начален етап, може да бъде лесна индикация за бюджета, които трябва да отделите и за кабел за колони. Трябва да поддържате един стандарт на качество във всеки компонент от системата.

кабел за колони

Кабел за колони – Задачата е проста

Ако търсите малък soundbar или пък евтина 5.1 система, която да звучи приемливо, тогава бюджетът ви за кабел за колони също няма да бъде особено голям и добра работа ще ви свърши даже ниско габаритен кабел за колони с параметър например 16 AWG. Но пък, ако се окаже, че сте настроили много по-оживена система с повече канали и наистина мощен субуфер, тогава ще се наложи да се възползвате и от качествен кабел за колони за всеки канал част от системата. За тези по-големи, по-мощни системи, които обикновено се използват в по-големи и просторни помещения, препоръчваме да посегнете към по-тежки габарити като 12AWG.
В един перфектен свят можете ще можете да потърсите точните числа на мощността и импеданса за всеки усилвател, чифт тонколони или пък цялостна система за домашно кино, за да сте сигурни за вашите точни нужди от един кабел за колони. Въпреки че това е възможно при някои марки, голям брой от тях (дори някои от големите) имат тенденцията да надуват или скриват спецификациите, за да направят предложенията си да изглеждат по-способни, като същевременно са по-трудни за сравнение и проучване, голяма пречка, когато търсите перфектният кабел за колони. Често самите усилватели обикновено носят само метрики получени след малък брой тонални тестове и то при употребата на един или два канала, което не е много полезно, ако използвате цяла 5.1 или дори 7.1 система.

кабел за колони

Кабел за колони – Всичко е ток и жица

За да опростим електрическата и техническата страна на нещата и като вземем предвид средната мощност дори на най-скъпите аудио пакети за домашно кино, налични на пазара, ще използваме импеданса (ома) на системите, за да препоръчаме правилният габарит търсеният кабел за колони. 8 Ohm системите бяха често срещани до преди няколко години и предлагаха гъвкави системи за домашно кино на междинно потребителско ниво с много мощност за всяка всекидневна. Докато новите системи рядко работят с 8 Ohm хардуер, числата все още са от значение, ако поддържате стара система или пък наследявате качествена система втора ръка, винаги ще се нуждаете от добър кабел за колони. Най-често срещаният импеданс сега, когато специализираните домашни кина станаха популярни, е 6 ома и покрива гамата между малки стерео системи и огромни пакети Dolby Atmos/DTS:X. В най-високия край (по-рядко разпространени на пазара за домашно кино) са мощните 4 Ohm системи, за които се нуждаете от наистина голям брой качествен кабел за колони. Това е аудиофилска територия и обикновено всичко намиращо се в нея идва срещу заплащането на огромни суми, но звукът наистина си заслужава. За всяка от споменатите степени на импеданс ще ви кажем препоръчителни габарити в AWG за да изберете правилният кабел за колони за вашата Hi-Fi система.

кабел за колони

Кабел за колони – Габаритът има значение.

Добре е да запомните, че размерът на стаята също е важен фактор при планирането на вашето домашно кино, тъй като удължените кабелни линии могат да въведат допълнително нежелано съпротивление при вашият кабел за колони, което води до прегряване, следователно, не е добра идея да имате голямо разстояние между колоните и усилвателя. Въпреки че е възможно да ви се размине и с по-тънък кабел, когато кабелите ви са много къси, по-дебелият кабел за колони е от съществено значение за дълги маршрути. При традиционната настройка за домашно кино най-мощните високоговорители са предните стерео канали, които са разположени само на няколко метра от централно разположен усилвател. Изборът на по-дебел кабел за колони също заслужава внимание, ако смятате, че може да надстроите хардуера за домашно кино до нещо по-мощно в бъдеще. Преминаването от 8Ω система към 6Ω система (привидно за да може да работи при по-високи звукови обеми) може да натовари един кабел за колони с по-нисък габарит и да доведе до проблеми със звука или пък още по-лошо и опасно, натрупване на топлина. 14 AWG е страхотен габарит, защото прави препоръчването на кабел за колони безпроблемно. Неговото медно жило е само с 0,3 мм по-дебело в диаметър от 16 AWG, но е с 30% по-ефективно от 16AWG по отношение на устойчивостта.

кабел за колони

Кабел за колони – За финал.

Връзките с голи проводници към терминалите на високоговорителите са прости, но някои кабели за колони могат да бъдат твърде дебели – особено за пружинни скоби. Допълнителните съединители понякога се продават като по-добри от директните жични връзки, но не се заблуждавайте. Въпреки че всеки тип щепсел има своите предимства, нито едно от тях няма да подобри качеството на звука на вашата система, но може да улесни процеса на връзване. 10AWG е много дебел кабел за колони. Трудно е да се работи с него и е излишно за повечето системи за домашно кино, освен ако не бягате на много дълги разстояния (т.е. имате многозоново аудио към външна зона или имате голямо място, което трябва да запълните със звук). Въпреки това, 10AWG е невероятно прозрачен кабел за колони от към качество на звука и е добра идея за всеки с перфектен слух, който иска възможно най-доброто аудио изпълнение от своята Hi-Fi система от висок клас. Обикновено не се нуждаете от 10 AWG кабел, освен ако вече не знаете, че имате нужда от 10 AWG, и сте подготвени за предизвикателствата, които представлява.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на кабел за тонколони и цялостен избор на система, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

кабел за колони

Кабел за колони – Технически поглед.

Кабел за колони – Задачата е проста

Кабел за колони – Всичко е ток и жица

Кабел за колони – Габаритът има значение.

Кабел за колони – За финал.