Акустични панели за стена

5/5 - (1 vote)

Акустични панели за стена – Въведение.

Сигурно много пъти сте се чудили, точно каква е функцията на всички тези акустични панели за стена наблюдавани в звукозаписните студия. Причината, поради която всяко голямо студио има всички тези акустични панели за стена, окачени по стените, е същата причина, поради която техните записи и аудио миксове звучат добре, докато аматьорските записи звучат сякаш са записани в малък килер или нечия баня. Добре е да разберете, че не само звукозаписните студия се нуждаят от акустични панели за стена, вашето домашно кино със сигурност също ще има нужда от някакъв вид акустична обработка. Честно казано, звукът в едно помещение е нещо, което винаги можете да подобрите, трудно ще бъде да постигнете перфектен и неутрален звук в едно помещение дори чрез добавянето на акустични панели за стена, това обаче не трябва да ви отказва от това да се стремите да подобрите условията за слушане вкъщи. Акустични панели за стена контролират акустичната среда. Това означава, че те действат за звуковото заглушаване, абсорбиране, отразяване, дифузия и прочие. Ако искате да се възползвате от техниката и инвестициите си на максимум, наистина е важно да разберете, че качеството на звука, колкото и да е добра вашата аудио система, все пак се определя до голяма степен и от акустичната среда, в която то се възпроизвежда.

Акустични панели за стена 1

Акустични панели за стена – Акустиката има значение.

Какво точно е акустичната обработка? За да обобщим цялата тема в едно изречение, акустичната обработка на едно помещение с акустични панели за стена, е невероятният резултат от акустично инженерство, предназначено да заглуши и разпръсне звуковите вълни вътре в стаята, за да минимизира конструктивните и де конструктивните смущения, като по този начин увеличава яснотата на изобразяване на звуковата картина. Правилните акустични панели за стена поставени на правилните места са способни да извършват чудеса. От какво е направено това акустично стенно покритие? Този отговор зависи от типа ламперия, за който говорим, но трите възможни отговора обикновено са: Изолация с висока плътност, пяна с висока плътност и дърво. Когато говорим за акустични панели за стена с професионално качество, “активната съставка” поради липса на по-добър термин е изолацията с висока плътност (известна като твърдо фибростъкло). Ако искате по-деликатно решение, дунапренови акустични панели за стена също са много ползвани по целия свят. Други видове акустични панели за стена се изработват изцяло от дърво. Често пъти ще видите дърво или алуминий, използвани и като рамки за стенни панели, но в този случай това е само за осигуряването на стабилност, средство за монтиране на панела и за осигуряване на естетически приятен вид. Ще забележите, че всички акустични панели за стена са отворени отпред и отзад и ще бъдат покрити със средно тъкан плат.

Акустични панели за стена

Акустични панели за стена – Как действа акустичната обработка?

Aкустични панели за стена почти винаги са отворени отпред и отзад, това е така, защото звуковите вълни могат да преминават през панела, но изолационните влакна не трябва да излизат. Иначе казано трябва да бъдат проветриви до някаква степен. Звукопоглъщаща пяна (наричана и пирамидки например) не е необходимо да се покрива с плат. Това, което целите с вашите акустични панели за стена определя вида им. Има различни типове, които са предназначени за поглъщане, заглушаване и затихване, това, което реално се случва е, че звуковата вълна преминава в и през вашите акустични панели за стена. Всъщност как поставяте и къде поставяте вашите акустични панели за стена има също толкова значение, колкото видът им. Звукът преминава в и през основния материал и се нарушава по време на неговото пътуване. Той се сблъсква с материала и се „забавя“. Амплитудата на звуковата вълна намалява, което означава, че енергията се изважда от вълната и се поставя в материала. Нека вметнем набързо, че вашите акустични панели за стена използвани във акустичните ви процедури, трябва да са огнеупорни, за да се намали рискът от пожар, който да изгори цялото ви жилище. Добре е да сте сигурни, че няма да станат инциденти, особено ако разполагате с изключително мощна система за домашно кино, всичко се случва.

Акустични панели за стена 1

Акустични панели за стена – Дифузери.

Дифузерите са акустични панели за стена които са предназначени да бъдат звукови дифузери (наричани още дефлектори), те не абсорбират или заглушават звука, а „разбиват“ звуковата вълна, като я разпръскват във възможно най-много произволни посоки. Този вид акустични панели за стена създават силно всепосочно разпространение на звука, което намалява амплитудата на всяка дадена вълна и намалява способността й да пречи на първичната звукова вълна, идваща от говорителите на вашите тонколони.
Както бихте предположили за различните видове проблеми, които възникват в една стая, има различни видове решения предназначени да се справят с всеки даден проблем. Обикновено видовете акустични панели за стена са няколко. Панели които отразяват звука, панели които попиват звука, така наречeните бас капани (bass trap) и не на последно място, дифузертните акустични панели за стена.
Акустични панели за стена са вид абсорбатор, който отнема енергията от звукова вълна. Този процес значително намалява отраженията от средният честотен диапазон до високият честотен диапазон. Те ще се погрижат за всички реверберации и ехо в стаята и ще помогнат за укротяването и. Нискочестотното съдържание обаче е изцяло друг проблем, който се нуждае от своето уникално решение, в случая бас капаните, които споменахме преди само момент. Бас капаните обикновено се поставят във всеки от ъглите на помещението.

Акустични панели за стена 1

Акустични панели за стена – Бас капани и финални думи.

Акустични панели за стена тип бас капан традиционно са точно като типичния ви панел за отразяване, само че са по-дебели и направени от по-плътно и твърдо фибростъкло. Това е необходимо, тъй като дължините на вълните на басите са много по-дълги от дължините на вълните с по-високи и средни честоти и носят много повече енергия. Има две основни места, на които е необходимо улавянето на бас, но не всичко е свързано с усвояването на звука. Ако трябваше да облицовате всяка стена, таван и под с акустични панели за стена, вие не само ще объркате ушите си (може дори да пукат или ще се почувствате дезориентирани), но ще останете и с помещение, което е сухо и не става за слушане на нищо. Никъде в действителност не сме стъпвали на място, което да не е имало някакви отражения.
Ето защо виждате акустични панели за стена само на стратегически места на стената, така че все още може да се получи известно отражение. Но вие не искате отражения с висока енергия, които са строго фокусирани около определени честоти. Това е мястото, където дифузeрите влизат в игра.

За допълнителна помощ, Alex Audio Video е вашият доверен, опитен аудио инсталатор. За да научите повече и да започнете проекта на мечтаният дом, свържете се с нас.
При интерес, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на тонколони за домашно озвучаване, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

Акустични панели за стена 1

Акустични панели за стена – Въведение.

Акустични панели за стена – Акустиката има значение.

Акустични панели за стена – Как действа акустичната обработка?

Акустични панели за стена – Дифузери.

Акустични панели за стена – Бас капани и финални думи.