Домашна автоматизация – Умните домове са за всеки

5/5 - (1 vote)

Какво е домашна автоматизация?

Технологията за домашна автоматизация е всеобхватен термин, който се отнася до устройства в дома, които могат да се свързват с интернет и да бъдат управлявани по-лесен и удобен начин. В много случаи тези умни електронни устройства за домашна автоматизация могат да функционират независимо от Вас, без да е необходимо каквото и да е човешко взаимодействие. През последните години много неща се промениха и вече умните устройства за домашна автоматизация могат да се управляват и чрез гласови команди изречени от потребителя. Amazon Alexa и Google Voice са страхотни примери за този тип технологии, но технологията определено е изработена специално за англоговорящият свят и за съжаление тези умни асистенти все още не говорят български, но ако ако владеете базов английски можете да се възползвате във Вашата система за домашна автоматизация. Интелигентната домашна автоматизация е начин за управление на уредите в дома от едно устройство. Обичайно е да използвате специално изработено приложение за смартфон или компютър. Една качествена система за домашна автоматизация може да е много полезна, ние все пак използваме домакински уреди всеки ден, като съдомиялни машини, перални и прахосмукачки. Модерният човек се е научил да разчита на технологиите в дома, тъй като те ни позволяват повече свободно време да правим нещата, които предпочитаме да правим, особено в нашия натоварен живот. Домашната автоматизация свързва всичките ви устройства заедно.

домашна автоматизация

Домашна автоматизация – Нека ви е лесно.

Благодарение на една добра система за домашна автоматизация умните устройства в дома Ви могат да бъдат централизирани, което довежда до добавяне на сигурност, контрол и в крайна сметка изграждането на една доста по-добра среда за живеене за Вас и Вашето семейство. Един интелигентен дом, който напълно се възползва от качествена домашна автоматизация може да предложи редица предимства на хората, живеещи с увреждания, а също така и да добави, доста по-високо ниво на сигурност от основното и бюджетно оборудване за видеонаблюдение например.
Хората, които могат да се възползват най-много от изграждане на система за домашна автоматизация са, както споменахме хората с увреждания, собствениците на жилища, които се грижат за сигурността си, екологично съвестните и ангажирани собственици на жилища, както и върлите любители на умните технологии и собствениците на луксозни жилища. Истината е, че когато говорим за домашна автоматизация присъствието на добра Wi-Fi връзка е всичко, от което се нуждаете, за да започнете. Един умен дом ще има много устройства водещи комуникация чрез Wi-Fi. Тези устройства за домашна автоматизация може да включват звънци на врати, брави за сигурност, охранителни камери, домофони, електромери, осветление, телевизори, дори Вашата система за централно отопление. Вече не само компютрите и мобилните телефони могат да се свързват с интернет! Мрежа от интелигентни устройства може да създаде една надеждна и невероятна система за домашна автоматизация.

домашна автоматизация

Домашна автоматизация – Интересни възможности за контрол.

Един алтернативен начин за свързване на вашите смарт устройства участници в системата за домашна автоматизация заедно е да използвате така наречената GSM система. GSM най-вероятно може да е познат термин на много от Вас, но все пак, ако се чудите, какво значи той е добре да запомните следната последователност от думи – Глобална система за мобилни комуникации. Това е система, която позволява на потребителя на умен дом оборудван със система за домашна автоматизация да използва своя мобилен телефон като метод за комуникация със смарт устройства като отопление, осветление, както и всички задвижващи механизми. GSM технологията е особено полезна в ситуации, когато интернет връзката е много лоша или липсва.
Нека обърнем внимание и на интелигентните високоговорители, като концепция за контрол на системата. Най-лесният начин да интегрирате вашите смарт устройства в система за домашна автоматизация е да ги свържете е чрез така наречените smart speaker устройства. Тези устройства с възможност за интернет са снабдени с микрофон и високоговорител. Има много налични устройства, но 3 от най-известните марки са Amazon Echo, Google Nest Mini и Apple HomePod. Всички те се различават по цена, но всеки има способността да контролира всяко устройство в системата за домашна автоматизация, като осветление, системи за сигурност, системи за забавление и дори електрически щори за прозорци – всичко това чрез гласови команди и от комфорта на вашия стол.

домашна автоматизация

Домашна автоматизация – Сигурност.

Както загатнахме, едно от най-големите предимства на интелигентния дом с качествена система за домашна автоматизация е сигурността на дома и обитаващите го. Контролното устройство (компютър, смартфон) може да се свързва в мрежа с много различни устройства за сигурност. Камерите свързани, към системата за домашна автоматизация могат да наблюдават посетителите в реално време, идващи в даден имот. Домашното наблюдение може да бъде една много полезна функция, когато сте далеч от дома и искате да видите, кой точно е на вратата Ви. Много интелигентни звънци, като устройството Ring, са снабдени със специален сензор, така че камерата да се активира автоматично, когато някой е на вратата ви и изпраща сигнал до мобилния ви телефон в реално време. Други устройства, които може да свържете към системата за домашна автоматизация, които могат да помогаъ за сигурността на дома, са модернизирани домофони като видеотелефони, които са снабдени с камери, така че да можете да видите кой е на вратата ви, преди да отговорите. Друго голямо предимство на качествената система за домашна автоматизация е добавянето на интелигентен термостат към вашата отоплителна система. Устройства като Nest могат да се свързват с интернет, за да наблюдават, контролират и регулират температурата на вашия имот, дори когато сте навън. Чрез истема за домашна автоматизация Можете да използвате телефона си, за да наблюдавате колко енергия използва вашият дом по всяко време. Тези устройства не са евтини, но могат да ви спестят доста финанси в дългосрочен план.

 

домашна автоматизация
Домашна автоматизация – Умните домове са за всеки.

Има погрешно схващане, че изграждането на система за домашна автоматизация е просто трик, че е само за заможни собственици на мега луксозни жилища. Истината е, че всеки може да се възползва от технологията за интелигентен дом, включително и млади семейства. Щори, които се затварят автоматично, саморегулиращо се отопление и светлини, които могат да разпознават кога е тъмно навън, звучат луксозно, но може би са ненужни. Много хора биха предпочели да вършат много от тези задачи сами и може ми няма да се нуждаят толкова от система за домашна автоматизация. Някои хора обаче не са толкова мобилни в дома, колкото биха искали да бъдат, а и след след тежък работен ден, просто искат да се отпуснат на дивана в хола. Възрастните хора и хората с увреждания може да не могат да стигнат до входната врата толкова бързо, колкото всички останали. Смарт устройство може да действа като виртуален асистент. Например може да бъде програмиран да предупреждава потребителя, когато някой чука на вратата. Този тип настройка би била много полезна не само за хора с увреждания.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно изграждането на система за домашна автоматизация и цялостен избор на системи за развлечение у дома, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

домашна автоматизация

Какво е домашна автоматизация?

Домашна автоматизация – Нека ви е лесно.

Домашна автоматизация – Интересни възможности за контрол.

Домашна автоматизация – Сигурност.

Домашна автоматизация – Умните домове са за всеки.