Повече за пасивни колони

Rate this post

Как да изберем между активни и пасивни колони?

Вероятно сте чували и за двата типа. Но какви са те? Как работят? И единия вид по-добър ли е от другия?
Някои избори са лесни. Искате ли високоговорители от естествено дърво, тъмни или светли? Големи или малки?
Но що се отнася до това какъв тип високоговорители искате, изборът може да стане малко по-труден. Може би сте виждали, че някои марки правят и двата вида: пасивни и активни. И така, каква е разликата – и кое е най-доброто за вас?
Пасивните и активните тонколони имат различни плюсове и минуси и са предпочитани от различни потребители.
Ако сте решили да оборудвате избрано помещение с пасивни колони, идва основния въпрос: Кой модел да изберете или още по-точно, как да го изберете? Това с което трябва да стартирате е да определите собствения си бюджет за цялата озвучителна система, която желаете, тъй като при озвучителните системи на пасивните колони има два основни компонента – Подходящ усилвател според характеристиките им и самите тонколони. Затова е изключително важно да изберете и да гледате на озвучителната система сякаш е едно цяло. Трябва да разпределите бюджета си с изключително внимание, съответно за всичко нужно и не бива да правите компромис нито с едното, нито с другото. Основните компоненти трябва да са наистина добре балансирани, да си пасват като възможности и по този начин ще може всичко да работи максимално добре, а и вие ще сте доволни от резултата на звучене на тонколоните.

пасивни колони

Какво представляват пасивните колони?

Вероятно вече сте чували за тях, виждали сте ги, дори може да притежавате чифт пасивни колони. Те са конвенционални Hi-Fi високоговорители. Използват се с кабели за високоговорители и усилвател в повечето системи. Пасивните колони работят с усилен сигнал. Ако високоговорителят има повече от един драйвер (като среда / бас и пищялка), сигналът се разделя на тези ниски, средни и високи честоти във верига, наречена кросоувър.
Пасивните колони са няколко различни типа. Мониторна тонколона (обикновено за сцена) или басова тонколона, стандартна и тонколона за вграждане. В зависимост от броя на необходимите озвучителни тела и спецификата на помещението, което ще озвучават тонколоните може да изберете различен брой и тип говорители: многоелементна система със стенно окачени говорители за фитнес зала или хотел, многокомпонентна система за домашно кино със субуфер, стандартна двойка пасивни колони за работното ви бюро, музикална сцена в заведения, барове и др. с мониторен говорител за изпълнителя и други.

пасивни колони

Какво представляват активните колони?

За разлика от пасивните колони, активите не се нуждаят от външен усилвател – усилването е вградено в кутията. Всъщност истинските активни колони, имат специален усилвател за всеки драйвер на високоговорителите.
Всичко, от което се нуждаете, е източник (който може да бъде аналогов, цифров или дори безжичен) и захранване към всеки високоговорител. Активните високоговорители често се използват в професионални звукозаписни студия.

пасивни колони

Какви са плюсовете и минусите на пасивните колони?

Гъвкавостта е голям плюс, когато става въпрос за пасивни колони. Можете да комбинирате вашите кабели и усилватели – и да ги надграждате, според личния ви бюджет. Те също така обикновено са по-евтини от еквивалентните им активни версии. Факт е че имате нужда от външни компоненти, това означава, че системата ви ще заема повече място и ще бъде ограничена до дължините на кабела, който можете да прокарате между вашият усилвател и високоговорителите.
Тогава има възможност за смущения в пътя на сигнала. Нашите дизайнери прекарват безсънни нощи, проектирайки правилните трасета за минимизиране на шума и смущенията, но законите на физиката повеляват, че винаги ще има фактори, които могат да повлияят когато се прокарват дълги трасета, пренасящи аудио сигнал. Кросоувърите, дългите кабелни трасета из стаята и сигналните пътища в извънбордовите компоненти допринасят за всевъзможни фактори, пряко влияещи върху представянето. Ефектът може да се минимизира ако се доверите на специалист, който да проектира и изгради системите.
Едно от основните предимства при използването на пасивни колони е възможността да добавяме изключително лесно допълнителни компоненти или да сменим вече наличните такива. Ако първоначалният заделен бюджет не е бил достатъчен за постигане на желания от вас ефект или пък по-късно нуждите или изискванията се променят. Възможността която споменахме обаче крие и рискове, затова при несигурност от ваша страна, че сами можете да се справите с този важен избор, то е най-добре да потърсите професионална и квалифицирана помощ.

пасивни колони

Какви са плюсовете и минусите на активните спрямо пасивните колони?

Най-непосредствената полза е, че ще получите готова „изпипана“ система, без нужда да се чудите какви усилватели да изберете и кое с кое си пасва – особено ако решите да използвате високоговорителите си безжично. Всичко, от което се нуждаете, са два захранващи кабела и източник.
Тогава има въпрос за съвпадение на компоненти. Може да прекарате години, като променяте комбинацията от усилвател, източник, DAC, кабели за високоговорители, връзки и други в пасивна система. Но в активните високоговорители цялата тази работа е свършена предварително от аудио инженерите на марката.

За разлика от пасивните колони, активните имат и по-малко вътрешно окабеляване, тъй като усилвателите и драйверите са близо един до друг. По-малко вътрешно окабеляване означава, че има по-малка възможност за смущения в сигнала – и поради усъвършенстваната вградена цифрова обработка на сигнала, повече възможност за компенсиране на това, което преминава.

Всичко това означава, че сигналът може да остане в чиста цифрова форма за по-дълго време, като се преобразува в аналогов в последния възможен момент, преди да се изведе като физически звук. Това означава по-ясен и чист звук, отколкото бихте получили от еквивалентни пасивни колони.
Обаче това което получавате, е ограничаване на възможностите; не можете да надстроите или промените усилвателите, както можете с пасивни колони. Активните високоговорители понякога могат да бъдат по-тежки от пасивните колони, поради допълнителните компоненти вътре и обикновено са и по-скъпи по същата причина.

При интерес от ваша страна, наш специалист ще Ви даде безплатна информация относно избора на пасивни колони и цялостен избор на системи за развлечение у дома, можете да се свържете с нас чрез нашата контактна форма или на телефон +359 887 434 333

пасивни колони

Как да изберем между активни и пасивни колони?

Какво представляват пасивните колони?

Какво представляват активните колони?

Какви са плюсовете и минусите на пасивните колони?

Какви са плюсовете и минусите на активните спрямо пасивните колони?