Видеоконферентни системи

Rate this post

Видеоконферентни системи

Видеоконференция е провеждането на видеоконферентна връзка чрез набор от телекомуникационни технологии, които позволяват на две или повече места, за да общуват с едновременни двупосочни видео и аудио предавания.

Това позволява на участници от различни географски райони да общуват пълноценно. Допринася за развитието на комуникационните умения в различни области, като медицина, системи за безопасност, дистанционно обучение.

Има два основни вида видеоконференции според броя на участниците:

point-to-point – само между две системи:

point-to-point-conferencing

Участниците се свързват по име на домейн или IP адрес. Този тип комуникация е по-евтин за осъществяване, тъй като не се използват gatekeeper или MCU.

multipoint – свързват три или повече системи

multipoint-video-conferencing
За осъществяване на този тип комуникация се използва Multipoint control unit (MCU), който служи като мост между различните устройства.

Какво оборудване ми е необходимо?

equipment

За провеждането на видеоконференция е необходима крайна система (endpoint), която да включва минимум:

 • Кодек за кодиране/декодиране на сигнала, работещ по H.323 и/или H.320 стандарта;
 • камера, монитор, аудио: микрофон, тонколони;
 • IP (H.323) и/или ISDN (H.320) мрежи

Допълнително оборудване:

 • устройства за управление – touchscreen и др.
 • смесител на звук и усилвател
 • допълнителни микрофони и тонколони
 • допълнителни камери и монитори
 • документална камера
 • проектор за данни
 • интерактивна “бяла дъска”
 • устройства за споделяне на данни и приложения

Видове видеоконферентни системи

Видеоконферентните системи са три основни вида:

 • desktop видеоконферентни системи (софтуерни клиенти)
 • room-базирани фиксирани системи – за конферентни или лекционни зали
 • roll-about системи – за малки помещения

Desktop видеоконферентна система

imeet-a-cloud-based-audio-and-video-conferencing-service

Desktop-базираните видеоконферентни услуги дават на компаниите възможностите на видеоконферентните технологии без нужда от големи инвестиции в хардуер, инфраструктура и обучение на служителите.

Технологията трябва да е невидима. Хората не мислят за реактивно задвижване , когато качване на самолет или за въртящ момент при шофиране . Така че, защо се притеснявате за латентност, устойчивост на грешки и преминаване през защитни стени при провеждане на видео конференция? Видео комуникация трябва да бъде толкова проста, естествена и универсална , колкото изпращането на имейл. Видео конферентните системи трябва да работят с всяко устройство, на всяка достъпна мрежа  и да бъдат достъпни за всички на разумни цени.

Независимо дали използвате PC, мобилно устройство или разполагате със специална стая за конференции, с навлизането на облачните системи, видео връзките вече са лесно достъпни за всеки и навсякъде.

Ето и основните преимущества на видеоконферентните системи базирани на облачни услуги:

Само софтуер

Конвенционалните видео системи ви ангажират със специализиран хардуер, скъпа и трудна за поддръжка инфраструктура за да поддържат multi point конференции. Клауд решенията са различни – те могат да работят като софтуер на всички стандартни сървъри и виртуални платформи. За персонално ползване клауд системите предлагат редица приложения за мобилни телефони и компютри. HD видеоконферентните връзки вече са толкова достъпни, колкото обикновените гласови обаждания.

Качество

Клауд услугите предлагат възможност за HD multi point обаждания с високо качество дори през обществен интернет. Свързването е изключително опростено на принципа click-to-connect, а участниците могат да се включат от мобилно устройство, компютър или видеоконферентна система.

Надеждност

При всяка мрежа са възможни забавяния и загуби на пакети. Най-добрите клауд системи  могат да се справят с HD връзка при до 20% загуби по мрежата. Подобна надеждност не е възможна при класическите видеоконференции.

Възможност за разрастване

Добрите клауд системи предлагат над 100 едновременни свързвания. Как е възможно това? Вместо транскодирането да става централизирано, което води до забавяния поради огромния обем информация (т.нар. bottlenecks), оптимизирания видео поток се изпраща към всеки участник по отделно. Това гарантира равно високо качество за всички участници.

Умения

Управлението на видеоконферентна система изисква определено ниво на познания в IT сферата и компании, които не разполагат с подобни специалисти срещат трудности при използването на оборудването. Използването на клауд базирана система е лесно и интуитивно и не изисква специализирани познание или обучаване на кадри.

Инвестиция

Традиционните видеоконферентни системи изискват сериозна инвестиция в оборудване, особено ако се очаква системата да се разраства в бъдеще. Освен самото устройство, което осъществява комуникацията, е необходима и отделна високоскоростна мрежа със значителен bandwidth за да се провеждат качествени разговори. Големите месечни разходи по поддръжка на традиционните видеоконференции отказват много малки и средни фирми да инвестират в подобна технология.

Компонентите на клауд видеоконференциите се надграждат софтуерно, което елиминира постоянната нужда от закупуване на нова техника.

Повече за Desktop видеоконферентни системи можете да научите тук.

Room-базирана видеоконферентна система

desktop-video-conferenceRoom-базираните фиксирани системи използват цялото основно оборудване и по-голямата част от избираемото. Те обикновено включват кодеци, които могат да използват IP или ISDN мрежи. Такива системи са още по-скъпи от останалите, но предлагат най-високото качество.

 • Предимствата на room-базираните системи са:
 • Най-високо качество на звук и картина
 • Надеждност
 • Възможност за интеграция с друга специализирана техника, например в медицината при работа с лапароскоп
 • Клиентът получава изпитан продукт от световни производители с богат опит
 • Недостатъците на room-базираните системи са:
 • Висока цена на закупуване и притежание;
 • Фиксираната система може да бъде недостъпна, ако помещението се използва за други цели;
 • Сложни – следователно е необходимо време за правилна оценка, избор и изпълнение на такива системи;
 • Ако не е включен управляващ touchscreen, може да има прекалено много отдалечени устройства за управление;
 • Необходимост от компетентен състав за локалната техническа поддръжка.

 

Roll-about видеоконферентна система

rollabout-video-conf

Това са системи с по-високо качество на обслужване. Поставят се на подвижни платформи и при необходимост се изместват в други помещения. Кодеците са често подобни на тези използвани в room-базираните системи. Основното предимство на този тип системи е мобилността при запазване на всички плюсове на класическите room системи.

Недостатъците на roll-about системите са:

 • неудобни – те са често заключвани и трябва да бъдат донесени до мястото на видеоконференцията, монтирани и тествани предварително, което изисква технически опит и поддръжка;
 • няма контрол над помещението;
 • всекидневната грижа и поддръжка на системата е трудна: части, кабели  могат да бъдат по-лесно загубени;
 • финото оборудване може да бъде лесно повредено при пренасяне
 • необходимост от мрежова свързаност навсякъде, където ще се използват.

 

help e1364383389408 Как клауд базираните видеоконферентни системи променят света на корпоративната комуникация?Ако се интерсувате от клауд базирани или класически видеоконферентни системи, заедно с Вас можем да изберем най-добрите решения, независимо от производителя. Имаме опит в имплементирането на видеоконферентни системи в редица български компании. Наша мисия е да Ви предложим решение базирано на Вашите нужди, без да се ограничаваме от общоприетите ограничения. Ние предлагаме уникални решения за всеки от Вас.