Двулентови тонколони

5/5 - (15 votes)

Двулентови тонколони – Кратко въведение.

Ако някога ви се е случвало да сте пазарували за надеждни студийни аудио монитори или пък специални концертни PA високоговорители, има вероятност да сте срещали термините „двулентови тонколони“ (2-way) или пък дори трилентови тонколони (3-way). Тези два термина уж трябва да са доста ясни на повечето технологично грамотни хайфисти, но най-просто казано те обозначават броя на високоговорителите, включени в дадена тонколона. Ако има два високоговорителя в един чифт тонколони то тогава вие разполагате с двулентови тонколони, а ако има три високоговорителя в един чифт тонколони то тогава вие разполагате не с двулентови тонколони, а с чифт трилентови тонколони (понякога те са по-качествени и специални, с по-добър звук, а понякога това не е така, всичко е в цената на продукта и неговият производител). Макар, че на пръв поглед казаното до сега може да ви изглежда доста просто, има много повече важни детайли и неща, които се случват на заден план, освен само самият брой на високоговорителите в една даден чифт тонколони, било то Hi-Fi или пък бюджетна, двулентови тонколони и или пък друг вид. По-долу разглеждаме по-отблизо този тип двулентови тонколони и различно лентовите системи, както и други важни подробности, за които трябва да помислите, когато трябва да направите своето крайно и категорично решение за нова аудио покупка.

Двулентови тонколони

Двулентови тонколони – Как работят нещата?

Причината за създаването на толкова много монитори и различни видове двулентови тонколони и други тонколони с отделни високоговорители, работещи с определен честотен диапазон, е, че различните звукови вълни се възпроизвеждат по-добре от различни размери високоговорители – научно доказано наблюдение, което доста помага да разберем, как точно работят нещата при двулентовите тонколони. Например, ниските басовите честоти изискват доста по-голямо раздвижване на въздуха, задача, с която се справя по-добре от голямо раздвижващо устройство (също известно и като високоговорител). Все пак ако погледнете един чифт двулентови тонколони ще забележите, че от друга страна, високочестотното съдържание изисква много бързо движение на въздуха, задача, която става по-трудна за изпълнение, колкото по-голям е размерът на пищялката. Поради това високоговорителите, които се справят с честотите от висок клас (известни като пищялки), обикновено са относително по-малки от останалите компоненти на един чифт двулентови тонколони . В една система разчитаща не на двулентови тонколони, а на трилентови, към корпуса се добавя високоговорител, който обслужва съдържанието в средния честотен диапазон. Този високоговорител е по-малък от нискочестотният високоговорител, но по-голям от високочестотния високоговорител. Въпреки че има монитори, които използват само един-единствен високоговорител, ще получите много по-добри резултати, като използвате система от двулентови тонколони или трилентови тонколони, когато всеки високоговорител е свободен да се фокусира върху възпроизвеждането на собствения си диапазон.

Двулентови тонколони

Двулентови тонколони – Разбиране на кросоувърите.

Нека погледнем така наречените кросоувъри, с нужното внимание, за да можем да ги разберем по-добре. При едни нормални двулентови тонколони, за да се получи правилното количество комбиниран честотен изход от припокриващия се честотен диапазон на два съседни високоговорителя, кросоувърът трябва да бъде прецизно настроен.
За да се раздели звуковият честотен диапазон между различните високоговорители, се използват споменатите кросоувъри. При качествените двулентови тонколони кросоувърите са перфектно и целенасочено измерени и пресметнати. Но тъй като тази задача е по-трудна при бюджетите двулентови тонколони, може да се каже, че бюджетните трилентови тонколони са по-добър избор. Тъй като бюджетните двулентови тонколони не могат да разделят честотните диапазони на хубави малки и точни сегменти, които започват и спират на определена честота (вместо да намаляват в двата края на честотният сегмент), ще има припокриване в съседните диапазони на два високоговорителя.
За да получите добър звук от припокриващия се честотен диапазон, и двата високоговорителя трябва да бъдат фино настроени, за да допринесат за точното количество тласък. Твърде много или твърде малко комбиниран тласък и балансът на възпроизвеждането на звука при един чифт двулентови тонколони ще бъде лош. Поради тази причина, начинът по който е настроен кросоувърът, е от решаващо значение за цялостното качество на звука на чифт двулентови тонколони или пък 3-лентова система от високоговорители.

Двулентови тонколони

Двулентови тонколони – 2 срещу 3, кое е по-добре?

Естествено, може да подозирате, че тъй като един чифт трилентови тонколони включва във всяка по един допълнителен говорител, тези колони трябва да звучат по-добре от един чифт двулентови тонколони. Истината, обаче, както споменахме по-горе, е малко по-различна, а факторите са много. Въпреки че има смисъл, разделянето на работата между три вместо два високоговорителя да осигурява по-добро възпроизвеждане на звука, трябва да вземете предвид няколко други фактора, защото един качествен чифт двулентови тонколони може да изпревари много трилентови конкуренти.
Например колко добре е настроен кросоувърът, качеството на компонентите, дизайна на корпуса и как високоговорителите са съчетани един с друг. Поради това не е нужно да търсите твърде много, за да намерите една наистина висококачествена и надеждна система от двулентови тонколони, която ще може да надмине посредствена 3-посочна система. Трябва също да вземете предвид приложението, в което ще използвате тонколоните. Едно чудесно предложение на чифт двулентови тонколони например е страхотната и достъпна линия 100 на Acoustic Energy. Букшелф тонколоните на тази продуктова линия, са способни да смаят слушателя със съотношението между качеството и цената. Честно казано в този ценови диапазон не бихме предложили да търсите трилентови предложения. Други страхотни двулентови тонколони от типа букшелф са бюджетните предложения на Monitor Audio, като още един пример.

Двулентови тонколони

Двулентови тонколони – Заключение.

Поради всички фактори, които влизат в дизайна на една тонколонна система изградена от различен брой високоговорители, наистина е трудно лесно да се вземе решение за покупка. Трябва да можем да сме способни да изолираме всеки продукт и да измерваме на везна неговите плюсове и минуси, но ще се отнася до Hi-Fi електроника и качествените двулентови тонколони, най-добрият ни съвет е първо да ги чуете на живо, защото ушите ви винаги ще бъдат най-добрият съветник. Ако ще вземете решение за определена система от високоговорители въз основа на отзиви в интернет или приятелска препоръка ние силно ви препоръчваме да вземете предвид какъв тип музика или какво аудио са слушали препоръчващите, заедно с местоположението на тяхната настройка. Но в крайна сметка няма по-добър начин от това да ги изпробвате със собствените си уши и да ги чуете в собственото си помещение. Акустиката на вашият дом всъщност е от огромно значение и дори да закупите най-скъпите и лъскави двулентови тонколони, ако условията ви за слушане не са благоприятни, то тогава инвестицията ви ще се обезсмисли.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на добър рутер за вас и цялостен избор на системи за развлечение у дома, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

Двулентови тонколони

Двулентови тонколони – Кратко въведение

Двулентови тонколони – Как работят нещата?

Двулентови тонколони – Разбиране на кросоувърите.

Двулентови тонколони – 2 срещу 3, кое е по-добре?

Двулентови тонколони – Заключение.