Външни тонколони

Rate this post

Какво са външни тонколони?

Външни тонколони са високоговорители, които са проектирани да бъдат инсталирани или използвани на открито. Този тип външни тонколони имат здрав корпус, направен от водоустойчив материал. В зависимост от своята конструкция и степен на защита срещу проникване на влага (IP), той може да устои на влага, дъжд, прах, пясък, сняг, сол, UV лъчи, корозия и колебания в температурата.
Външни тонколони се използват в различни системи. Може да сте ги виждали в каравани, лодки, колички за голф, градини, увеселителни паркове, басейни, веранди, беседки и сауни. Те се предлагат в различни форми и размери. Имат различен капацитет за захранване и възможности за монтаж. Например високоговорителят в задния двор и високоговорителят за душ са външни високоговорители, но те са много различни един от друг. Външни тонколони за задния двор са големи високоговорители. Те имат голям обем и достатъчна мощност, за да бъдат използвани за градинското ви парти. Душ говорител е малък високоговорител, по-често за вграждане. Той има по-малка изходна мощност и е подходящ най-много за един или двама слушатели. Има много други водоустойчиви външни тонколони и всеки има свои уникални характеристики и предимства.
Външните тонколони са предимно от 2 вида:
Постоянно инсталирани външни тонколони и преносими Bluetooth външни тонколони.

външни тонколони

Постоянно инсталирани външни тонколони

Тези външни тонколони се монтират под стрехи и в стени и тавани, в закрити външни пространства като вътрешни дворове, веранди и балкони. Можете да ги инсталирате около басейн или на веранда.
Най-добрите говорители за тази цел са пасивните външни тонколони. Те трябва да бъдат свързани към приемника за домашно кино или усилвател за захранване и входен сигнал. Предлагат страхотен стерео звук с различни леви и десни канали.
Постоянно инсталираните външни тонколони са идеални за тези, които искат постоянно решение за външната си озвучителна система. Повечето са устойчиви на атмосферни влияния и могат да издържат на климатични промени. Някои модели от висок клас могат дори да издържат на проливни дъждове и солена вода, летни жеги и парещо слънце както и на зимния студ, без да се налага да ги покривате или прибирате. След като инсталирате високоговорителите, можете да ги оставите навън без никакви притеснения. Не е нужно да ги деинсталирате и да ги вкарвате вътре всеки път, когато времето се развали. Като се има предвид това, ние все пак ще ви посъветваме да проверите инструкциите в ръководството на потребителя и IP рейтинга на устройството. Не всички външни тонколони имат еднакви водоустойчиви стандарти. Някои са по-податливи на вода и мръсотия от други и трябва да обърнете внимание на дребния шрифт в ръководството.
Ако мястото, където искате да инсталирате външни тонколони, е малко по-далеч от основната къща, бихме ви предложили да изберете високоговорители, които могат да бъдат поставени на земята или монтирани на колове, заровени в земята. По този начин няма да се налага да събаряте къщата със силна музика, до пълно оглушаване, само за да могат хората в басейна да я чуят. Няма да досаждате на хората в къщата и съседите ви също ще бъдат доволни.
Някои марки предлагат пакети със стоящи външни тонколони и монтирани на кол които се забиват в земята. Тъй като те са устойчиви на атмосферни влияния, не е нужно да ги покривате или да ги внасяте вътре след употреба. Високоговорителите може да са оформени като камъни или да изглеждат като обикновени вътрешни високоговорители. ArtSound, Earthquake, Acoustic Landscape, JBL, OSD Audio, Sound Appeal, Inovative Technology, Theatre Solutions и ION Audio са едни от водещите марки, продаващи външни тонколони.

външни тонколони

Преносими Bluetooth външни тонколони

Тези външни тонколони работят с Bluetooth. Можете да ги сдвоите с устройство с Bluetooth, като смартфон или таблет и да възпроизвеждате музика безжично. Някои имат вграден Wi-Fi за поточно предаване на музика от телефон в приложения като Amazon Music, Spotify, Pandora и др. Ако планирате да закупите Wi-Fi тонколони, уверете се че домашната ви мрежа се простира до външната зона, където планирате за да инсталирате високоговорителите.
Те могат да свирят дори във вода с часове, докато батерията се изтощи. Те имат водонепроницаеми обвивки, обезопасени с гумени уплътнения. Охладителите за високоговорители с Bluetooth са друг пример. Не всички Bluetooth високоговорители обаче са водоустойчиви и някои могат да пострадат, ако са изложени на вода или влага. Съветваме ви да прочетете внимателно подробностите за продукта, преди да купите.

външни тонколони

Планиране на система за външни тонколони

Ако имате малка тераса или веранда, чифт леви и десни стерео външни тонколони трябва да свършат работа. Въздържайте се да ги монтирате твърде раздалечени, за да създадете по-голяма звукова картина. В крайна сметка само ще разредите звука и никой от гостите ви няма да чуят и двата канала.
Ако вашият вътрешен двор е покрит, може да искате да използвате високоговорители в тавана. Те са проектирани да издържат на влага и да се монтират дискретно. Ако имате дълъг външен двор, който искате да подредите с вградена звукова система, високоговорителите в тавана са пътят. Спа и сауни също имат този вид аудио инсталация. Можете също така да ги забележите в тоалетните в моловете и офисите.

Тонколони за външно озвучаване ще трябва да бъдат свързани към приемник или усилвател за захранване и аудио сигнал. Ако вече имате система за домашно кино с изходи за високоговорители Zone 2 или Zone B, можете директно да ги включите.

Но тази настройка има редица трудности. Първо, разстоянието от приемника до високоговорителите – колко далеч ще бъдат те? Второ, как планирате да насочите кабелите към високоговорителите? Оставянето на кабелите открити може да създаде проблем. Трето, как планирате да управлявате приемника от външното място? Ако разстоянието е твърде голямо или ако между тях има препятствия, достъпът до приемника може да е труден.

За да избегнете тези проблеми, предлагаме да инсталирате втори приемник по-близо до зоната за слушане на открито. Можете също да добавите безжичен музикален плейър с вграден усилвател. Вижте усилвателя Sonos Amp или Sonos Connect: усилвател за безпроблемна безжична връзка. Разбира се, ако вашата система за домашно кино е подготвена за Wi-Fi, можете лесно да я управлявате с приложение за смартфон отвън. Но трябва да се уверите, че мрежата достига до външната зона, за да имате достъп до приемника. За това можете да добавите нов Wi-Fi рутер или удължител, за да увеличите зоната на покритие. По този начин няма да се налага да търсите мрежа в двора или да вървите към къщата, за да получите сигнал.

външни тонколони

Окабеляване за външни тонколони

За да свържете външни тонколони, можете да изберете двупроводен или четирипроводен кабел от чиста безкислородна мед (OFC Oxygen Free Cooper). За стерео външни тонколони препоръчваме кабел с четири проводника. Ако високоговорителят е на разстояние под 50 метра, може да използвате по-тънък кабел, но ако разстоянията са големи, препоръчваме използването на по-дебел кабел.
Ако искате да заровите кабелите или да ги вкопаете в стената, не забравяйте да ги прекарате през твърда куха PVC тръба, за да ги предпазите от нараняване и гризачи.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на външни тонколони, както и цялостен избор на системи за развлечение, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

външни тонколони

Какво са външни тонколони?

Постоянно инсталирани външни тонколони

Преносими Bluetooth външни тонколони

Планиране на система за външни тонколони

Окабеляване за външни тонколони