Аудио система – Но откъде да започна?

5/5 - (1 vote)

Аудио система – Искате да слушате плочи?

Живеем в технологична епоха и това може да ви стане много ясно, ако търсите да добавите към дома си една нова грамофонна аудио система. В много отношения постепенната дигитализацията на аудио технологията и музикалната индустрия коренно променят изживяването на слушащите и държащите на качественото аудио потребители и аудиофили. Днес от една нормална аудио система ще получите страхотен звук, който със сигурност е щял да струва доста повече преди само 20 години. Днес може да купувате песни, да ги слушате в движение и да получите незабавен достъп до почти всяка песен, нещо което вече може би взимаме за даденост, но преди появата на интернета нещата не стояха съвсем така. Плочите и грамофоните все още имат място в нашето ежедневие, но нека не се отклоняваме от темата обхващаща, няколко главни детайла, които трябва да знаете, ако възнамерявате да се сдобиете с една качествена и модерна (или пък ретро-модерна) аудио система. Истината е, че музиката е предназначена за да се споделя с други хора, ако искате да си слушате любимата музика сами, без да я споделяте с други, то тогава се нуждаете само от смартфон и чифт добри слушалки, а не от аудио система, но ако искате звук, който да изпълни любимото ви помещение с любимата ви музика, с малко усилия (и за по-малко пари, отколкото си мислите) можете да изградите домашна аудио система, включваща грамофон, и да споделите това топло изживяване на слушане с приятелите си и дори със съседите си.

Аудио система

 

Аудио система – Но откъде да започна?

Но откъде да започнете, когато планирате да се сдобиете с аудио система? Ето един поглед към съображенията и набора от опции, достъпни за феновете на музиката, които искат да изградят домашна аудио система и да започнат да слушат любимите си изпълнители и албуми на плочи. Преди да се втурнат към издирването на нови продукти за домашната си аудио система, купувачите трябва първо да решат, колко точно искат да похарчат и дали ще са готови да купят употребявани устройства от пазара за устройства втора ръка. Истината е, че един интелигентен купувач може да изгради прилична и бюджетно достъпна домашна аудио система, която да използва цифрови музикални източници, като CD плейъри и ресивъри със стрийминг функционалности и прочие, но много аудиофили биха били готови да спорят дълго, че сърцето на една качествена аудио система, всъщност се крие в аналоговият сигнал, и че той е способен да придава по-топло качество на звука, както и хармонични нюанси, които може да липсват при една изцяло цифрова аудио система. Също така, топлото пукане и другите уютни звуци, които понякога се подават на повърхността, докато слушате своята стара, но любима плоча и то дори на новата си аудио система, са способни да допринесат за перфектната музикална атмосфера.

Аудио система

Аудио система – Важните компоненти.

Обикновено, няма да можете да изградите една аудио система без споменатите тук компоненти, всеки от тях е изключително важен и фундаментален за функционалността на вашата аудио система. Една аудио система задължително се нуждае от усилвател/приемник, чифт добри или поне приемливи тонколони (може и повече от чифт, зависи какви са ви целите) и устройство източник, както вече споменахме, няколко пъти, в тази конкретна статия обръщаме специално внимание на аудио система изградена, около грамофон и плочи. Винтидж и употребяваните устройства могат да бъдат чудесен вариант за купувачи с по-ограничен бюджет, тъй като повечето висококачествено оборудване за изграждането на домашна аудио система е качествено произведено и е проектирано да издържи десетилетия наред (естествено трябва да споменем, че цената определя качеството, както и издръжливостта. В по-ниските ценови класове продуктите обикновено не ви дават по-добро качество, даже обратното. Купувачите на компоненти за аудио система, трябва да обмислят цената и жизнеспособността, както и разходите по почистването и поддръжката на ретро оборудването си. Приемник, който е стоял в нечий гараж в продължение на 30 години, ще се нуждае от поправка и професионална намеса и това е съвсем нормално. Други съображения включват наличността на части и разходите и усилията за обслужване на оборудването в бъдеще.

Аудио система

Аудио система – Ново оборудване.

Новото оборудване за една аудио система ще предложи по-малко възможности за избор, особено ако пазарувате в масови верижни магазини за домашна техника, които са склонни да рекламират и продават евтини аудио системи за домашно кино със съраунд звук, които не са оптимални за традиционно двуканално възпроизвеждане на аудио. Естествено, ако закупувате оборудването за аудио система от надеждни търговци, това има и своите предимства. Новото оборудване за аудио система, вероятно ще дойде с гаранция и потребителска поддръжка. Освен това вероятно ще бъде по-компактно и ще предлага по-съвременни функции, като дистанционно управление и повече входове за компютри, iPhone и други цифрови устройства. Красотата на домашната аудио система е, че можете да смесвате и съчетавате старинни и нови компоненти. Така че, ако дядо ви, ви подари сладък винтидж грамофон, можете да го свържете към модерен усилвател. Независимо дали пазарувате ретро, модерно или ново оборудване за аудио система, ключът към успеха е да купувате от реномиран търговец. Има много различни експерти, които възстановяват ретро екипировка и поставят репутацията си зад предоставянето на качествен продукт. Запомнете обаче, пазаруването онлайн винаги носи своите рискове, ново или употребявано устройство, купуването от неизвестен продавач в eBay или дори българските споделени магазини може да се окаже голяма грешка. Трябва да внимавате.

Аудио система

 

Аудио система – Грамофонът не е всичко.

Както споменахме, за изграждането на аудио система в повечето случаи ще ви трябва някакъв усилвател. Един стерео усилвател приема сигнала от iOS устройство, грамофон, CD плейър, касетофон или AM/FM приемник, усилва го и го изпраща към тонколоните. При една аудио система, усилвател с интегриран AM/FM приемник често се нарича интегриран усилвател или стерео приемник. Ако свързвате грамофон с нов или използван приемник или усилвател, потърсете фоно вход. Без фоно вход приемникът няма да има достатъчно усилване за слабия сигнал, идващ от грамофона. Може да сте чували тази стъпка по пътя на сигнала в една аудио система като предусилвател. В този случай за да функционира вашата аудио система, всичко, което трябва да направите, е да закупите отделен предварителен фонопредусилвател. Естествено, ако сте тук и четете това, то тогава няма смисъл да натякваме, точно колко важно е и качеството на тонколоните в една аудио система, но те са тотално отделна тема. Един бюджетен грамофон може да струва по-малко от 500 лева. Те се предлагат в две основни конструкции: ремък или директно задвижване. По-новите дизайни обикновено са с директно задвижване. Те включват по-малко движещи се части и въпреки че са потенциално по-шумни от масите с ремъчно задвижване, те могат да бъдат по-надеждни с течение на времето.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на аудио система и избор на системи за развлечение у дома, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

Аудио система

Аудио система – Искате да слушате плочи?

Аудио система – Но откъде да започна?

Аудио система – Важните компоненти.

Аудио система – Ново оборудване.

Аудио система – Грамофонът не е всичко.